Skip to content

Hva er mumifisering av frukt?

7 de juli de 2021

Selv om begrepet mumifisering nesten automatisk fører oss til å tenke på faraoernes Egypt, er sannheten at det også refererer til noe som skjer med fruktene av planter. Dette er et ganske vanlig problem, og også et veldig alvorlig problem, siden det er vanskelig å eliminere sykdommen når symptomene blir synlige.

Og det er at disse mikroorganismene først angriper fra innsiden av karene – de ville være noe som tilsvarer venene våre – av plantene, noe som vanligvis er dødelig for dem ved å svekke dem mye. Men… Kan det tas forebyggende tiltak for å beskytte avlinger mot mumifisering?

Hva er mumifisering av fruktene?

Monilia sporer skader frukt

Mummifisering (i botanikk) er et symptom forårsaket av sopp av slekten Monilinia, som er grunnen til at sykdommen er kjent som moniliose. Spesielt er det to arter som påvirker avlingene: Monilinia fructigena, som skader frøfrukter som mandler; og Monilinia laxa som har en preferanse for drupe-type frukt som epler.

Selv om alle planter gjør alt evolusjonen tilsier for å beskytte fruktene, er det ingenting de kan gjøre for å forhindre dem fra mulig skade som kan være forårsaket av en uventet haglbyge, eller av insekter eller andre dyr når de prøver å spise dem.

Soppene multipliseres med sporer – de ville være deres frø – og de er små, nesten usynlige. Faktisk ser vi dem bare godt gjennom et forstørrelsesglass eller et mikroskop. I tillegg er de ekstremt lette; de trenger ikke mer enn en bris for å overføres til andre deler. Hvis de faller på en frukt som er skadet, uansett årsak, selv om den bare har en mikrokutt, vil den infisere den.

Hva er symptomene på moniliose?

Når frukten har blitt syk, er det et av de første symptomene vi vil merke en brun flekk vil dannes med avrundede hvite flekker spredt over hele overflaten. Herfra er det normalt at det faller fra treet, men dette vil ikke være tilfelle. Det vil være en mumifisert frukt som vil forbli hengende fra grenen til noe (for eksempel vinden) eller noen trekker den av.

Utseendet det gir planten er trist, til tross for at resten av plantens deler forblir intakte. Kanskje du kunne se det blomstene sverter og faller, men generelt vil treet være sunt … bortsett fra moniliose.

Hvilke planter påvirker det?

Fruktmummifisering er en alvorlig sykdom

Dessverre er fruktmumifisering et vanlig problem som rammer alle arter av de botaniske familiene Rosaceae og Ericaceae. Noen eksempler er:

  • Aprikostre (Prunus armeniaca)
  • Mandeltre (Prunus dulcis)
  • Kirsebær (Prunus avium)
  • Plomme (Prunus domestica)
  • Epletre (Malus domestica)
  • Ferskentre (Prunus persica)
  • Kvede (Cydonia oblonga)

Behandling av monilia i frukttrær

Frukttrær er utsatt for monilia

Forebyggende

Forebygging er bedre enn kur, så la oss se hva som er de mest effektive forebyggende tiltakene mot mumifisering av frukt:

Ikke beskjær med mindre det er nødvendig

Sporene til soppene trenger ikke mer enn en mikrosnitt for å kunne nå det indre av plantene. Av denne grunn er det ikke tilrådelig å beskjære med mindre det virkelig er nødvendig; det vil si hvis du for eksempel må kutte tørre eller syke grener, eller hvis det er utført en komplisert transplantasjon der røttene har blitt manipulert mye.

Y i tilfelle det er behov for beskjæring, bør desinfiserte beskjæringsverktøy brukes. Det er viktig å desinfisere verktøy før og etter bruk. Det er også verdt å tette sårene med helbredende pasta. På denne måten minimeres risikoen for smitte.

Kjøp sunne planter

Hvis du går til et barnehage med den hensikt å kjøpe frukttrær og det hender at de har noe frukt, må du sørge for at de er sunne, både de og resten av plantens deler. Ikke nøl med å inspisere bladene, blomstene, stammen godt… Ta potten – hvis du kan – og se på basen: hvis røttene kommer ut er et godt tegn, da det vil bety at den har rotet seg riktig, og at når den skal transplantere, vil den ha mindre problemer med å gjenoppta veksten.

Kast de som har symptomer på skadedyr eller sykdom, for eksempel tyggede, tørkede eller rullede blader; gule, hvite, brune eller svarte flekker på blader og / eller frukt; klumper på kofferten som ikke burde være der, og så videre.

Helbredelse

Det er ingen kurative behandlinger for monilia, derfor har jeg kursiv kurativ. Hva ja det kan være er å behandle med soppdrepende hemmere av ergosyntese biosyntese (kalt IBS soppdrepende midler) blomstene og fruktene. Det er nødvendig å følge instruksjonene som er angitt på pakningen for å unngå risikoen for overdosering.

Vi håper det har vært nyttig for deg 🙂.