Skip to content

Hva er leirballer og hva brukes de til?

7 de juli de 2021

Du har kanskje sett dem en gang i barnehagene, og du har til og med tenkt at de bare tjener til å dekorere. Men sannheten er at leire baller er utmerket for forbedre drenering av underlagene. Og det er mange planter som ikke tåler overflødig vann, som kaktus og sukkulenter. I tillegg til å velge en jord som har alt de trenger for å mate og vokse, er det derfor viktig å sørge for at den drenerer raskt.

Men, Hva er leirballer? Og hvordan brukes de?

Hva er leirballer?

Disse kulene er laget med leire, som navnet antyder. De tilberedes ved veldig høye temperaturer, noe som forårsaker utvidelse. De er derfor naturlige, så vel som lette. De har en diameter på mer eller mindre 1 cm, den perfekte størrelsen for å forhindre at de kommer ut av hullene i potten 🙂.

Og hvis dette virker lite for deg, bør du vite at de er rimelige. For å gi deg en ide, koster en 6l pose omtrent 5-9 euro.

Hvordan brukes de?

Utvidede leirballer

Leire baller har flere bruksområder i hagearbeid, som er:

10% blandet med underlag av torv, kompost eller mulch

Vi får plantens røtter er bedre luftet, som vil hjelpe dem å bli sterkere og sunnere.

Plasseres på gryten

Dette forhindrer røttene i å komme i kontakt med overflødig vann. Hva mer, høy luftfuktighet opprettholdes som utvilsomt vil gjøre planten mye bra.

Som mulch for planter

Det er dekorativt og funksjonelt. Jorden vil ikke tørke ut så raskt, siden leirballene vil forhindre, eller i det minste bremse, sollysets passasje til bakken, så den vil forbli våt lenger. Dermed vil vi spare vann.

Voksende medium i hydroponics

Hvis du liker verden av hydroponics, det vil si å dyrke planter i vann i spesifikke systemer, er et av de mest brukte substratene utvidet leire på grunn av hvor billig det er og hvor enkelt det er å få det.

Brukes som underlag for orkideer

Blandet med furubark, bidra til å regulere utvekslingen mellom vann og luft. Før du bruker dem, må de selvfølgelig bli gjennomvåt.

Leirkuler for kaktus

Kaktus, og faktisk de fleste sukkulenter, trenger å vokse på land med utmerket drenering. De er veldig følsomme for overvann, så en av tingene du må gjøre for å ta godt vare på dem er å sørge for at overflødig vann fra vanning lett kan dreneres.

En måte å få det på er blande svart torv med leirkuler i like store deler. I alle fall, hvis du bor i et område der luftfuktigheten er veldig høy, er det bedre at du legger flere leirkuler i blandingen enn torv.

Hvor kan jeg kjøpe utvidet leire til planter?

Dette produktet kan kjøpes forskjellige steder, for eksempel:

Amazon

På Amazon selger de et bredt utvalg av ting, og selvfølgelig har de også leirkuler for planter. Å kjøpe den der er veldig interessant, ettersom kjøpere kan legge igjen sine meninger, det vil være lett for deg å være rolig fra første stund. I tillegg må du bare betale og vente på at den blir levert til deg hjemme.

Leroy merlin

I Leroy Merlin kan du også kjøpe sekken eller leirposen til plantene dine, men slik at det ikke oppstår problemer du må gå til en fysisk butikk.

Hagearbeider

På Hagearbeider selger de mange ting til hage- og plantepleie. Blant de forskjellige produktene de har, er en av dem selvfølgelig leirkulene, som du kan kjøpe fra deres nettbutikk eller fra en butikk.

Hvordan får jeg det?

Du kan kjøpe den fra og nyte fordelene ved å se plantene dine vokse riktig.

Orkideen kan dyrkes i leirkuler

Visste du bruken av leirballer? Vi håper det hjelper deg 🙂.