Skip to content

Hva er kalksteinstuff?

11 de juli de 2021

På planeten vi lever på er det forskjellige typer jordsmonn, hver med sine varianter. I det spesifikke tilfellet med slim er en av dem kalkholdig tuff, karakterisert fremfor alt av å filtrere vannet utmerket godt og ved sin enkle håndtering.

Normalt brukes den mer i konstruksjon, for å lage fasader, for eksempel den til Sant Bertomeu festning i Jávea (Alicante), men den har også sin bruk i noen typer hager 😉. Kjenn dens egenskaper.

Hva er det?

Det er en rekke brun eller kremfarget silt, som kan bli dannet som «strender» ved siden av havet. Dannelsen begynner når regnet, næringsstofffattig og karbondioksid (CO2), Når den krysser bakken, er den lastet med CO2, og kan dermed oppløse den kalkrike bergarten til akviferen. Ved å gjøre dette, holder seg oppløste kalsium- og karbonationer på den.

Når den kommer ut av undergrunnen til fossefall, elver eller kilder, mister den CO2 og frigjør karbonatet i form av kalsitt. Så på grønnsakene i området (mose, andre planter) små krystaller avsettes i form av kalkholdig skorpe. Denne superposisjonen av krystaller danner en stein som kalles tuff.

Hvor er det hentet fra?

I dag, utvinning er bare tillatt på Balearene (Spania). Tidligere også på Costa Blanca, men siden det er i offentlige områder, var det ikke lenger tillatt.

Balearene har en lysere farge og mer skjøre enn Valencias.

For hva bruker du det?

Bygning

Kalkholdig tuff brukt som prydestein, det være seg for å bygge fasader, buer, skorsteiner osv. Problemet er at når fuktigheten er filtrert for godt, må det påføres en slags lakk, som for eksempel de som brukes i marine fartøyer.

Akvatiske hager og akvarier

Hvis vi har en kalkholdig vanndam eller akvarium, er denne typen stein kan forbedre estetikken din. Også, hvis vi er heldige nok til å få noen som har hull, kan disse ende opp med å være ly for fisk.

Kalkholdig tuff

Har du hørt om kalkholdig tuff?