Skip to content

Hva er gynoecium av en blomst?

3 de juli de 2021

Blomster har utviklet seg til å bli pollinert og derfor produsere frø til en ny generasjon planter. Hver av delene gjør sitt beste for å oppnå dette målet, og en av de viktigste er gynoecium.

Gynoecium, eller også kalt pistil, Vi kan se det i blomstene til angiospermplanter; det vil si av de som beskytter deres frø i en frukt.

Hva er gynoecium og hvilken funksjon har det?

Gynoecium er en viktig del av blomsten

Gynoecium er en del av blomstene til angiospermer, og vi finner det midt i hver av dem. Det er den feminine delen av denne typen blomster, den som mottar pollen som vil føre til at eggstokken, som inneholder flere ovules, begynner å modnes og bli en frukt med ett eller flere frø.

Formen, størrelsen og fargen varierer veldig avhengig av arten, men den er vanligvis grønn, og den stikker også litt ut fra blomsten. Det tjener ikke til å tiltrekke pollinatorer (i det minste ikke direkte), siden kronbladene eller skovlene (modifiserte blader som ligner kronbladene) er ansvarlige for dette, men det er deres endelige mål; derfor er de tilgjengelige i de fleste tilfeller.

Den eksakte funksjonen til gynoecium er å få eggene befruktet. Men hvordan? Dette vil avhenge av hvilken type blomst det er; det vil si om det er uniseksuelt eller hermafrodittisk.

 • Unisexual blomst: er en som er feminin eller maskulin. Fokuserer på de kvinnelige, og tar i betraktning at de ikke produserer pollen (dette gjøres av de mannlige i støvstengene), de trenger kronbladene, takket være fargene, for å tiltrekke pollinatorer.
 • Hermafrodittiske blomster: de har det mye lettere. De trenger ikke hjelp fra noe pollinerende dyr eller vinden, siden det i den samme blomsten er mannlige og kvinnelige deler. Så snart pollen modnes faller det ned i gynoecium og blomsten blir pollinert.

Hva er delene av gynoecium?

Perianthen er en struktur av blomsten

Gynoecium består av flere deler, som er:

 • Eggstokk: det er den delen eggløsningene blir produsert i, som er, hvis alt går bra, de som vil bli frø. Avhengig av hvor den ligger, skiller vi ut tre typer eggstokker:
  • Super eggstokk: den ligger på beholderen.
  • Inferus eggstokk: den ligger under beholderen. I den er det satt inn kelkbladene, kronbladene og stammen.
  • Semi-underordnet eller midt eggstokk: den er i en mellomposisjon.
 • Stil: det er et slags langstrakt og tynt rør som forbinder eggstokken med stigmaet. Det er sterilt: dets unike funksjon er å tjene som et ledningskar der pollenkornene når eggløsningene. I tillegg kan den være hul eller fast, og er vanligvis dekket av slimhinne (et noe klebrig stoff, det er der pollen er fanget).
 • Stigma: det er den øvre delen av gynoecium, som mottar pollen som vil gjødsle eggstokken. Noen ganger er stilen ikke til stede, så stigmaet blir avsatt på eggstokken. I disse situasjonene sies det at blomsten har et sittende stigma.
 • Seminal primordium: det er vanligvis pakket med ett eller to ark av et vev som kalles integumentet. Ved basen er calaza, det er der de vaskulære kanalene til morkaken er plassert.

Alle disse delene kalles carpel. Carpel kan virke sveiset, og gi opphav til en enkelt pistil, eller være atskilt eller i grupper. Når det første tilfellet inntreffer, snakker vi at blomsten er gamokarpellar, men hvis karpellene skilles fra hverandre, er blomsten dialicarpellar.

Som du har sett, er gynoecium en del der nye planter begynner sitt liv. Å kjenne hver av delene vil være nyttig når du vil hente frø, siden du kan ta de nødvendige tiltak avhengig av om planten din er enedyrker eller todyrende.