Skip to content

Hva er forskjellen mellom et tre og en busk?

5 de juli de 2021

Planteriket består av forskjellige plantetyper, med trær og busker som ofte blir forvirret; ikke overraskende, begge har treaktige stilker og blomster som vanligvis er veldig prangende.

Imidlertid har de andre egenskaper som gjør dem unike. Men, som er? Hvis du vil vite hva som er forskjellen mellom et tre og en busk, ikke gå glipp av denne artikkelen 🙂.

Hva er et tre?

Treet er den viktigste planten i hver hage. Den kan vokse flere meter i høyden (noen ganger når den 30, som hestekastanje eller falsk bananlønn, på 100 meter som Secuoya), og avhengig av arten gir den en veldig god nyanse og / eller produserer store blomster. Og / eller veldig slående.

Den er preget av å ha en enkelt treaktig stamme, kalt en koffert, som forgrener seg i en viss høyde. Uttrykket «tre» refererer til de plantene som når en viss høyde, selv om en ennå ikke er etablert. Noen sier to meter, andre tre og andre fem.

Det produserer nye sekundære grener hvert år, som spirer fra bagasjerommet som måler minimum 10 cm i diameter i voksen alder.. Den har en klar apikal dominans, det vil si at hovedgrenen kan skilles tydelig.

Forventet levealder er den lengste i planteriket, det å kunne leve mer enn 4000 år, arten er Pinus longaeva den som lever lengst. Faktisk var det en som ble beregnet 4900 år gammel.

Typer trær

Det er anslagsvis 60 065 arter av trær over hele verden. Noen er eviggrønne (det vil si at de holder bladene i flere måneder eller år); andre er løvfellende (de går tom for blader på et tidspunkt på året); og andre semi-løvfellende eller semi-eviggrønne, som er de som bare mister en del av bladene sine på et tidspunkt.

Det er til og med andre, som er marcescentene. Dette er løvfellende arter fra tempererte klimaer, men når bladene tørker, forblir de på treet langt ut på vinteren, noen ganger til og med på våren. Dette er for eksempel tilfellet med Quercus eller Fagus. Derfor skal vi se noen eksempler på trær:

Sumpe-sypress (Taxodium distichum)

Utsikt over sypressen fra myrene

De Taxodium distichum er en løvfugl som er hjemmehørende i det sørøstlige USA. Den har en koffert som vokser opp til 40 meter høy, med en krone som kan være mer eller mindre smal avhengig av hvor den vokser (det vil si at hvis den har andre trær i nærheten, vil den ikke være så bred som om den er en ensom eksemplar med mye plass til omgivelsene). I tillegg avgir den i sumpet terreng luftrøtter som er kjent som pneumatoforer, som hjelper den å puste.

Grenene er vannrette, befolket av grønne nållignende blader som blir gule om høsten hvis forholdene tillater det. Fruktene er kjegler, som kan være hanner eller hunner, og frøene er trekantede, ca 4-7mm lange.

Magnolia (Magnolia grandiflora)

Magnolia grandiflora har store blomster

De Magnolia grandiflora Det er et eviggrønt tre innfødt i det sørøstlige USA som vokser mye i tempererte regioner i Europa. Den når en høyde på 35 meter, og bagasjerommet forgrener seg fra basen. Bladene er ganske store, opptil 12 centimeter brede og mørkegrønne i fargen.

Blomstene kan måle opptil 30 centimeter, er hvite og lukter fantastisk (og dette sier jeg fra min egen erfaring). Det mest interessante er at den blomstrer i en gryte, og selv om den er ung. Jeg har en som ikke nådde en meter i høyden og begynte å blomstre et år etter at jeg kjøpte den. Det er en fantastisk plante, på alle måter. Sterkt anbefalt.

Oron (Acer opalus)

Acer opalus er et løvtre

De Acer opalus er en løvfiskart som er hjemmehørende i Sør- og Vest-Europa og Nordvest-Afrika. I Spania finner vi to typer: Acer opalus subsp opalus, som bor i den østlige halvdelen av den iberiske halvøya, og Acer opalus subsp garnatense (noen ganger også kalt Acer granatense) som foretrekker Middelhavsregionen, til og med finnes i noen punkter i Sierra de Tramuntana (øya Mallorca).

Den kan nå en høyde på opptil 20 meter, med en koffert på opptil 1 meter. Bladene er palmeformet, grønne i fargen, selv om de blir gule før de faller om høsten. Blomstene er gule, og frukten er en bevinget disámara (det vil si to samaras sammenføyd i den ene enden) som er omtrent 3-4 centimeter lang.

Hva er en busk?

Hvis treet så å si er det som danner strukturen i hagen, er busken den som utfyller det. Det ser veldig bra ut i alle hjørner, siden det også produserer blomster med enestående skjønnhet. Men hva er dens egenskaper?

Denne planten, i motsetning til treet, den står ikke på en eneste treaktig stamme, men heller fra flere ved å forgrene seg fra veldig lav høyde, noen ganger fra bakkenivå.

Forventet levealder varierer etter art, men generelt lever vanligvis rundt 20-30 år.

Typer busker

Det er mange arter av busker, men jeg kan ikke fortelle deg antall arter siden jeg ikke har funnet det (hvis du vet det, vær så snill å si det i kommentarene). Det jeg kan fortelle deg er at det er så mange at hver hage kan ha sin egen. Dette er noen eksempler:

Azalea (Rhododendron simsii eller Rhododendron japonicum)

Azalea er busker som produserer veldig muntre blomster

Azalea kan være av to arter: Rhododendron simsii eller Rhododendron japonicum. I alle fall er de vanligvis eviggrønne busker (selv om det er eviggrønne, som er de som tilhører Tsutsuji-gruppen), som hovedsakelig kommer fra Øst-Asia (Kina og Japan, for å være mer spesifikk).

De når en høyde på omtrent 20 til 60 centimeter, avhengig av sort og sort, og har grønne blader på oversiden. Blomstene har en veldig høy dekorativ verdi, da de måler ca 2-3 centimeter, de kan være enkle eller doble, og med svært varierte farger (rød, hvit, gul, rosa).

Hortensia (Hortensia macrophylla)

Hortensiaer er perfekte busker for planter

De Hortensia macrophylla Det er en løvfellende busk hjemmehørende i Japan, mye dyrket i tempererte regioner rundt om i verden. Det er en plante med en høyde på mellom 1 og 3 meter som forgrener seg fra basen, med ovale blader opptil 20 centimeter lange. Blomstene er gruppert i terminale corybbs, blå, hvit, rød eller rosa.

Olivilla (Teucrium fruticans)

Teucrium er en eviggrønn busk

De Teucrium fruticans Det er en veldig forgrenet eviggrønn busk som er hjemmehørende i Middelhavsområdet. Nå en høyde på 50 til 200 centimeter, med veldig tynne stammer som ovale blader spirer, olivengrønne og pubescent eller glabrescent på oversiden, og hvite på undersiden. Blomstene er gruppert i klyngeformede blomsterstander, og har en vakker lilla farge.

Fant du det interessant?