Skip to content

Hva er fordelene og ulempene med pottejord?

3 de juli de 2021

Pottejord er en type jord som har mange fordeler, men også noen ulemper. Prisen er ganske god – en 80 liters pose kan koste mindre enn 15 euro – så det er veldig verdt å alltid ha hjemme, spesielt hvis vi er en av dem som går på barnehage og ikke kan komme tilbake med tomhendt. Men nettopp for det og for å unngå problemer i fremtiden, skal jeg fortelle deg det hva er fordelene og ulempene med pottejord.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg alle egenskapene, fordelene og ulempene med potteunderlag.

Hovedtrekkene

fordeler og ulemper ved pottejord

For at hagen din skal blomstre under gode forhold og ha gode høstresultater, må vi velge et underlag riktig. Som vi vet er det forskjellige fordeler og ulemper med potteunderlag avhengig av hvilken type vi bruker. Hver type substrat har forskjellige egenskaper og er tilpasset en eller annen type art. Det er nødvendig å vite hvordan du velger riktig substrat som er mer egnet for behovene til en plante vi dyrker. For eksempel, hvis vi skal dyrke grønnsaker, aromatiske planter og medisinplanter eller prydplanter, vil de kreve forskjellige egenskaper i underlaget.

Eksistensen og bruken av pottesubstratet det er viktig å hjelpe planter til å være mer motstandsdyktige mot skadedyr og sykdommer. De viktigste skadedyrene i hagearbeid er blant annet hvitfluer, melkeboller, lunger, snegler og snegler. På den annen side har vi de bedre kjente sykdommene som mugg, mugg og rust.

Det må tas i betraktning at substratet skal være den viktigste næringskilden som ikke bare vil gi næring til planten, men også bidrar til å forbedre jordens fruktbarhet og gir alle nødvendige næringsstoffer for utvikling av fruktene. Det hjelper også gi støtte til anlegget og er i stand til å beholde en viss mengde vann. Denne kapasiteten til å holde på vann må beregnes i henhold til avlingstypen vi planter. Og det er noen arter som ikke støtter vannlogging, så underlaget må også garantere god luftsirkulasjon for å la røttene utvikle seg og vokse godt.

Typer underlag for dyrking av planter

fruktbart land

Dette er hvor vi går for å analysere de forskjellige typene av deres behandlinger og fordelene og ulempene med potteunderlag. I tillegg til karakteristikkene nevnt ovenfor, må vi analysere teksturen til underlaget for å vite potensialet. Det må være lett og luftig, slik at det kan la røttene puste og at de lettere kan få næringsstoffer og vann. Det er best å inkludere en blanding av potten med flere forskjellige substrater for å dra nytte av de fordelaktige egenskapene som hver og en av dem gir oss.

Vi skal analysere hva som er de forskjellige typene, fordelene og ulempene med potteunderlaget:

 • Meitemark humus: Det er et av grytesubstratene som oppnås ved hjelp av den velkjente vermikomposten. Det er ikke noe mer enn en type organisk substrat som bidrar til å gi nok fruktbarhet til jorden takket være det høye innholdet av mineraler som fosfor, kalium, kalsium, magnesium og jern og natrium. Det inneholder også mye nitrogen, som er det viktigste næringsstoffet i planter. Den har en svampete tekstur og er utmerket for å forbedre luftledningen over land. I tillegg, takket være denne mengden næringsstoffer, favoriserer det spiring av frøene. Vermicompost bidrar til å redusere veksten av sopp og bakterier som er skadelig for veksten av avlingen. Du kan kjøpe den.
 • Polstret: En mye brukt teknikk innen permakultur er å skape et topplag med polstring. Hovedmålet er å redusere erosjon og bidra med organisk materiale til landet. Med dette mer overfladiske laget er røttene beskyttet mot ugunstige miljøforhold som for mye varme eller kulde, overflødig fuktighet og vind. Hjelper med å opprettholde optimal fuktighet for plantevekst. Det gir også en reduksjon i vanningsfrekvensen, så ikke bare vil vi spare på vann, men også anlegget vil kreve mindre pleie.
 • Kokosfiber: Det er en annen type underlag som faller inn under kategorien inerte. Det kan tilsettes blandingen som vi forbereder for å fylle pottene, og den passer for alle typer avlinger. Det forbedrer luftledningskapasiteten, vann- og næringsstoffretensjonen og reduserer risikoen for sykdommer forårsaket av sopp. .
 • Perlit: perlit består av granuler, og dets egenskaper inkluderer oksygenering av jorden på grunn av dens høye porøsitet, motstandsdyktighet mot erosjon og eliminering av noen insekter og midd. Til slutt reduserer det utseendet på uønskede planter i avlingen. .

Fordeler og ulemper med potteunderlag

potteunderlag

Fordelene med denne typen underlag er følgende:

 • De absorberer og beholder fuktighet: det er veldig viktig for røttene, siden hvis de forblir tørre for lenge, kan planten få skade på grunn av dehydrering.
 • PH er litt høyere enn 7Med mindre spesielt for sure planter, vil det i så fall ha en pH mellom 4 og 6.
 • Den består av forskjellige underlag: som svart torv, blond torv, plantemateriale, organisk materiale og perlit.
 • De har vanligvis en rotaktivator: Dette stimulerer veksten av rotsystemet.
 • Prisen er overkommelig.

Ulempene med denne typen underlag er følgende:

 • De har en tendens til å komprimere mye: Bor du i et område med sterk isolasjon, risikerer du at det ender med å «bli» til en blokk. Når du har gjort det, kan vannet ikke absorberes. For å løse det, må du legge gryten i et basseng med vann i omtrent 30 minutter.
 • Inneholder ikke mange næringsstoffer: den har vanligvis rundt 1% nitrogen (N), 0,5% fosfor (P) og 0,75% kalium (K), men ingenting annet.
  Bare hvis du har rotaktivering, har du noe annet: 15% NPK for hver liter substrat.
 • Det finnes forskjellige varemerker: avhengig av hvilken vi velger, vil kvaliteten være dårligere eller bedre. Erfaringsmessig anbefaler jeg at du leser komposisjonen godt og tar den med den høyeste konsentrasjonen av perlit, som er det som ender med å gjøre en forskjell ved å sikre at jorden har god drenering.

Jeg håper at du med denne informasjonen kan lære mer om fordeler og ulemper ved potteunderlag.