Skip to content

Hva er helsemessige fordeler av planter?

14 de juli de 2021

Hagearbeid er en spennende verden. Når du begynner, er det normalt å være i tvil fordi … det er så mye å oppdage! Selv om du bestemmer deg for å dyrke en type planter, er det så mange arter og hemmeligheter at de ser ut til å skjule for deg at når du blir kjent med dem, innser du at det fortsatt er mye mer enn du opprinnelig trodde.

Vi har en livsstil som, selv om vi ikke har annet valg enn å følge den, ikke er så sunn som den burde være. Så, helsemessige fordeler av planter er enda viktigere.

Oksygen

Bladene gir oksygen

Kanskje er det på biologisk nivå det viktigste. Planter, gjennom fotosyntese (absorberer solens energi for å omdanne den til mat), driver ut det dyrebare oksygenet og absorberer karbondioksid. På denne måten, de holder oss i live, noe som utvilsomt blir verdsatt. Og det er at hvis det ikke er noe liv, kan det ikke være noe annet.

Reguler klimaet

Trær gir skygge

Planter spiller en avgjørende rolle i klimaet i området. Om sommeren gir bladene skygge ved å forhindre at solstrålene når bakken med kraft, og de holder også miljøet kjølig som et resultat av tap av vann i form av damp (svette); På den annen side blir varmeutslippet mer merkbart om vinteren, noe som produseres når organiske molekyler brenner på grunn av aerob respirasjon.

Og hva er aerob respirasjon? Et sett med reaksjoner der pyruvinsyre (fargeløs syre med en aroma som ligner eddiksyre), som produseres ved glykolyse (en kompleks reaksjonssekvens som foregår i cellen), blir delt i karbondioksid og vann, og produserer store mengder av ATP (høy energi).

Mat

Planter gir oss frukt

Det er ingenting som å dyrke din egen mat. Det er uten tvil den mest effektive måten å oppnå god helse på … og uten å forlate hjemmet. Enten vi har en uteplass eller en tomt, vi kan dyrke planter i potter eller i bakken, som aromatisk eller hagebruk. I tillegg, hvis vi ønsker å spare enda mer penger, kan vi kjøpe frøkonvolutter der det alltid er et interessant antall og så dem når tiden er inne – vanligvis om våren – i såbed.

På denne måten når de vokser vi vil lære mer om dem og deres omsorg, noe som vil være nyttig både på kort og mellomlang sikt, spesielt hvis vi har tenkt å fortsette å vokse hver sesong.

Medisiner

Aloe vera-plante, et naturlig middel mot kløe og sår

Naturmedisin blir stadig mer moteriktig, og det er ikke overraskende: selv om moderne medisin er mer enn bevist at den redder liv, er sannheten at for mindre sykdommer (forkjølelse, små sår osv.) og fremfor alt for å forhindre at planter fortsatt er et godt middel. I tillegg må vi ikke glemme at mange av legemidlene vi finner på apotek er laget av planter. Uten å gå lenger, er aspirin laget av acetylsalisylsyre som kommer fra barken av selvetreet (Salyx).

Derfor, hvis du for eksempel har kløe før du skal kjøpe en krem, vil jeg anbefale at du bruker gel aloe vera naturlig, eller hvis du begynner med influensa ta en infusjon av ryllik (bortsett fra hvis du er gravid eller tror du kan være). Og vi kan ikke glemme hvitløk heller: det er et utmerket middel mot luftveissykdommer og tjener også til å styrke immunforsvaret.

De holder oss aktive

Selv eldre kan nyte en hage eller frukthage

Å ta vare på plantene innebærer forpliktelse til å bevege seg, å gå, å huske at det er nødvendig å vanne eller betale den dagen. Dette er veldig interessant for alle, uavhengig av alder, da det er en måte å bruke hjernen vår og kroppen vår på, for å forhindre at den slites ut før sin tid. Og det er ikke å nevne at det er en aktivitet vi kan gjøre som familie, noe som utvilsomt vil hjelpe oss å tilbringe store øyeblikk med henne.

Få oss til å smile

Japansk kirsebærblomst, et vidunder av plante

For meg er dette den største fordelen planter har: la oss være lykkelige. Hvem har ikke følt seg oppfylt når de ser et frukttre i blomst eller når de ser at arbeidet i et helt år har gitt utmerket frukt i hagen? Når vi har det bra, frigjør hjernen setononin, som er noe som lykkehormonet. Takket være henne er vi i stand til å se verden med andre øyne.

Redusere stress

Barn kan lære mye om planter

Vi lever i en stadig mer urbanisert verden. Den konstante støyen fra trafikken, fremgangen til asfalten, rushen … alt dette med mindre du er vant til det overvelder deg. Og ved å overvelde deg, vil hjertet ditt slå raskere enn det burde. Dette, lagt til de høye nivåene av forurensning i byer og byer der befolkningen øker i nyere tid, gjør forventet levealder for deg. Så, å ha en plante hjemme kan hjelpe, og mye, å være sunnere og roligere.

Så du vet, gjerne dekorere hjemmet ditt med minst en. 🙂