Skip to content

Hva er delene, egenskapene og funksjonen til en blomst?

17 de juni de 2021

I denne artikkelen skal vi oppdatere deg alt det er å vite om blomsten som en viktig del av en plante, dens funksjoner, egenskaper osv., så ikke gå glipp av denne interessante artikkelen.

Blomsten er reproduksjonssystemet til en plante hvis funksjon er å produsere frøene som garanterer de nye generasjonene av planter, og gjennom disse gis kontinuiteten til en art og dens forplantning.

Hva er delene av en blomst?

kronbladene er en del av en blomst

De består av fire organer, to viktige som er androecium og gynoecium og to tilbehør som er kalyx og corolla.

Det vanlige er å se hvordan blomsten holdes på en blomsterstamme som utvides for å forme en beholder der de 4 organene i blomsten som vi nettopp nevnte er satt inn. Blomsten kan presenteres som en singel eller sammen med andre i form av en bukett.

Kalk

Den består av kelkbladene som generelt er grønne, avhengig av blomsten disse er ordnet hver for seg eller limt til hverandrePå samme måte kan formen være den samme eller vanlig, forskjellig eller uregelmessig.

Corolla

Eller kronblad, er ordnet rundt blomsten som en beskyttelse Av dette er de vanligvis fargerike, men de kan også være grønne, alt dette vil avhenge av planten. Kronbladene presenteres på forskjellige måter, godt skilt, limt, i forskjellige størrelser, med forskjellige former, og de har en veldig viktig funksjon som er utstråler de karakteristiske aromaene til hver plante å tiltrekke seg insekter og fremme pollineringsprosessen.

Androecium

Det er settet med støvdragere som en blomst har, som igjen er mannlig reproduksjonsorgan av planten. Dens deler er filamentet og antheret, sistnevnte består av to pollensekker som er der pollenkornene dannes.

Gyneceous

gynoecium er en del av blomsten

Det er den sentrale delen av blomsten og er det kvinnelige organet i dette. Den består av flere blader som kalles karpeller, eggstokken som er satt inn i beholderen og inneholder eggløsningene, i stil med sylindrisk form og inneholder svampete vev og stigmaet som har ansvaret for generer sukkerholdige væsker som gir næring til pollen.

Vi kan konkludere med at de seksuelle elementene i en plante er:

Ovule

Den er komponert i sitt indre av kjernen og en pedunkel som forbinder den til morkaken, og er det kvinnelige seksuelle elementet.

Pollen

Mannlig seksuelt element, det er et veldig fint pulver som genereres i pollensekker hvis farge kan variere fra gul til andre nyanser.

Pollinasjonsprosess

Det er den direkte eller indirekte prosessen der overføring av pollen fra anther til stigma genereres. Det sies at det er direkte når pollineringsprosessen skjer i samme blomst, for at dette skal være mulig, må dette være hermafroditt.

Det er indirekte når pollen fra en blomst når stigmatiseringen til en annen av samme art, dette skyldes intervensjonen av eksterne midler, og det er den som forekommer oftere.

Disse eksterne agentene er:

Vind

Den bæres fra ett anlegg til et annet på grunn av dets letthet, denne prosessen kalles anemofili.

Insektene

insekter pollinerer blomsten

nærmere bestemt sommerfugler og bier som tiltrekkes av aromaene som visse blomster avgir, lander de på dem for å skaffe seg nektar, og kroppen og bena er impregnert med pollenkorn som de bærer og deponerer i andre. Dette kalles entomofili.

Fuglene

De fungerer som insekter, og bærer pollen fra en blomst til en annen. Det kalles ornitofili.

Vann

Blomster som flyter i vann når de kolliderer med hverandre overfører pollen. Det kalles hydrofilisitet.

Mannen

Det gjør det kunstig for studier av planter eller for å generere kontrollerte avlinger, nye varianter av planter eller for å garantere reproduksjon.