Skip to content

Hva er planteallelopati?

20 de juli de 2021

Planter er veldig interessante vesener: dekorative, nyttige, med mer eller mindre enkelt vedlikehold (avhengig av art) … Men i tillegg er det noen som er allelopatiske. Hva betyr det? Vel hva produsere en eller flere biokjemiske forbindelser som påvirker vekst, overlevelse eller reproduksjon av andre plantevesener. Det er interessant å vite hva er allelopati, siden på denne måten vil vi vite hvorfor noen planter ikke vokser når de dyrkes under andres grener.

Allelopati er et fenomen der det er arter som er i stand til å kontrollere utvidelsen av andre ved å utvise noen biokjemiske forbindelser, hovedsakelig gjennom bladene (en slags usynlig gass for øynene våre), som når den er i kontakt med et frø eller en plante, kan forhindre at den fortsetter å vokse (som vil være negativ allelopati) eller tvert imot kan hjelpe den å utvikle seg (positiv allelopati).

I det første tilfellet svekkes planten under litt uten tilsynelatende grunn, og til slutt vil den dø. For eksempel kan dette skje hvis vi for eksempel planter palmer i nærheten av furu. I det andre tilfellet, men hva som vil skje er at fruktene har en bedre smak, og det er det som skjer hvis for eksempel salat med spinat plantes i et forhold på 4 til 1.

Det er noen planter som har røtter som er giftige for andre arter, for eksempel eukalyptus eller Ficus

Allelopatiske planter har stor interesse for jordbruk og hagearbeid. Dermed kan vi i hagen bruke en serie planter for å beskytte avlingene mot skadedyr, for eksempel lavendel eller rosmarin. Men vi må være forsiktige med arter som kommer fra veldig tørt eller veldig fuktig klima, som Ficus, Acacia, Salix (saus) eller Eucalyptus, fordi røttene, i tillegg til å være invasive, ikke tillater noe (eller praktisk talt ingenting) vokse nær dem.