Skip to content

Raskt voksende trær å unngå

16 de mars de 2021

Amerikansk sycamoreMimosa treBjørkeskogSvart valnøttBradford pæreBradford pæreLeyland sypress
Foto / illustrasjon: commons.wikimedia.orgNorge lønnAmerikansk sycamoreMimosa treBjørkeskogSvart valnøttBradford pæreBradford pæreLeyland sypress
Foto / illustrasjon: commons.wikimedia.orgNorge lønn

Mange trær tar tiår å nå full størrelse, og i denne fartsfylte verdenen er det ikke alle som har tålmodighet til å vente så lenge. Heldigvis for den ivrige gartneren er det arter som modnes relativt raskt, og i september / oktober 2012-utgaven av Fine Gardening (# 147) deler North Carolina Master Gardener Linda Brandon 11 av hennes favoritt raskt voksende trær for utålmodige gartnere.

Noen trær som vokser raskt, bør unngås, på grunn av svakt tre, mange skadedyr og sykdommer, invasive røtter, kort levetid eller andre uønskede egenskaper. Her er hennes «skitne dusin»:

Leyland Cypress (x Cupressocyparis leylandii)
Sone 6 til 10

Leyland sypress
Leyland sypress
Bradford pære
Bradford pære

Dette treet har så mange negative egenskaper, at suksessen virkelig er et bevis på barnehagebransjens markedsføringsarbeid. Gitt, den vokser veldig raskt, og når til slutt en høyde på 70 fot eller så. Imidlertid, med en forventet levetid på bare 25-35 år, begynner det i det vesentlige å avta akkurat når det når full høyde, og det er utsatt for en rekke insekt- og sykdomsproblemer. Bagworms er et stort problem, og krever enten håndplukking eller sprøyting med et insektmiddel – og enten håndplukking eller sprøyting av et 50 meter høyt tre er et stort (og dyrt!) Oppdrag.

Sykdommer som påvirker Leyland sypress inkluderer seiridium canker, botryosphaeria canker, cercospora nålskader og en rekke rotsykdommer. Og tenk på det: Trenger hjemmelaget ditt virkelig en hekk på høyden til en fem-etasjes kontorbygning? Problemet er at mennesker ofte planter et stort antall av disse trærne som monokulturskjermer, noe som betyr at det som påvirker en plante sannsynligvis vil påvirke dem alle. For å legge fornærmelse mot skade, foreslår noen selgere muntert å plante disse trærne dobbelt så tett sammen som de skal plantes, og sier: «Du kan alltid ta ut hvert annet tre når de blir overfylte,» og du har en oppskrift på katastrofe. Dette er kilden til det største antallet treproblemer til vår Extension Master Gardener Volunteer Office Information Line.

Bradford Pear (Pyrus calleryana «Bradford»)
Sone 5 til 9

Bradford bjørn er kilden til det nest største antallet problemanrop. Dette er et nydelig tre: vårblomstringsskjermen er fantastisk, den generelle formen er usedvanlig symmetrisk, og høstfargen er strålende. Den vokser raskt til 30-50 fot, med en spredning på 20-35 fot, og den tåler en rekke jordforhold. Dessverre fører forgreningsstrukturen til at store grener eller hele deler av treet bare splitter seg fra stammen under vind eller is / snøhendelser. På det tidspunktet er dens høysymmetriske profil ikke lenger eksternt symmetrisk; siden de ofte plantes i matchende sett som ligger langs en innkjørsel, blir skjønnheten ved hele plantingen ugjenkallelig skadet. Dessverre er de også en invasiv plante i mange områder av landet. For å topp ting har Bradford-pærer en femten års forventet levealder, noe som i hovedsak gjør dem til «engangs» trær. Unngå for enhver pris.

Valnøtt (Juglans nigra)
Sone 4 til 9

Svart valnøtt
Svart valnøtt

Svart valnøtt er et vakkert tre som når en høyde på 75-100 fot, med en spredning som passer. Den tåler tørke og kaniner, gir spiselig frukt og lager et nydelig skyggetre. Dessverre produserer røttene kjemikalier som kalles juglones, som er svært giftige for et bredt spekter av ønskelige landskapsplanter (azaleaer, rododendroner, blåbær, pioner. Tomater, paprika og poteter). I tillegg kan nøtteskallene flekke klær og fortau, så med mindre du har et veldig stort landskap som lar deg gi dette treet sin egen plass, vil du gjøre det bra å holde deg borte fra sort valnøtt.

Hvit morbær og Rød Mulberry (Morus alba, Morus rubra)
Sone 4 til 8

Disse vokser til 35-50 fot, med en spredning på 35-40 fot, og er attraktive, lettvoksne trær med interessant løvverk og spiselig frukt. Frukten deres er veldig attraktiv for fugler, de tåler en rekke vekstforhold, og de naturliggjør seg godt (og er faktisk hjemmehørende i store deler av landet). Imidlertid har begge disse trærne svakt treverk og veldig ugressplanter; hvitt morbær er invasivt gjennom store deler av landet, mens frukten av det røde morbæret er veldig rotete og vil flekke klær og uteplasser. Borere, hvite fluer, bakteriell blight, korall flekk kanker, bakteriell blad svi, pulverformig mugg, rotrot og heksekost er noen av de andre problemene som kan påvirke trærne, sammen med skala, midd og melete insekter. Alt i alt best å gi denne en bred køye.

Sycamore (Platanus occidentalis)
Sone 4 til 9

Sycamore
Sycamore

Sycamore kan være et fantastisk eksemplar, vokse 75-100 fot høyt og bredt, med en kofferdiameter som lett når 8 fot, preget av flekkete, eksfolierende bark. Dessverre er det bytte for sycamore antraknose, en betydelig sykdom som kan skade treet alvorlig. Canker, bladflekk, pulveraktig mugg, borere, skala, japanske biller, larver og midd, alle rammer sycamores. Mer viktig for huseiere er imidlertid det faktum at søppel fra blader, kvister, bark og fruktkuler utgjør betydelige problemer når det gjelder å opprettholde et pent landskap. Med så mange fantastiske trær tilgjengelig som ikke har disse problemene, hvorfor investere i denne?

Hvit furu (Pinus strobus)
Sone 3 til 8

Hvit furu er et moderat stort tre som når en høyde på 30 til 40 fot og en spredning på 7-10 fot. Dessverre er det påvirket av nedgang av hvit furu, som forårsaker misfarging av nål og bruning, skrumpet bark, oser av saft og i noen tilfeller død. Det er også sårbart for skade fra saltspray, isskader og vinterforbrenning, og det er utsatt for ozonskader, en økende trussel i urbane / forstadsområder. Hvit furu er også veldig elsket av bagworms og yellow-bellied sapsuckers. Igjen, hvorfor plante et tre som du vet er utsatt for så mange problemer?

bjørk (Betula spp.)
Sone 4 til 9

Hvit bjørkeskog
Hvit bjørk

Flere varianter av bjørk er nydelige landskapsplanter; noen få sportslige dramatiske eksfolierende bark. I tillegg trives mange i våte omgivelser; unngå å plante på et varmt, tørt sted, og sikte på ettermiddagsskygge. Vanligvis når de 40-50 fot, noen ganger tilgjengelig som et klumpende tre med 3-5 stilker, bjørker, spesielt elvebjørk (Betula nigra), er populære landskapsplanter. Mange bjørkesorter er imidlertid utsatt for bronsebjørkeborer, et trehjelpemiddel, og de har et veldig grunt rotsystem som lett kan bli skadet av jordforstyrrelser. Birch leaf miner er et annet betydelig problem, og kontroll krever sprøyting, noe som er tidkrevende og kostbart. Ikke et tre som skal unngås for enhver pris, men tenk nøye før du planter.

Lombardia poppel (Populus nigra)

Sone 3 til 9

Unngå dette treet for enhver pris. Kjennetegnet av en veldig tett søyleform, kan Lombardia Poplar overstige 100 fot i løpet av 20 til 30 år. Imidlertid nådde den også slutten av forventet levealder, så det er et annet «engangstre» i motsetning til et permanent landskapstillegg. Lombardia-popler har svakt grener som lett knekker når de blir stresset av vind, snø eller is. Blader og grener kaster og forårsaker sanitærproblemer i et hjemlandskap. Røtter kan invadere fortau og ødelagte kloakkledninger. Det er få innløsende egenskaper annet enn den raske vekstraten. Spar pengene dine og invester andre steder.

Norway Maple (Acer platanoides)
Sone 3 til 7

Norge lønn
Norge lønn

Et lettvokst tre, Norge lønn vil nå 40 til 50 fot i høyden med nesten like spredning, og det tåler luftforurensning og tørke ganske pent. Det har noen få problemer (verticillium-vissen, som kan være dødelig, så vel som solskolding og sprekk av barken), men det mer betydningsfulle problemet er dens tykke bladhimmel og grunne rotsystem som sterkt begrenser det som kan plantes i treets dryppelinje. Kombiner det med det faktum at lønn blir ansett som invasiv i stadig utvidende områder av landet, og det legger til et annet tre å unngå.

Empress Tree (Paulownia tomentosa)
Sone 3 til 8

Innfødt til Sentral- og Vest-Kina, har det «kongelige keiserinne-treet» (det markedsføres under en rekke navn) påfallende store blader og prangende, duftende blomster på en ramme som blir 30-40 meter høy og bred. Dessverre er treet svakt og utsatt for knusing, og treet, markedsført som «lett forplantet», blir så lett forplantet at det har blitt invasivt i store deler av den østlige halvdelen av landet. Vi trenger ikke flere av disse plantet; de sprer seg ganske pent alene uten vår hjelp.

Fjellaske (Sorbus americana)
Sone 3 til 7
Et nydelig tre som vil vokse til rundt 30 fot, med en spredning på kanskje 15 fot, er fjellasken en god matkilde for en rekke dyreliv. Alt er bra, men listen over potensielle problemer inkluderer borere, bladlus, sagfliser, skala, midd, brannskader, rust og skorpe. Cankers, krongalle og muggsopp kan også angripe. Seriøst nå: vil du ha et tre med så mange potensielle problemer i landskapet ditt?

Mimosa Tree (Albizia julibrissin)
Sone 6 til 9

Mimosa tre
Mimosa tre

Innfødt til Iran og Japan, er mimosa-treet et nydelig, delikat utseende tre med bregne-lignende løvverk og prangende, pulver-puff-lignende rosa blomster. Den tåler høye temperaturer og et bredt spekter av jordsmonn, inkludert høy alkalinitet. Den vokser raskt til 20-40 fot, med en slående vaseform som gjør det til et nydelig aksenttre for et hjemlandskap. Disse er alle sterke positive attributter, men Mimosa er utsatt for et alvorlig visne-problem, så vel som mimosa-nettorm. Mer viktig for huseiere er imidlertid det faktum at det er en produktiv selvsåmaskin, så du har sjelden «bare en» Mimosa. Treet er svakt, og blir ofte skadet i storm. På toppen av det hele planter de fleste folk det i nærheten av huset, slik at de kan nyte de vakre blomstene fra en uteplass, og når blomstene faller, faller de (og bladene og frøbøttene) på terrassen, hvor de blir en betydelig rengjøring. utgave. Best å nyte denne planten i andres landskap.

Austree (hybrid mellom Hankow pil [Salix matsudana] og hvit pil [Salix alba])
Sone 2 til 9

Hvis du leter etter en midlertidig vindskjerm eller en erosjonskontrollløsning, kan dette være treet ditt. Det vil aldri være et passende skyggetre, tenkte, og eksperter anbefaler å plante det – hvis i det hele tatt – sammen med mer «permanente» trær hvis du bruker det i et vindskjerm- eller screeningprogram. Hybriden Austree vil faktisk vokse opp til 10 fot årlig på fuktige steder og nå en høyde på 35-45 fot og opp til 30 fot i bredden. «Leve fort, dø ung,» skjønt, gjelder for Austree. Som de fleste raskt voksende trær, har den ekstremt svakt treverk som er veldig utsatt for stormskader, og det slipper blader og små grener kontinuerlig. Hvis du legger til det, er det mottakelig for sykdoms- og insektproblemer, og du har et tre med svært begrenset anvendelse og ønskelig.