Skip to content

Hva er galt med Bradford Pears?

8 de april de 2023

Hvis det er et ganske hvitt tre foran huset ditt om våren, er sjansen stor for at det er Bradford-pære. Og det ser omtrent ut som det blomstrende treet over. Hva er galt med det, sier du? Her er bare noen av ufullkommenhetene Grumpy nekter å tolerere.

1. Bradford pære har en veldig svak forgreningsstruktur.

Så når et fint 30 fot høyt tre møter et vindkast på 40 mph, brytes det opp i små biter og ender opp som en haug med rusk på gaten. Årsaken er at alle de store lemmene divergerer fra et enkelt punkt på stammen og stammen tåler ikke stresset. Bradford-blodbadet vil kanskje ikke skje i år eller neste år, men det vil skje. Håper det ikke faller på huset ditt, bilen, boblebadet, hønsehuset, stillbildet, grillen eller klassisk skulptur. På grunn av deres strukturelle svakhet lever mange Bradford-pærer bare 10 til 20 år.

Død sone under Bradford-pære

2. Du kan ikke dyrke gress under en Bradford-pære.

Den tette forgreningen gir tett skygge, som plengresset hater. Det verste stedet å plante en Bradford-pære i hagen din er i en skråning, for etter at gresset dør, vaskes jorda bort, og du sitter igjen med stygge kløfter som ser ut til å samle opp alle tømmene dine. De kveler også ut alle andre planter som prøver å vokse under dem.

Invasiv Bradford pære

3. Bradford pære er raskt i ferd med å bli en invasiv eksotisk skadedyr.

Valgt for år siden av US National Arboretum som en tornløs, svært dekorativ versjon av den kinesiske Callery-pæren (Pyrus calleryana), Bradford skulle være frøfri og steril. Det er fordi blomstene ikke kan bestøve seg selv. Alt var knallhardt, helt til Arboretet og andre begynte å gi ut utvalg som ikke brøt opp i stormer eller ble så store som Bradford gjør (opptil 50 fot høye og 40 fot brede). Så begynte alle disse Callery-pærene å surre og kryssbestøve, og danne frukt og levedyktige frø. Bradford-pærer anses som invasive i hele Sørøst, med noen programmer som til og med tilbyr gratis trær til huseiere som hugger dem ned. I dag garanterer jeg at hvis du tar en nærmere titt på omgivelsene til kjøpesentre som er plantet med Bradfords, vil du se tornede Callery-pæreplanter komme opp som gangbusters. Jeg tok bildet ovenfor i Nord-Georgia, hvor Bradford-pærer har sådd inn så tykt at det er som en brier.

6a00e55131bf2a8833014e866b9198970d-500wi.jpg

4. Blomstene til Bradford-pære lukter mye som scenen nedenfor.

Dette er ikke noe problem for katten min, men de fleste bryr seg ikke om lukten av tunfisk på en bagasjerom. Hvis du lukter noe råttent som kommer fra treet ditt mens det blomstrer, dyrker du helt sikkert en Bradford-pære.

6a00e55131bf2a88330147e2e6ac28970b-500wi.jpg

Hva bør du gjøre med en Bradford-pære?

Men vent, det blir verre. Noen folk i nabolaget mitt har begynt å myrde Bradfords på samme måte som de myrder crepemyrtene deres. De får motorsager og kutter og kutter grenene til stubber om våren, noe som tvinger treet til å sette ut all ny vekst hvert år. Dette er et tåpelig trekk, for mens en myrdet crepe fortsatt vil blomstre i år, vil ikke en Bradford-pære. Det er bare én god løsning for å håndtere dette kortlivede treet: Kutt det ned før det forårsaker skade på eiendommen din eller sprer seg ut i naturen. Det er andre hvitblomstrende trær som kan forskjønne hagen din hver vår. Og det er mange flere små trær å velge mellom for å fremheve hagen din med vakre blomster eller fargerikt høstløvverk.