Skip to content

Hva er pH i vannet?

10 de juli de 2021

Hva er pH i vannet? Vann er nøkkelelementet for at det skal være liv, både dyr og planter. Takket være denne viktige væsken kan planter puste, mate, vokse, blomstre og bære frukt. Men når du dyrker dem, må du sørge for at du bruker den som passer best, for hvis den er for sur eller for alkalisk, vil du få problemer.

Og det er akkurat der pH kommer til spill, også kalt Hydrogenionpotensial (H +). Jo høyere det er, jo mer alkalisk vil det være, og jo lavere det er, desto surere. Men, Hvorfor er det viktig for planter?

Hva kjennetegner pH-verdien i vannet?

Slange

PH i rent vann er 7 ved en temperatur på 25 ° C, noe som betyr at det har en nøytral pH. Når den kommer i kontakt med karbondioksid i atmosfæren, faller den til 5,2; det vil si at den blir sur.

I prinsippet, vann med en pH under 6,5 er surt og kan være etsende. Dette betyr at det kan oppløse jern, magnesium, kobber, bly og sink, men det blokkerer andre som kalsium.

Omvendt, vann med en pH over 8,5 er alkalisk. Den løser opp kalsium, kalium og natrium, men blokkerer jern, magnesium, kobber, bly og sink. Kort sagt, akkurat det motsatte som skjer med surt vann.

Hvorfor er det viktig for planter?

Å vite pH i vannet er viktig når du dyrker planter, som vi vil ikke kunne bruke den samme til å vanne dem alle. Generelt sett lever de i tempererte skoger, som f.eks Fagus sylvatica, Quercus og mange Acer sp (lønn), må være sure eller litt sure for å vokse.

På den annen side er de som er typiske for Middelhavet, for eksempel Ceratonia siliqua (johannesbrød) Prunus dulcis (mandeltre) eller Rosmarinus officinalis (rosmarin), foretrekker et nøytralt eller alkalisk vann.

Hvis vi ikke bruker den rette, kan det oppstå problemer på grunn av mangel på mineraler. Således, hvis de for eksempel mangler jern, vil vi se at bladene deres begynner å bli gule, slik at nervene blir tydelig synlige; På den annen side, hvis de mangler kalsium, vil vekstraten avta og de vil få et trist utseende.

Hvordan måles pH i vannet?

PH-skala

Å vite hvilken pH et vann har er veldig enkelt. Bare gå til apoteket og be om pH-strimler, eller kjøp disse for eksempel på nettet. Når vi har fått dem, Vi trenger bare å sette inn en stripe i glasset med vann, trekke den ut og så vente på å se hvilken farge den får. Senere må vi bare sammenligne den med skalaen.

Hvordan endrer du pH i vannet?

Last opp den

For å øke pH i vannet må du bland 16 deler natron med 2 deler natriumkarbonat. Den første selges i supermarkeder eller, og den andre i kjemiske butikker eller.

Kontroller pH ved hjelp av stripene.

Senk den

For å senke pH i vannet er det første du må gjøre å vite hva den nåværende pH er. For eksempel, i mitt tilfelle er den som kommer ut av kranen hjemme veldig basisk, med en pH som er rundt 7,5-8. Deretter, For å senke det, er det som er gjort å blande væsken av en halv sitron i 1 liter vann.

Et annet billigere alternativ hvis du dyrker mange sure planter, er å helle en eller to spiseskjeer eddik i 5 liter vann.

Du må sjekke pH med stripene slik at den ikke faller for lavt.

Vanning med for kalkholdig vann er ikke bra for syreplanter

Jeg håper det har tjent deg 🙂.