Skip to content

Hva er plantecellen og hvilke deler har den?

10 de juli de 2021

Det er ikke rart at vi tenker at planter er vesener som tilsynelatende ikke beveger seg, og at de alltid er mer eller mindre like. At de reagerer på sesongskiftene, men … lite annet. Realiteten er imidlertid at hvis vi tar et enkelt forstørrelsesglass, eller legger arkene mot lyset, vil vi innse det uten plantecellen ville ingen av dem ha liv, og de ville heller ikke være det de er.

I barken, i løvverkets lemmer, i kronbladene til blomsten, … i alle deler av plantene er det celler. Det er en av de tingene de har til felles med dyr, som også «består» av millioner av disse bittesmå levende vesener; Selvfølgelig er våre litt forskjellige fordi vi for eksempel ikke trenger å fotosyntetisere. Vil du vite hvilke deler og hvilke funksjoner den har?

Hva er det?

Utsikt over planteceller

Jeg husker da jeg var barn første gang jeg virkelig så på et blad. Jeg mener ikke å gå forbi siden og ta en rask titt, men heller å nærme meg planten, kjærtegne den, berøre bladet på bladet, observere formen den har, fargen og lukten (som i så fall jeg ikke hadde, som vanlig som jeg oppdaget over tid). Men jeg ønsket fortsatt å gå lenger, og jeg observerte henne gjennom et forstørrelsesglass.

Jeg ble overrasket over å se hva som var inni henne. Disse rektangulære formene er cellene, de som gir det liv. Men hva er de egentlig? Også, De er eukaryote celler, det vil si at de har en cytoplasma med en godt organisert kjerne.

Klassifisering av planteceller

Planteceller er klassifisert på flere måter for å bedre studere og forstå dem:

Typer i henhold til deres egenskaper

 • Parenkymceller, eller med andre ord celler som har en bestemt funksjon. For eksempel er overføringsceller ansvarlige for transporten av næringsstoffer og i tillegg bidrar til fotosyntese. Disse cellene har tynne og gjennomtrengelige primærvegger, som lar dem transportere molekyler mellom seg.
 • Kollenkymceller, eller bh. Det er de som gir fleksibilitet, både til stilkene og bladbladene og nervene på bladene. De er bare til stede i unge og urteaktige planter.
 • Sclerenchyma celler eller harde celler. De fungerer som mekanisk støtte. Denne gruppen inkluderer sclereids som har en veldig tykk cellevegg, og er de som gjør sterkt lignified vev stive.

Cellevevstyper

 • Xylem: de er celler som har en langstrakt form, spesialisert i å lede vann.
 • Floem: Det er to typer, silrøret, som i utgangspunktet er det ledende røret for organiske og uorganiske næringsstoffer som produseres av den fotosyntetiske sonen på bladene, og cellene som er forbundet med det.
 • Av overhuden: De er spesialiserte celler som dekker overflaten på alle deler av planten, men røttene er litt forskjellige, siden de ikke er beskyttet av noe overflatelag.

Hva er delene av plantecellen? Og dens funksjoner?

Utsikt over strukturen til planteceller

Nå som vi har sett hva planteceller er, er det på tide … å gå litt dypere, selvfølgelig. Det er på tide å vite hva delene er, og hvilke funksjoner hver enkelt av dem utfører:

Mobilvegg

Det er en utviklet vegg med cellulosemikrosporofyller ordnet på en ryddig måte. Selv om det ikke tillater cellevekst, gjør det det kan øke innskuddet ditt av disse cellulosemikrofibrillene.

Kjernemembran

Det er et veldig tynt lag lipider som skiller kjernen fra cytoplasmaet. Den har små hull der både tilgang og utgang av materialet til cellekjernen er tillatt.

Plasmamembran

Det er et ytre lag som innhyller hele cellen. Den består hovedsakelig av lipider og proteiner. På overflaten har den små porer som er viktige for å utveksle stoffer mellom cellen og dens omgivelser.

Kjerne

Er han kontroll senter av cellen, og den som inneholder all den genetiske informasjonen i form av DNA, kalt Deoksyribonukleinsyre.

Cytoskelett

Er den ene støtter og former cellen, og den som holder organellene på sitt rette sted. Men ikke bare det, men det griper også inn i cellevekst, bevegelse og reproduksjon, og i utveksling av stoffer med omverdenen.

Cytoplasma

Bilde av en kloroplast

Den finnes i plasmamembranen, bortsett fra kjernen. Inneholder cytosol, organeller:

 • Endoplasmatisk retikulum: det er et system av membraner som omgir kjernen. Det glatte og grove nettverket skiller seg ut. Det er den som har ansvaret for å utføre transporten av stoffer inne i cellen, og en av dem som deltar i syntesen av proteiner og lipider.
 • Cytosol: kjent som cytoplasmatisk matrise, det er en væske som finnes i celler.
 • Plastos: Det er to typer: primære, som finnes i de fleste planter, og sekundære, som bare er eksklusive for plankton. De produserer og lagrer viktige kjemiske stoffer slik at fotosyntese kan utføres, men de er også ansvarlige for å syntetisere lipider og aminosyrer, noe som gir farger til frukt og blomster, blant andre funksjoner.
 • Leukoplaster: de er ansvarlige for å lagre fargeløse stoffer og tillate omdannelse av glukose.
 • Kromoplaster: de er de som gir farge til plantens deler.
 • Kloroplaster: de er en av de viktigste, siden de omdanner solens energi til kjemisk energi, og de som inneholder klorofyll, det grønne pigmentet som planten har, og som er viktig for fotosynteseprosessen.
 • Mitokondrier: de er så å si de energiske kraftverkene til celler. De er organeller som, innpakket i to membraner, er ansvarlige for å puste gjennom hvilket Adenosintrifosfat eller ATP produseres.
 • Ribosomer: De er store organeller som inneholder væsker og er omgitt av en vakuolær membran kalt tonoplast.
 • Vacuole: det er en stor organell, omgitt av tonoplast eller vakuolær membran. Det er det som gjør vevene stive.
 • Golgi-apparatet: den består av poser som er flatt og ordnet på en stablet måte. Dens funksjon er å sende stoffer gjennom plasmamembranen.

Hva er forskjellen mellom dyrecellen og plantecellen?

Forskjeller mellom dyre- og planteceller

Begge har praktisk talt de samme delene, som du kan se på bildet over, men de er ikke de samme. Faktisk, dyrecellen har ikke en cellevegg eller kloroplaster, men det er fortsatt mer: mens grønnsaker har en stor vakuol i sentrum, har vi en eller flere, men de er små.

Planter har ingen sentrioler, som er en organell hvis funksjon er dannelse og organisering av kromosomer, mens dyr gjør det.

For å fullføre, gir vi deg denne videoen der du kan se alle delene av planteceller: