Skip to content

Forståelse av plantevekst og utvikling

15 de februar de 2021

Planter vokser fra tuppen av skudd eller grener og oppover og tuppen av røttene nedover. Dette betyr at det alltid er et nydannet område ved den voksende spissen av hver rot og skyte.

Dette embryonale området, et lite stykke sukker-kubeformede celler, er ansvarlig for å ha produsert alle cellene som utgjør grenen eller roten bak den.

Den lille klyngen av embryonale celler kalles meristem (uttalt MER-i-stamme).

I skytingen er meristen lukket i innpakningen til en knopp. Meristemet til en rot er beskyttet av en «støtfanger» av løse celler som putter spissen. Denne beskyttende strukturen kalles rotkappen.

Gå ut og velg noen knopper fra hageplantene dine. Prøv å få alm, syrin og buckeye. Dette vil være vinterknopper, dekket med et tungt beskyttende belegg av tørkede vekter. Når du skreller bort disse skalaene, vil du finne all årets nye vekst pent pakket bort!

Dette er den opprinnelige dehydratiserte pakken «tilsett vann og server». Knoppene dine kan variere inni. De kan være blomsterknopper, bladknopper eller blandede knopper med både blomster og blader i samme knopp.

Legg merke til hvordan de små bladene er brettet sammen, og stammen de er festet på er bare en kort stubbe. På toppen av denne stubbe stammen er meristen. Det var meristemaktiviteten i fjor sommer som produserte millioner av celler i den knoppen som laget stammen, bladet og blomstervevet.

Aktivitetene til plantevaremerker har interessert botanikere i lang tid. Tenk på et spirende frø, for eksempel en nyrebønne. Det kan være lurt å spire noen bønner på en våt blotter i en tallerken dekket med en annen tallerken, omvendt, for å oppdatere minnet ditt. Når bønnene spirer, bryter roten først gjennom frøhåret, og kort tid følger skuddet.

Denne innledende aktiviteten er i stor grad hydratiseringsvekst. Det betyr at celler som allerede er der fylles opp med vann, hovner opp, og hele embryoet ser ut til å vokse. Egentlig er det bare hevelse, ikke å lage nye celler.

Nå som hydrering er fullført, er cellene våkne og klare til å gjenoppta normale aktiviteter, og sann vekst begynner. Det begynner to steder – tuppen av roten og tuppen av skuddet. Skuddspissen er pakket inn i en myk knopp med små blader. Fra disse to embryonale områdene vil hele anlegget komme: flere meter med røtter og mange meter med grener, hvis vi har en stangbønne.

Hvordan kommer dette til?

Husk at meristemområdene alltid er de fjerneste tipsene. Når de lager små nye celler, vokser disse og modnes, og skyver rotspissen dypere og skuddspissene høyere opp i luften. Noen ganger forblir noen av cellene som er igjen av meristemer i stand til å dele seg.

I skytingen er dette sideknoppene. Når meristene her blir aktive, utvikler en plante sidegrener. I mange tilfeller er disse laterale meristemene stoppet fra å vokse av et hormon som sendes ned av det aktive meristemet. Dette stoffet hindrer sideknoppene i å bryte.

En god gartner vet at hvis de klemmer av tuppen av et skudd og fjerner kilden til det hemmende hormonet, vil plantene deres forgrene seg og bli buskete. For å gå tilbake til et gammelt tema er dette en annen av naturens måter å sikre videreføring av arten. Hvis den øverste grenen, som er bestemt til å bære den første blomsten, går tapt, vil sidegrenene utvikle seg, blomster og frø vil komme, og arten vil bli frelst.

Roten en annen historie

I roten er historien litt annerledes. Det potensielt embryonale vevet ligger dypt inne i roten, snarere enn som en knopp på overflaten. Grenrøtter bryter ut fra nesten sentrum av eldre røtter.

Etter hvert som celler blir etterlatt av meristemene, modnes de, blir større og blir ofte spesialiserte. Noen går på jobb med å lede saft, vann og mineraler. Disse modnes som lange rør, rørledningssystemet til anlegget. Andre blir tykkveggede og gjør planten sterk. De kalles støtte- eller mekanisk vev.

En tredje generell gruppe fyller mellomrom mellom støttevev og ledende vev. Dette er «excelsior pakking» av planten og kan bli involvert i å lagre mat, holde klorofyll eller fungere som en kilde til korkceller. Nok en gruppe danner plantens «hud».

Se på diagrammene over stammen og rotsnittet og visualiser disse grupperingene i hageplantene dine.

Hint: «strengene» til en selleristengel er vener av ledende vev pakket inn i et beskyttende hylster av støttende (mekanisk) vev.

Funksjoner av stammevæv

Tverrsnitt av en ung solsikkestamme. Disse vevene er alle «primære». det vil si at de oppsto i stilken.

 • A – Epidermis
 • B – Kortikal parenkym
 • C – Pericycle
 • D – Phloem
 • E – Cambium
 • F – Xylem
 • G – Stelar Parenchyma
 • H – En vaskulær bunt

Epidermis (epy DER mis) – et yttertrekk for planten, forhindrer overdreven tap av vann.

Parenkym (par ENKa ma) – et fyllstoff, relativt uspesialisert. Delen utenfor vaskulære bunter kalles kortikal parenkym og er generelt grønn (med kloroplaster); Stelar parenkymet, inne i ringen av bunter, fungerer noen ganger som lagringsvev og kalles noen ganger pith.

Pericycle (PERT-syklus) – er forskjellig i form og funksjon mellom stamme og rot. I stammen er cellene tykke vegger og gir stivhet, og polstrer vaskulærbunten utenfra blåmerker.

Floem (FLOW um) – et vaskulært vev av lange, slanke celler, en slags rørledning for å føre sukkeroppløsning og annen mat (sap) opp og ned i stammen.

Cambium (CAM be um) – et latent vev, sovende i unge stilker, men senere blir aktivt. Når kambiet deler seg, slanger det floemceller og xylemceller. Dermed er det et lateralt meristem, og vevene det produserer kalles sekundære vev.

Xylem (ZILE um) – et annet ledende vev laget av tykkveggede celler som er langstrakte. Xylem fører vann og mineraler fra jorden til de øvre delene av planten. Bevegelse i xylem er nesten alltid oppover.

Funksjoner av rotvev

Tverrsnitt av en ung buttercup rot. De forskjellige cellene som utgjør dette vevet, startet i rotmeristen.

 • A – Epidermis
 • B – Kortikal parenkym
 • C – Endodermis (tykkvegget)
 • D – Pericycle
 • E – Phloem
 • F – Cambium
 • G – Xylem
 • H – Endodermis (tynnvegget)

Epidermis – fungerer i roten omtrent som i stammen.

Parenkym – i roten er ofte lagringsvev. I buttercup-roten er parenkymcellene fylt med stivelseskorn som er reservefôr til planten tidlig på våren, senhøsten og vinteren når stilkene er døde og røttene må være selvhjulpne.

Endodermis (END o der inis) – et vev bare sett i underjordiske planteorganer, har tilsynelatende å gjøre med den radiale bevegelsen av oppløste matvarer og mineraler. Legg merke til at den i denne roten har celler med tykke vegger overfor floen og tynne vegger overfor xylem.

Pericycle – grenrøtter oppstår dypt inne i roten, og stammer fra aktivt delende celler i pericycle.

Vaskulære vev, floem og xylem, fungerer i roten akkurat som i stammen. Kambium er også ansvarlig for produksjonen av sekundær xylem og floem i roten slik den er i stammen.

Av Dr. John Baumgardt | Redigeringer av PlantCareToday Staff