Skip to content

Hva er kanuma og hva brukes det til?

22 de juli de 2021

Slik at bonsai har et sunt rotsystem, det vil si skikkelig luftet, i stand til å absorbere vann uten senere å få problemer som en konsekvens av lav eller høy pH, det er veldig viktig å kjenne behovene til arten vi dyrker siden for eksempel et oliventre ikke vil kreve det samme underlaget som en japansk lønn. Mens vi bare kunne legge svart torv med litt perlitt på den første, vil den andre gjøre mye bedre å blande den med en som heter kanuma.

Hva er Kanuma? Dette ordet kan høres veldig rart ut for deg, faktisk er det så ukjent at bare de som har jobbet med bonsai en stund vet om det. Men det er et av de mest anbefalte underlagene for acidofile trær og busker. Så hvis du har planter som ikke liker kalk, dyrk dem i kanuma.

Hva er Kanuma?

Det handler om en granulært substrat som kommer fra vulkansk rusk fra Kanuma-området, i Japan. Det ligner veldig på akadama, men med to viktige forskjeller: det er mye lettere og har en sur pH, rundt 6, og det er derfor det brukes spesielt i acidofile planter.

Den har høy vannholdingskapasitet, og lar samtidig vann renne raskt, unngå at røttene oversvømmes. Det er inert, det vil si at det ikke har noe næringsstoff overhodet, så bonsai må gjødsles regelmessig slik at den kan vokse med styrke og kraft.

Hvordan brukes det: alene eller blandet?

Som vanlig, den brukes alene. Substratet i bonsai har egentlig bare en funksjon: å tjene som et anker for planten som blir dyrket. Ettersom kanuma er surt, er det veldig interessant å bruke den slik at røttene til våre elskede acidofile planter (azaleaer, kameliaer, gardenias, lønn osv.) Kan vokse og utvikle seg uten problemer.

Men hvis du vil blande, anbefaler vi at du blander det med 30% kiryuzuna, siden det også er granulert og også har en veldig god kapasitet til å holde gjødsel på grunn av den kationiske utvekslingen det produserer med det på grunn av dets kjemiske sammensetning.

Azalea bonsai i blomst

Jeg håper at nå kan du få mye vakrere bonsai med kanumaen 🙂.