Skip to content

Hva er kiryuzuna og hva brukes det til?

8 de juli de 2021

Når du begynner i bonsai-verdenen, er det noen få ord som ganske enkelt høres veldig rart ut for deg, spesielt de som refererer til underlag. Selv om du nå starter, er det sannsynlig at mer enn en gang mobber vil bli anbefalt til deg, virkeligheten er at det er arter som vil få bedre helse hvis de plantes i andre typer land og / eller sand.

De kiryuzuna er en av dem. I nyere tid har populariteten gradvis økt, og egenskapene gjør det veldig passende for et bredt utvalg av arter. Men, Akkurat hva?

Hva er Kiryuzuna? Sammensetning og egenskaper

Bonsai er følsom for overvanning

Det er en zeolit ​​av japansk opprinnelse som er hentet fra fjellsand. Den kommer fra spaltning av vulkansk grus og har en pH mellom 6,5 og 6,8, noe som gjør det spesielt interessant for acidofile planter som japanske lønner, kameliaer, azaleaer, etc.

Granulometrien er mellom 1 og 6 mm, altså gjør drenering av vann mye lettere, slik at røttene alltid blir luftet ordentlig. I tillegg inneholder den noe jern som røttene kan absorbere når det brytes ned, og det er derfor det er mye brukt i nåletrær.

Sammensetningen er som følger:

 • Silisium: 16,84%
 • Aluminium: 14,52%
 • Magnesium: 0,10%
 • Jern: 0,83%
 • Kalsium: 8,47%
 • Oksygen: 53,84%
 • Titan: 0,10%
 • Karbon: 3,58%
 • Mangan: 0,01%
 • Natrium: 1,52%
 • Kalium: 0,11%
 • Fosfor: 0,09%

Typer kiryuzuna i henhold til granulometri

Avhengig av størrelsen på kornet har vi:

 • Lite korn eller Shohin: mellom 2 og 4 mm tykk. Dette er veldig interessant for planter med fine og / eller delikate røtter, som for eksempel japanske lønn.
 • Medium eller normalt korn: mellom 2 og 6 mm tykk. Det anbefales for dyrking av praktisk talt alle typer planter.
 • Grovkornet: mellom 6 og 12 mm. Det er lite brukt i planter; selv om det for de innfødte er et veldig tilrådelig alternativ.

Hvordan brukes det?

Kiryuzuna er så langt et av de beste substratene for bonsai som eksisterer (i det minste av de vi kan finne i Spania). Siden det er vanskeligere enn akadama og kanuma, brytes det ikke ned. Selvfølgelig må du vite at du ikke kan erstatte dem. Så, alltid brukt blandetDen vanligste blandingen er følgende: 70% akadama med 30% kiryuzuna.

Hvor kjøper du?

Den raskeste måten å finne den på er å besøke a bonsai spesifikk butikk, men hvis vi ikke har noen i nærheten, vil idealet være å kjøpe det i nettbutikker, eller ved å klikke. Prisen er rundt 26 euro for en 18 liters pose med normal korn.

Finnes det billige alternativer til kiryuzuna?

Japanske underlag, da de importeres, kan være ganske dyre. Dette, hvis du bare har en eller to etasjer, eller et høyt budsjett, vil det ikke være noe problem for deg; Men hvis du vil ha mange planter eller spare litt, kan det være interessant å se etter alternativer.

Og heldigvis er det en veldig, veldig tilrådelig det er pimpstein. Dette substratet, som kiryu, tar lang tid å bryte ned, og det frigjør også næringsstoffer som silisiumdioksyd, albitt, natriumoksid, aluminiumseskvioksid og kalsiumoksid. Men i motsetning til kiryu er prisen mye lavere: en 20-liters pose er rundt € 18, som du selv kan se ved å klikke.

Akadama og kiryuzuna, hvordan er de forskjellige?

Kiryuzuna er et substrat som ofte brukes blandet med andre, for eksempel akadama. Men hva er akadama? Vel, det er en leiretype opprinnelig fra Japan. Fargen er lysebrun, selv om den blir mørkbrun når den er våt, og er inert, det vil si at den ikke har næringsstoffer.

Å være en leire, over tid nedbrytes det, men sannheten er at det tar lang tid. Fra min egen erfaring vil jeg fortelle deg at det kan ta et år eller to til og med. Men husk at fra en håndfull akadama vil du ikke sitte igjen med noe etter et år, ettersom kornene brytes ned litt etter litt, hver i sitt eget tempo.

PH er lik den for kiryuzuna, mellom 6,5 og 6,9, og det er forskjellige typer avhengig av størrelsen på kornet:

 • Shohin: mellom 1 og 4 mm tykk. Siden den er så liten, brukes den hovedsakelig i akvarier eller til å dyrke vannplanter.
 • Standard korn eller Santard Extra Quality: kornstørrelsen er mellom 2 og 6 mm tykk. Det er den som brukes til alle planter, inkludert bonsai.
 • Grovkornet: mellom 6 og 12 mm tykk. Det er den mest anbefalte for innfødte planter, og også for de som har sterke røtter som Ficus eller Eucalyptus, for eksempel.

Hvor er akadama kjøpt?

Akadama er et underlag som du finner i bonsai-butikker, men også i online barnehager og ved å klikke. Prisen på en 14-liters pose er ca € 23.

Barrtrær bonsai med kiryuzuna

Fant du det interessant? Jeg håper du har lært mye om kiryuzuna.