Skip to content

Hva er forskjellen mellom vinstokker og creepers?

14 de juli de 2021

Det er to typer planter som på grunn av måten de vokser er veldig like: vinstokker og klatreplanter. I tillegg produserer begge veldig dekorative blomster og er veldig enkle å ta vare på, for ikke å nevne hvor vakre de er for å dekke et gitter eller en vegg.

Men det er viktig å kjenne til forskjellene mellom vinstokker og creepers for å forhindre forvirring. Så la oss komme til det. 🙂

Hva er en creeper?

Ipomea convolvulus i blomst

En creeper, kjent som en guide plante, skandale plante, guide plante, scandener, eller liana, det er en plante som ikke støtter seg selv. Stilkene er veldig tynne, ofte urteaktige. Det kan være årlig eller flerårig.

Det er mange arter, de aller fleste finnes i regioner med et varmt klima og fremfor alt fuktig tropisk, siden konkurransen om solen er veldig høy og støttene som disse plantene kan klatre på florerer. På grunn av disse forholdene er deres veksthastighet vanligvis rask eller veldig rask, siden de ikke trenger å kaste bort tid for å overleve.

Det er flere eksempler: ipomeas, clematis, eføy, bignonias, etc.

Hva er en klatrer?

Wisteria Tunnel

En klatrer er en plante som klatrer i trestammer og kan brukes til å dekke vegger. Løvverket kan være eviggrønt eller løvfellende, avhengig av utviklingen den har hatt. Over tid utvikler mange av dem en slags treaktig stamme takket være at de kan opprettholde seg mye bedre.

Det er mange eksempler på klatreplanter: bougainvillea, blåregn, jasmin, klatrerose osv.

Hvordan velge det ene eller det andre?

Kinesiske jasminblomster

Avhengig av hva vi vil dekke, og plassen vi har, kan vi sette det ene eller det andre. For eksempel, hvis det er et gitter eller et gjerde i lav høyde, er det mest tilrådelige å plassere et vintre, siden vekten vil være mindre, og det vil også være lettere å kontrollere utviklingen; På den annen side, hvis vi er interessert i å dekke en vegg, vil vi velge en klatrer.

Dermed vil vi ha uteplassen og / eller hagen bedre dekorert. 🙂