Skip to content

Hva er plantens deler?

23 de juli de 2021

Vi lever i en fascinerende verden, full av dyreliv og fremfor alt planteliv. Planter har vært på jorden i mange millioner år, for å være mer eller mindre nøyaktige, anslås det at de startet utviklingen for rundt 1600 millioner år siden. Siden da, og da jorden hadde sin nåværende konfigurasjon, er utviklet for å kunne tilpasse seg de forskjellige forholdene at de ble presentert.

Dermed har hver av plantens deler blitt perfeksjonert mer og mer. Men, Hva er disse delene? Hvilken funksjon har de?

Deler av et anlegg

Planter, i motsetning til dyr, når frøet spirer på et sted der, vil det forbli gjennom hele livet. Til tross for dette gjør de noe som ingen av oss kan gjøre: forvandle solens energi til mat. Ved å gjøre dette absorberer de karbondioksid (CO2) og frigjør oksygen (O2) i en prosess som kalles fotosyntese. Det er derfor den første delen vi skal se på er roten.

Eiendom

røtter av en plante

Røttene fester plantene til bakken, men i virkeligheten har de andre funksjoner i tillegg til denne. I jorden er det forskjellige næringsstoffer og mineraler som når det regner oppløses. Røttene de absorberer dem gjennom de absorberende hårene slik at luftdelen, det vil si stammen og bladene, kan holde seg sunne og vokse.

Flere deler skiller seg ut:

deler av en rot

 • Nakke: er den delen som forbinder stammen med roten.
 • Suberified eller forgreningssone: er området mellom nakken og det pilifere området. Det er her sekundærrøttene kommer fra.
 • Hårete område eller absorberende hår: er området mellom det suberifiserte området og vekstområdet. Den er dekket av hår som absorberer vann og mineraler oppløst i den.
 • Vekst eller celledeling sone: det er området mellom pilifert område og hetten. Det er her rotveksten kommer fra.
 • Mestring: det er en hette som beskytter tuppen av roten når den føres inn i jorden.

Stilk

Ung plantin i såbed

Stammen er en veldig viktig del for planter. Interiøret er fullt av liv. Vannet med mineralene, kjent som rå saft, beveger seg fra røttene til bladene gjennom virkelig fine rør som kalles treaktige kar. Når den når bladene, blander seg med karbondioksidet som bladene har tatt fra luften og blir til bearbeidet saft, som er maten til planten.

Den forseggjorte saften beveger seg fra bladene til røttene, og sikrer dermed at alle deler kan mate.

Tre hoveddeler skilles ut:

 • Nakke: er foreningen av roten med stammen.
 • Knute: fra dem oppstår bladene og grenene.
 • eggeplommer: gi opphav til grenene.

Ark

Manihot esculenta forlater

Bladene er plantefabrikk. Takket være dem kan de puste, absorbere oksygen og utvise karbondioksid; utføre fotosyntese som vi allerede har nevnt, og de kan også svette, som består i å drive ut overflødig vann gjennom stomata.

De kommer i mange former og størrelser, de kan til og med endre farge gjennom året. Samtidig, de kan være flerårige, det vil si at de faller når nye dukker opp noen få måneder eller hvert X. år, eller utløper, som er de som faller i en bestemt årstid (sommer eller vinter).

Flere deler skiller seg ut:

 • Limbo: er den mer eller mindre flate delen. Den har to ansikter: oversiden er oversiden og baksiden er undersiden.
 • Petiole: er glødetråden som fester bladet til stammen eller grenen.
 • Slire: det er utvidelsen av bladstammen eller bladet som omgir stammen.

Blomst

Deler av en blomst

Blomster er utrolige strukturer. Takket være dem kan plantene formere seg år etter år, og dermed klare å forevige arten. De består av forskjellige deler:

 • Blomstestengel: forener blomsten med stammen.
 • Floral wrap: det er et sett med blader som beskytter reproduktive organer. Den består av:
  • Calyx: den består av små grønne døtre kalt kelkblad som er på utsiden av blomsten.
  • Corolla: det er selve blomsten. Den består av blader som kan ha forskjellige farger som har den funksjonen at de tiltrekker pollinatorer.
 • Reproduserende organer:
  • Stamens: de er stenger som er i midten av blomsten og som lagrer pollen. Det er det mannlige organet til blomsten.
  • Filament: det er en veldig tynn stilk som støtter anteren, som er en slags pose der pollen finnes.
  • Pistiller: de er dannet av eggstokken, det er der eggstokkene finnes; stilen som er en slags liten tube som forbinder eggstokken med stigmaet, og stigmaet. Det er det kvinnelige organet til blomsten.

Frukt

Frukt av Averrhoa carambola

Frukten er befruktet eggstokk. Inne er det ett eller flere frø. Det kan fullføre utviklingen om noen få uker eller noen ganger om to år, som furuer. Det kan være kjøttfullt eller tørt.

Frø

Sansevieria cylindrica frø

Frøet er viktig for planter siden med dem kan de videreføre genene sine. Det er mange typer: bevinget, mindre enn hodet på en tapp, størrelsen på en tennisball … For å spire er det viktig at forholdene passer for hver art. Hvis det for eksempel kommer fra et habitat der vinteren er veldig kald, vil det være nødvendig for temperaturene å være lave for at de skal spire.

Visste du hvilke deler av planter og deres funksjon?