Skip to content

Hva er nitrogen og hvorfor er det viktig for planter?

4 de juli de 2021

Nitrogen er veldig, veldig viktig for planter. Faktisk er det så mye at hvis de ikke fant det i jorden der røttene deres utviklet seg, ville de ha alvorlige vekstproblemer.

Men det er også viktig at vi husker at et overskudd av dette næringsstoffet kan være skadelig for avlingene våre. Så La oss se hva som er viktig, og hvordan kan vi vite om en plante trenger nitrogen.

Hva er nitrogen?

Syklus av nitrogen

Nitrogen er et kjemikalie med symbolet N. Det er til stede i luftens atmosfære, i en ganske høy prosentandel (78%), så vel som i levende vesener. Det kan ta flere former: for eksempel i luft er det en gass, mens i jorden er den tilgjengelig for planter i form av nitrater og nitritter.

I tillegg er den også til stede i mange matvarer beregnet på både mennesker og deres dyr, så vel som i gjødsel og gjødsel som brukes til å ta vare på avlinger.

Hvordan assimilerer planter det?

Det er et veldig interessant spørsmål, fordi mye av nitrogenet som forblir tilgjengelig for planter, absorberes av jorden fra atmosfæren. Og hvordan passerer nitrogen fra luften til bakken? Vel, det er to måter: den ene er gjennom mikroorganismer (i utgangspunktet er de bakterier som enten produserer nitrogen, eller er ansvarlige for å fikse det), og den andre er gjennom regn og andre meteorologiske fenomener.

Den mest effektive og raskeste måten er den første, siden det som kjent ikke regner på alle steder med samme frekvens, og mange steder faller det ikke engang snø. Men det er et problem: ikke over hele planeten er de rette forholdene for mikroorganismer å produsere nitrogen i tilstrekkelige mengder for planter. Av denne grunn er det ofte nødvendig å ty til gjødsel slik at de vokser normalt.

Nå, hvordan assimilerer de det? Gjennom røttene, og i mindre grad gjennom porene på bladene.

Hvilken funksjon har den i planter?

Planter assimilerer nitrogen gjennom røtter og blader

Nitrogen oppfyller flere viktige funksjoner, men de kan oppsummeres i en: øke. Det er viktig for cellene å formere seg, og følgelig er det også viktig for stilkene, røttene, bladene, … kort sagt, alle deler av planten kan fortsette å vokse og utvikle seg. I tillegg er det også veldig nødvendig for frøene, siden takket være dette kjemikaliet kan de forbli i live i mer eller mindre lang tid til de rette forholdene er gitt for å spire.

Hvis vi vil være mer spesifikke, kan vi si at nitrogen det er nødvendig for produksjon av klorofyll og auxiner, samt for dannelse av lignin (en komponent av tre som finnes i trær og busker).

Hva er symptomene på mangel eller overskudd av nitrogen i planter?

Heldigvis, siden dette er et så nødvendig element for planter, er det relativt enkelt å vite når det mangler eller er for mye. La oss se hva symptomene er i hvert tilfelle:

  • Mangel på nitrogen: bladene blir gule og begynner med de gamle, veksten stopper, og stilkene kan bli stunt.
  • Nitrogenoverskudd: når de har for mye produserer de et overskudd av blader, en vekst kanskje raskere, men også svakere, de er mer følsomme for skadedyr, sykdommer, tørke osv.

Av denne grunn, Det er ikke bra verken å komme til kort eller overgå oss selv. Det samme skjer med vanning: så lenge vi tilfører mengden vann de trenger, og hver gang de er virkelig tørste, vil de være godt hydrert; men hvis vi holder jorden for dem alltid vannfylt, vil deres røtter råtne.

Typer gjødsel rik på nitrogen for planter

Det er mange typer gjødsel som er rike på nitrogen, men først og fremst vil jeg fortelle deg at det er veldig viktig at du følger bruksanvisningen som du kan lese på produktemballasjen. Når det er sagt, la oss se hva som er noen av dem der ute:

Urea

Urea er en diamidform av karbonsyre, og derfor det er produktet med den høyeste nitrogenkonsentrasjonen: over 46%. Av denne grunn anbefaler vi bare bruk når plantene viser en betydelig forsinkelse i veksten, og også har klorotiske blader.

Kjøpe det.

Ammonium Nitrat

Ingen produkter funnet.

Dette er en gjødsel med et nitrogeninnhold på mellom 33 og 34,5%Av den prosentandelen er halvparten ammoniakknitrogen, og de andre 50% er nitrogenoksid. Så det er veldig interessant, slik at plantene kan vokse normalt, så lenge det brukes ansvarlig, ja.

Få det fra Ingen produkter funnet ..

Ammoniumsulfat

Ammoniumsulfat den inneholder også svovel, så den er ikke bare utmerket som gjødsel, men også som soppdrepende middel og til og med for å forbedre de kjemiske egenskapene til jord med en basisk eller alkalisk pH (pH 7 eller høyere).

Du ønsker det? Klikk.

Guano

Bat guano er rik på nitrogen

Guano er en kompost av organisk opprinnelse, ikke forgjeves, det er ekskrementer fra sjøfugler eller flaggermus. Sammensetningen varierer avhengig av dyrets diett, så vel som selve guano: jo ferskere det er på tidspunktet for samlingen, jo mer nitrogen vil det for eksempel ha.

Det er en av de beste på markedet siden i tillegg til N inneholder den fosfor, kalium, kalsium, samt humus- og fulvinsyrer. Selvfølgelig er det veldig konsentrert: selv om det er naturlig, må du ta dosen som er angitt på beholderen, verken mer eller mindre; ellers vil røttene brenne.

du har det flytende og granulert. Skjønner.

Kjemisk gjødsel

Vi er ferdige med kjemikaliene. Du har sikkert hørt om, eller kanskje til og med kjøpt, en gjødsel med NPK, det vil si med nitrogen, fosfor og kalium. Dette er de tre viktigste næringsstoffene for planter, og det er grunnen til at gjødsel som inneholder dem i større eller mindre prosentandel selges på markedet.

For eksempel inneholder en trippel 15 gjødsel 15% nitrogen, 15% fosfor og 15% kalium. Hvis det er en 15-5-30 gjødsel, betyr det at den inneholder 15% nitrogen, 5% fosfor og 30% kalium. Og så med alle. Bruken av den er interessant når vi har en plantetype, for eksempel et palme eller en kaktus, og vi vil gjødsle den med et bestemt produkt for henne.

Hva syntes du om dette emnet? Nitrogen som vi har sett er viktig, men et overskudd av dette elementet kan forårsake alvorlige problemer for planter, siden det gjør dem svake og sårbare for skadedyr og andre. Vi håper du har lært mye om dette kjemiske elementet og dets rolle i planteriket.