Skip to content

Hva er plantene som er forkledd?

4 de juli de 2021

Det er en rekke planter som er veldig nysgjerrige. For å holde seg i live klarer de å bli ubemerket. Og de gjør det så bra at når du ser dem, kan det være vanskelig å skille dem fra de som vokser rundt dem.

Spørsmålet er, hvordan er det mulig? Vel, selv om svaret fremdeles ikke er klart, har forskere allerede en ide om det: og det er det absolutt, det er planter som skjuler seg.

Misteltein

Mistelten kan vokse på Casuarina cunninghamiana

La oss starte med en som vi ser spesielt i julen, og som mange bruker til å dekorere: mistelten. Dette er navnet gitt til en rekke parasittplanter, for eksempel Viscum album som vokser i Europa, eller Phoradendron leucarpum som er fra Amerika. Men hvis det er noen som har en utrolig drakt, er det de australske variantene, som f.eks Amyema cambagei bølge Dendrophthora homoplastica.

Hva er spesielt med dem? Vel, de er i stand til å produsere de samme bladene som treet de parasiterer, ifølge denne studien publisert i Wiley Online Library. Og jeg snakker ikke bare om størrelse eller farge, men også om form og arrangement. For eksempel etterligner Amyema bladene av Casuarina cunninghamiana, mens Dendrophthora gjør det til de av Eucalyptus shirleyi. Men hva får de ut av dette? Unngå å bli spist, selvfølgelig. Uten tvil har de en veldig unik strategi.

Boquila trifoliolata

Boquila trifoliolata er et vintreet som etterligner

Et annet eksempel på at en plante forkledd seg som en annen plante er Boquila trifoliata. Dette er et eviggrønt vintreet som er hjemmehørende i Chile og Argentina. Det er kjent som søramerikansk liana, og stilkene brukes til å lage kurver. I tillegg er fruktene spiselige, noe som gjør den til en ideell art for dyrking, siden den også tåler kulde og svak frost.

Problemet med denne planten, og faktisk alle vinstokker, er at når den vokser på en trestamme, kan den spises av ethvert planteetende dyr, spesielt sneglene som er dens viktigste fiender. Derfor for å sikre deres overlevelse den er i stand til å etterligne arten den vokser på, selv om stilkene ikke er parasitter og at de derfor bare utvikler seg på stilkene uten å frarøve dem næringsstoffer. Men en studie viser at visse flyktige forbindelser som slippes ut av planter som fungerer som verter, og basert på denne informasjonen, etterligner dem.

Gress

Gress som rug kan etterligne

Gress blir ofte betraktet som ugress, men det er mange som har stor økonomisk betydning, for eksempel ris eller rug. Disse kan også overraske oss, og mye.

Hvis vi snakker om risDet er interessant å vite at i India utviklet agronomer en rekke lilla blader for å skille dem fra andre som er mindre produktive. Men de mistet kontrollen over eksperimentet da hybridisert med hverandre, noe som gir opphav til en ny risart ligner i farger, men mangler interesse.

På den andre siden, rug kan smelte inn i andre gress, som hvete. Faktisk må tidlige bønder ofte ha blitt forvirret når de dyrket begge plantene, siden hvete har vært (og blir dyrket) langt mer enn rug siden jordbruksstart. Så hvis sistnevnte vil overleve, må den etterligne risplanter.

Hvit nesle

Den hvite neslen er den samme som vanlig, men uten stikkende hår

Den hvite neslen, hvis vitenskapelige navn er Lamium-album, er en plante som har nesten alle egenskapene til vanlig nesle (hennes kjønn er Urtica). Det er veldig, veldig vanskelig å skille mellom dem med det blotte øye, og siden vi alle vet at brennesle kan gjøre mye skade, er det ikke et eneste dyr som tør å konsumere det.

Lamium-album, når den vokser nær brennesle, er dens overlevelse mer enn garantert. Og uten behov for å bruke energi på å produsere stikkende pigger.

Som du kan se, er det noen få planter som forkledning seg som planter på veldig nysgjerrige måter. Kjenner du til andre som også gjør det?