Skip to content

Hva er fordelene med frøplanter?

2 de juni de 2021

Frøene er siste anskaffelse av naturen (for øyeblikket). De første plantene som dukket opp, produserte ikke dem, men multipliserte takket være sporene som ble båret av vinden. Men for rundt 380 millioner siden begynte dette å endre seg. Vegetabilske vesener dukket opp, kalt karplanter, som reproduserte på en annen måte. På en måte som til slutt ville bli den vanligste metoden for planteriket. Men, Hva er fordelene med frøplanter?

I denne artikkelen skal vi fortelle deg alt du trenger å vite om fordelene med frøplanter og sammenligningen med andre såmetoder.

Hva er et frø

Fordeler med evolusjonære frøplanter

Når vi snakker om fordelene med planter med frø, må vi referere til både de evolusjonære fordelene og den enkle plantingen for avlinger, hagearbeid og jordbruk. Det første av alt er å påpeke det et frø er en grunnleggende del av planten. Den kan ha mange forskjellige størrelser, mange forskjellige former, men uavhengig av utseendet og planten som produserte den, vil vi inne i finne all genetisk informasjon som er nødvendig for å danne et nytt eksemplar, selv om frøet ikke veier mer enn noen få gram.

Men hva skjer når den skiller seg fra moderplanten? Egentlig er det ikke et så alvorlig problem. I motsetning til sporer, frøene spres takket være hjelp fra dyr, enten stor eller liten. For eksempel når hunder passerer gjennom et felt av gress, kan de ende opp med mer enn ett frø festet til pelsen. Disse vil ende opp med å falle et sted langt fra foreldrene når furryen rister, eller når deres menneske tar dem bort. Klærne og skoene vi bærer, fungerer også som et transportmiddel for frøene.

Liste over planter med frø

Det er to hovedtyper av planter som har frø. Noen av dem produserer bare frø som ikke er tildekket eller har vokst inne i fruktbælgene. Denne typen planter er kjent som gymnospermer. Den andre typen frøplanter er mer utviklet og er kjent under navnet angiospermer. Det er de som har frø med blomster og til slutt danner frukt som inneholder mer frø inni.

Mellom eksempler på planter med frø vi har denne listen over noen av de mest kjente:

 1. epletre
 2. pæretre
 3. Sitrontre
 4. Ferskentre
 5. appelsintre
 6. Mandel
 7. Oliven
 8. Aprikos
 9. Tomat
 10. kirsebær
 11. Hasselnøtt
 12. Banan
 13. Plomme
 14. Kokosnøttre
 15. kastanje
 16. Avokadoplanten
 17. Mango-treet
 18. Barrtrær
 19. Eiken
 20. Korkeik

De er mest brukt både til dekorativ bruk i hager og i avlinger for produksjon og salg.

Fordeler med frøplanter i evolusjonen

mange frø samlet med en tresleiv

Men bortsett fra å ha dyraens hjelp – ofte uinteressert – frøplanter kan spres på andre måter: for eksempel vann. For eksempel klatreren Innløp gigas, som lever i tropiske jungler i Sør-Amerika, bruker havet til å kolonisere andre kyster. Det gjør det så bra at det til og med kan nå Europa, selvfølgelig at når det skjer, kan det dessverre ikke spire fordi det europeiske klimaet er kaldere enn dets habitat.

Selv om det er noe som kan trekke oppmerksomheten mye mer, er det levedyktigheten til frøene, det vil si hvor lang tid de kan forbli levedyktige. Det er sant at det er noen arter som må finne de rette forholdene for spiring noen dager etter at de har falt fra morplanten, men det er andre som kan gjøre det enda flere år senere, for eksempel en Magnolia som Sir David Attenborough oppdaget og som du kan se her.

Alle disse funksjonene gjør fra et evolusjonært synspunkt har frøene stor suksess. Og det er at fordelene med planter med frø kan oppsummeres i følgende punkter:

 • Enklere å spille
 • Mer vellykket overlevelse av arten
 • Større distribusjonsområde
 • Bedre genbeskyttelse
 • Bruk av økosystemet og forbedring av habitatet. Hvis en plante ikke er i god stand i et naturlig habitat, ved å spre frøene enten antennes eller ved å bruke dyr til å gjøre det, kan den finne et annet habitat å trives i. På denne måten kan distribusjonsområdet for en bestemt art øke dramatisk.

Fordeler med frøplanter i avlinger

Reproduksjon av planter i avlinger ved hjelp av frø

Nå skal vi analysere hva som er fordelene med planter med frø sett fra avlinger. Det vil si hvilke fordeler kan plantene som blir sådd av frø eller de som tvert imot sås med stiklinger tilby. Hvis du begynner å dyrke noen eksemplarer med frø, bør du huske på det senere du må transplantere og forberede deg før du blir tatt ut. Andre planter som er utendørs går direkte til bakken. Vi skal analysere hva som er fordelene med planten med frø i avlinger:

 • Med et frø du har flere muligheter til å velge mellom de spesifikke egenskapene til arten. Blant disse egenskapene har vi størrelsen på frukten, utseendet, blomstringsperioden og motstanden mot sykdommer.
 • Planter som vokser fra frø de er vanligvis sterkere og gir lett en avling av store mengder.
 • Dens røtter er plassert på en bedre dybde slik at den er i stand til å fange næringsstoffer bedre og vokse mer.

Akkurat som såing med frø kan gi visse fordeler, har det også noen ulemper. Dette er følgende:

 • Hvis du starter med et frø, må du fullføre spiring. Alt dette gjør fruktene tar lengre tid å ankomme.
 • Spirehastigheten til alle frøene er ikke høy. Noen er sådd frø som aldri vil spire.
 • Eldre eller dårlig konserverte frø de vokser saktere.

Fordeler og ulemper ved såing med stiklinger

I sin motpart for dyrking av både hagearbeid og jordbruk borekaks kan være praktisk. La oss se hva som er fordelene og ulempene ved såing med stiklinger:

 • Fordel: stiklinger gir en raskere start på avlingene siden de allerede er små planter. Hvis vi sammenligner denne veksten og utviklingen med frø, er den mye mer akselerert. Dette gir raskere høst.
 • Du er helt sikker på å få en kvinnelig plante som er viktig for avlingens ytelse.
 • Ulemper: Stiklingene oppnås på en mer kompleks måte, så hvis du ikke vet hvordan du skal kutte fra en moderplante, kan det være en feil.
 • Det er færre typer planter tilgjengelige for stiklinger.
 • Det er også en risiko for at stiklinger kan overføre sykdommer og insekter.

Som du kan se, hvis vi analyserer fra et evolusjonært synspunkt, frøet har gitt mange fordeler for å lykkes og bevare arten. På den annen side, hvis vi analyserer fra avlingenes synspunkt, kan du leie mer for å bruke borekaksene. Jeg håper at med denne informasjonen kan du lære mer om fordelene med frøplanter.