Skip to content

Hva er parasittplanter?

21 de juli de 2021

I skog, jungel og jungel er det et stort utvalg av planter. Trær, busker, vinstokker og blomster som gjør det de kan for å absorbere mengden sollys de trenger. De fleste av dem gjør ikke mye skade for sine jevnaldrende, utover den naturlige kampen for å få næringsstoffer og vann fra jorden; men det er andre som utnytter innsatsen til disse plantene for å overleve. Er samtalene parasittplanter.

Det er mange flere enn du kanskje forventer. Det er faktisk anslått at det er minst 4100 arter i omtrent 19 angiospermfamilier. Men, hva er deres egenskaper?

Hva er parasittplanter?

Mistelten på et tre

Er om planter som får noen eller alle næringsstoffene de trenger for å utvikle seg fra en annen plante. De kjennetegnes ved å ha en modifisert rot, som er kjent som haustorium, som trenger inn i vertsplanten og forbinder den med dens xylem (lignifisert plantevev som leder saften og støtter planten), floem (ledende vev som er ansvarlig for transport av organisk næringsstoffer og uorganisk), eller begge deler.

Det finnes flere typer parasittisme:

  • Obligatorisk parasitt: det er en plante som trenger verten for å overleve.
  • Fakultativ parasitt: det er en plante som kan overleve uavhengig av sin vert-
  • Stamparasitt: det er en plante som fester seg til stammen til verten.
  • Rotparasitt: det er en plante som fester seg til roten til verten.
  • Holoparasitt: det er en plante som parasiterer på andre planter siden den ikke har klorofyll.
  • Hemiparasitt: det er en plante som under naturlige forhold oppfører seg som en parasitt, men også til en viss grad kan fotosyntetisere.

Som er? Eksempler

Cassytha

Cassytha-prøve

De er parasittplanter som er hjemmehørende i Australia, men kan også finnes i Afrika, Sør-Asia, Nord-Sør-Amerika, Mellom-Amerika og Japan. De har veldig tynne stilker, gule eller oransje. Uten klorofyll, utnytter den verten for livet.

Dodder

Cuscuta californica prøve

De er parasittplanter som er hjemmehørende i Nordøst-Europa og Sør-Sør-Amerika de har tynne stilker med nesten ingen blader, gule, oransje eller røde i fargen.

Hydnora

Hydnora blomst

De er holoparasittiske planter med røtter med opprinnelse i de tørre sonene i Afrika, Saudi-Arabia og Madagaskar. De vokser under jorden, men en kjøttfull blomst dukker opp fra bakken som avgir en lukt av avføring for å tiltrekke seg pollinatorene: biller.

Rhinanthus

Rhinanthus minor blomst

De er fakultative hemiparasittiske planter med røtter hjemmehørende i Europa og Vest-Asia, som vokse i slåtte enger, gressletter og sanddyner.

Har du hørt om parasittplanter? Kjenner du andre?