Skip to content

Hva er funksjonen til stammen til en blomst?

7 de juli de 2021

Alle planter bruker enorm energi under produksjonen av blomstene sine. Hvorfor? Fordi det vil avhenge, ikke bare at en annen generasjon kan eksistere, men også selve overlevelsen til hver av artene som bor på planeten. Noen er enklere enn andre, men de fleste har en struktur kjent som stamen.

Dette er en del av de mannlige blomsterorganene, og er hovedansvarlig (sammen med vinden) at det i miljøet, spesielt om våren, er store konsentrasjoner av pollen.

Hva er garnet og hva er dets deler?

En stamen Det er en slags lang streng som stikker ut fra sentrum av blomsten som bærer pollensekken der pollenkornene blir produsert.. Stammen settet kalles androecium, og er en del av det mannlige reproduksjonssystemet av planter, både gymnospermer (de som ikke beskytter frøene sine, som bartrær eller bregner) og angiospermer (de beskytter frø, og som også har en tendens til å ha veldig prangende blomster, som bulbous eller de aller fleste trær).

Dens deler er som følger:

 • Filament: det er en liten stamme som støtter anteren. Den kan være laminær eller delt, avhengig av plantefamilien.
 • Teak: teak er de to halvdelene som anteren er delt. Vanligvis inneholder hver to sekker der det produseres pollen.
 • Bindende: det er en del av sterilt vev som holder teak sammen og danner en kropp med dem.
 • Pollen sekk: også kalt sporangium, det er en struktur der pollen produseres.

Hvordan er stammen av angiospermer forskjellig fra gymnospermer?

Morfologien endres litt avhengig av hvilken type plante det er:

Angiospermer

Bilde av delene av en blomst

Stammen er enten en anther innebygd i et ark, eller den kan festes til beholderen gjennom et filament. I sistnevnte tilfelle er den delen av vevet som sementerer de to teakene, som holder dem sammen, kjent som bindevev, som er dårlig utviklet i noen primitive planter, da teaken er veldig synlig.

Gymnospermer

Illustrasjon av gymnosperm blomster

Disse plantene har skala-lignende støvdragere, ved foten som vi finner pollensekkene.

Hvilke typer garn er det?

Det er av to typer:

Forbind stammer

Det er de som er smeltet i samme spiral:

 • Diadephs: de er smeltet sammen i to androiske strukturer, men ikke helt.
 • Mondelphs: de smelter sammen i en enkelt sammensatt struktur.
 • Polyadelphs: de er smeltet sammen i forskjellige androiske strukturer.
 • Sinantéreos: de er de som bare har smeltede anthers.

Adnate stamens

Disse stammerne er de som er samlet i mer enn en spiral:

 • Didynamos: det er to par stammer av forskjellige lengder.
 • Epipetaler: oppstår fra corolla.
 • Anstrenger: er de som overgår corolla.
 • Innlegg: i motsetning til den forrige, overgår disse ikke corolla.
 • Bulging: de er de som er veldig lange, og strekker seg utover corolla.
 • Tetradynamos: oppstår som en gruppe på seks, hvor to er kortere enn resten.

Hva er funksjonen til garnet?

Stammen er viktig for planter

Uten stammer ville bare planter som kunne multipliseres med stiklinger, suckers eller stolons eksistere. Med andre ord, verden ville være veldig annerledes enn den vi kjenner. Men hvilken funksjon eller funksjoner oppfyller de nøyaktig?

Tiltrekke pollinatorer

Noen ganger, en stamen blir en struktur som tjener til å tiltrekke seg oppmerksomheten til potensielle pollinatorer, som kronblad. Men det er vanskelig å identifisere, siden det går ubemerket hen; vi kan til og med oppdage at den har pollensekker i basen.

Produserer pollen

Pollen er et korn produsert i stammen som inneholder den genetiske informasjonen til en fruktbar voksen plante. Når den når en kvinnelig blomst, gjødsler den eggstokken, og frøet begynner å modnes, noe som vil vokse ubeskyttet i tilfelle gymnospermer, eller med et mer eller mindre tynt og motstandsdyktig «skall» når det gjelder angiospermer.

Produserer nektar

Når dette skjer, i stedet for å bli kalt stamen, kalles det staminal nectaries. Men hva er nektar? Det er en flytende løsning rik på sukker, aminosyrer, mineralioner og stoffer som gir den en viss aroma.. Mange dyr elsker det, noe planter utnytter for å få dem til å besøke blomstene og pollinere dem.

Selv om ja, skal vi ikke forveksles: før dyrenes utseende produserte de allerede nektar. Det er faktisk kjent at når bladene vokser raskt, trenger de mer saft enn når de modnes. Av denne grunn er det mange som har nektarproduserende kjertler i ikke-reproduktive deler, som bladene.

Som vi har sett, er stammen en tilsynelatende enkel struktur, men uten hvilken bestøvning ikke kunne forekomme. Derfor er det så viktig.

Vi håper at det du har lært om ham, har vært nyttig for deg 🙂. Hvis du har ønsket å vite mer, kan dette interessere deg: