Skip to content

Hva er pivotrot?

12 de juli de 2021

Planterøtter er utrolige strukturer: de vokser i tyngdekraften og absorberer næringsstoffer som finnes i jorden, slik at grener, blader, blomster og frukt kan vokse og utvikle seg ordentlig. Ja, uten tvil kunne vi si at uten dem ville det ikke være skog, ingen gressletter … og nesten ingen andre grønne områder på planeten. Men av dem alle, taproot er den viktigste.

Ikke alle arter av plantevesener har det, og i noen er det litt vanskelig å identifisere det; faktisk vil det bare være lett for oss å se det i trærne. Vil du vite hva dens egenskaper er? Vel, la oss gå! 🙂

Hva er pivotrot?

Taproot er tykk og lang

Taproot, også kjent som aksonomorf rot, eller taproot, er roten som vokser nedover vertikalt. Andre oppstår av det, som er mye finere, kalt sekundære røtter. Dette organet er vanligvis lett å gjenkjenne, siden det er det tykkeste av alle.

Men dette når du vil transplantere er et problem, med mindre planten er godt forankret, kan vi skade den som kan være dødelig når vi fjerner den fra potten eller bakken uten å innse det. Det er av denne grunn at det er så vanskelig å transplantere urter som løvetann, gulrøtter eller tistler.

Hvilke typer er det?

Det skilles mellom to typer:

  • Spindelrot: har avsmalner på toppen og bunnen. For eksempel: den hvite reddik.
  • Napiform rot: den er bredere enn den er lang. For eksempel: roten til nepe.

Uttrykket «konisk rot» brukes også til å referere til den primære roten.

Hva er den til?

Pivotrot har funksjonen hold planten forankret i bakken. Forlengelsen vil bli bestemt av miljøfaktorer (jo tørrere et sted er, jo lenger vil det være), og størrelsen på selve planten (lengden på roten er vanligvis minst den samme som høyden på planten) .

Hva er plantene som har det?

Generelt har alle trær og sukkulenter (kaktus, sukkulenter og caudiciforms) det. Men er ikke de eneste. Planter som tistel, pastinakk, Welwitschia eller Echium har det også.

Hva skjer hvis taproot til et tre blir kuttet?

Når for eksempel et tre bearbeides som en bonsai, kan en av de første tingene som enhver bonsaistmester eller noen som har mange års erfaring med å jobbe planter etter teknikkene til den klassiske bonsai-skolen, fortelle deg at du må kutte taproot. . Og dette har sin grunn.

Vi har sagt at det er en rot som holder planten festet til bakken og forhindrer (eller unngår så mye som mulig) at en sterk kuling kan fjerne den. Også, Når den samme planten holdes i en gryte, vil den samme roten «løfte» treet eller hvilken type plante det er, og skyve det oppover.

Når du kutter dette, forhindres dette. Men det er også tvunget til å produsere mange sekundære røtter, som er finere. Nå, når du går tom for svingpunktet, må du feste det med ledninger til beholderen der du vokser; og hvis den skulle plantes i bakken, ville den i løpet av de første årene måtte knyttes til en pæl slik at den kunne rote nok til å forbli godt festet til bakken.

Hvordan kuttes det?

Når det gjelder treet som skal bearbeides som bonsai, bør det helst kappes når treet fremdeles er veldig ungt (faktisk ventes det på at frøet skal spire og deretter på at frøplanten skal fjerne 4-6 par ekte blader), fordi såret blir mindre og derfor vil det kunne gro raskere. Cast det gjøres med en saks som er veldig ren og desinfisert. Etterpå må du tette såret med helende pasta.

Hvis du derimot vil høste roten, må du bare grave jorden litt og fjerne den.

Når skal ikke rotroten skjæres?

Svært unge trær beskjæres ikke

Det er situasjoner der det ikke er en god idé å kutte taproot, og de er som følger:

  • Når planten har dårlig helse: hvis du har noen pest eller sykdom, eller hvis du har vært tørst eller tvert imot har du lidd av overflødig vann, er det bedre å ikke kutte noe før du har blitt helt frisk.
  • Når den bare har den rotenSelv om det noen ganger kan virke åpenbart, bør du aldri kutte taproot hvis planten bare har den roten og andre som spirer fra den, med mindre det er klart at du vil høste for eksempel gulrøtter.
  • Når tvil oppstår: dette er en grunn til at jeg ønsket å si det fordi hvis vi kutter en taproot med tvil, kan vi risikere å miste planten. Så først og fremst må du konsultere, spørre, og når ting er klare, så fortsett å kutte.

Fant du det interessant?