Skip to content

Hva er halofytter?

4 de juli de 2021

På planeten Jorden er det mange typer økosystemer, hver med sine egne egenskaper som har tvunget planter til å tilpasse seg eller dø, ettersom disse forholdene også kan endres etter hvert som årene går. Takket være det er det så mange plantevesener, og en av disse typene kalles halofytter.

Disse er veldig interessante, siden det er veldig nysgjerrig at de er i stand til å leve i et miljø som det de bor i. Men, Hva er de egentlig?

Hva er de?

Halofytter er de plantene som har røtter i kontakt med saltvann eller som lever i jord med en stor mengde salt, og det er derfor de er kjent som saltplanter. Naturligvis har de en viss mengde salt inni, men de eliminerer overskuddet gjennom saltholdige trikomer (mer eller mindre synlige støt på «huden»).

Mekanismen innebærer at de konsentrerer saltinnholdet de inneholder i bladene, men når de faller eller dør, må de absorbere mye mer.

Hvilke typer er det?

Det anslås at 2% av alle plantene i verden er halofytter, som er klassifisert i to store grupper:

  • Streng: er de som bare kan leve i salte omgivelser.
  • Valgfri: er de som tåler en stor mengde salt, men som også kan leve i områder med lav saltinnhold, for eksempel gresset på saltleilighetene eller Spartina.

Noen eksempler er:

Ammophila arenaria

Halofytter er planter som lever i sandjord

Det er et flerårig gress kjent som marram eller siv som vokser på strendene i Europa, Nord-Afrika og Midt-Østen. Utvikler oppreiste stengler opp til 1,2 meter, og bladene er grågrønne.

Den kan dyrkes på sandjord, for å fikse jorda og dermed forhindre erosjon. Faktisk ble den brukt til dette formålet i Landes de Gascogne (Frankrike). Motstår opptil -7 ° C.

Calystegia soldanella

Utsikt over Calystegia soldanella

Det er kjent som sanddyneklokke eller sandklokke, og det er et raskt voksende, livlig gress som er innfødt til kysten av Europa som når en høyde på mellom 60 og 90 centimeter. Om sommeren produserer den rosa klokkeformede blomster.

Medisinske egenskaper tilskrives det; dessuten har det blitt brukt som et avføringsmiddel, vanndrivende middel, febrifuge og helbredende middel. Tåler lave temperaturer ned til -5 ° C.

Cocos nucifera

Kokosnøttetreet er et palmetre som lever på stranden

Kokosnøttetreet er en tropisk palme innfødt til strendene i Karibia, Det indiske hav og Stillehavet. Det vokser veldig fort hvis klimaet er varmt hele året og det har nok vann. Den kan nå 30 meter i høyden, med en slank koffert som måler 30-35 centimeter i diameter.. Bladene er pinnate, opptil 5 meter lange, og det produserer frukt som, som vi vet, er kokosnøtten.

Den kan dyrkes både i hager nær sjøen og langt fra den. Det som er viktig er at det aldri er frost og at landet har veldig god drenering.

Euphorbia paralias

Euphorbia paralias er en urt som lever på kysten

Strandnippel er en flerårig urt som finnes i Macaronesia, Middelhavsområdet og Kanariøyene. Vokser opp til 75 centimeter høy, og stilkene spirer grønne, veldig små, overlappende blader.

Det er en plante som er typisk for varme regioner som har et mildt klima, og som derfor ikke tåler ekstreme temperaturer.

Pancratium maritimum

Pancratium maritimum er et pæresjø

Det er kjent som sjøliljen, og det er en løkformet plante som lever i de faste sanddynene på Atlanterhavskysten, inkludert Middelhavet. Bladene er koniske, blågrønne og blomstene er hvite, opptil 15 centimeter lange.

Det er veldig interessant for dyrking, siden motstår tørke veldig bra hvis det er på bakken. Det trenger faktisk en tørr periode for å utvikle seg normalt og blomstre. Tåler frost ned til -7 ° C.

Pinus halepensis

Aleppo-furuen er en bartre som er typisk for strendene

Aleppo-furuen er av få av sitt slag som kan leve noen få meter fra havet. På strendene på Balearene er det veldig, veldig vanlig, da det danner lunder i kort avstand fra vannet. Men den dyrkes også i hager, da den vokser like bra på stranden som i leirejord.

Nå en høyde på 25 meter, og over tid får den en kronglete koffert, med en uregelmessig krone dannet av grønne akikulære blader som fornyes gjennom året. Motstår opptil -7 ° C.

Spartina alterniflora

Spartina er en urt som lever på kysten

Det er en løvfellende flerårig urt kjent som crabgrass med opprinnelse i Amerika, både nord og sør. Nå en høyde på 1 til 1,5 meter, med hule stammer som langstrakte grønne blader spirer fra.

Dyrking anbefales ikke, da det har et stort invasivt potensial.

Hvor de bor?

Vi kan finne dem naturlig i myrer, strender, sump og mangrover. Av denne grunn er det mange flere enn vi tror som kan vannes med saltvann.

Hva syntes du om dette emnet?