Skip to content

Hva er et gress, en busk og et tre

14 de juli de 2021

Planter kan klassifiseres på mange måter, en av de mest brukte klassifiseringene på grunn av voksenstørrelsen de når. Allikevel er det normalt at det oppstår tvil om hva er et gress, en busk og et tre, siden noen ganger kan du finne definisjoner som skiller seg litt mellom dem.

Hva er egentlig disse tre plantetyper? Hvilke er dine viktigste egenskaper? Jeg snakker med deg om alt dette og mer nedenfor.

Hva er et tre?

Avokadotre

Et tre er en plante med en treaktig stamme som forgrener seg i en viss høyde fra bakken.. I hvilken høyde? Vel, det vil avhenge av hvem du spør 🙂: noen sier på to meter, andre på tre og andre på fem meter. Hvem skal jeg tro? Selv om du kanskje ikke liker svaret mitt, alle av den enkle grunnen til at det er mange arter og ikke alle når samme høyde.

Generelt forgrener de høyere artene seg høyt over bakken, som for eksempel rødved. Denne bartræren når over 100 meter, og du vil ikke se – i voksenprøver – lave grener med mindre du ser opp og stiller den 30 meter eller mer over kofferten. Tvert imot vokser mandeltreet bare til 7-7 meter og forgrener seg veldig snart, mer eller mindre på 2 meter.

Men annet enn dette, et tre er en plante som er minst 5 meter høy og har en klar apikal dominans, som resulterer i en krone som er skilt fra bakken. I tillegg måler bagasjerommet minst 30 cm i omkrets.

Hva er en busk?

Rosenbusker i blomst

En busk er en plante som mange ganger ser ut til å være et lite tre, men som skiller seg fra den har en koffert som forgrener seg helt fra basen eller fra noen få centimeter over bakken. De kan nå høyder som ikke overstiger 4 meter eller 4,5 m, den vanligste er mellom 0,50 cm og 2 meter.

Allikevel må det være kjent at ikke alle treaktige planter som forgrener seg fra bunnen av stammen er busker; faktisk er det flere, for eksempel timian eller lavendel som kalles busker, populært kjent som busker eller dvergbusker. Disse vokser opp til 20 cm, sjelden 1 meter, og har grener som utvikler seg på eller veldig lavt bakkenivå.

Hva er en urt?

urter

Urter er de plantevesener som har hatt den mest evolusjonære suksessen – og som har det. Vi kan finne dem praktisk talt over hele kloden, og jeg vil ikke bli overrasket om de til slutt var de store overlevende i tilfelle en større global katastrofe. Men hvordan har de det?

Vel, det er planter som ikke har bestemte treaktige stammer. Den dominerende fargen deres er grønn, og når de bærer frukt, produserer de i tillegg generelt mye frø, pærer eller suger. som spirer fra et rhizom etter omstendighetene. På samme måte bør du vite at det er to typer avhengig av bladtype: graminoider, som er de med smale blader, og forbias, med brede blader. Innenfor denne siste gruppen er det også en annen: megaforbias.

Hva er megaforbias? De gigantiske gressene, som Musene (bananer, banantrær) eller palmer. De kan lett overstige 10 meter, derfor blir de ofte forvekslet med trær, selv om de ikke har noe å gjøre med hverandre; Dessuten, mens trær er tosidig-planter, er urter ensartede, noe som blant annet betyr at du kan lese her, at bare en enkelt bladbær spirer når det spirer.

Som en kuriositet, på folkspråket, er enhver plante kjent som gress eller yerba, enten det er treaktig eller ikke, enten det har en treform eller ikke, hvis blader eller ømme skudd brukes på kjøkkenet for å tilberede forskjellige oppskrifter eller til behandle sykdommer.

Dvergpalme

Vet du allerede hva et tre, en busk og et gress er? Hvis du fortsatt er i tvil, vet du allerede at du kan spørre oss. 🙂