Skip to content

Hva er planter?

5 de juli de 2021

Foreløpig er planeten Jorden den eneste som er kjent for å ha liv. Og mye av det livet opprettholdes av funksjonene som planter utfører. Av denne grunn er de essensielle vesener, siden det er mange dyr (og mennesker) som spiser noen eller andre av deres deler, siden visse frukter, blader og / eller røtter er veldig næringsrike, for eksempel salatblader eller frukt. Av mandarinen. .

Derimot, det er viktig å spørre deg selv hva planter er, spesielt hvis du planlegger å dyrke dem. Hvorfor? Fordi behandlingen vi gir deg kan endre seg radikalt.

Så hva er planter?

Furu er store trær

Planter er levende vesener, Som deg og meg. Det er sant: de kan ikke bevege seg når de har spiret, og cellene deres er noe forskjellige fra dyrenes. Men takket være dette produserer de sin egen mat, bare med sollys, oksygen og vann; de kan leve i tusenvis av år, som Pinus longaeva bølge Sequoia sempervirens; nå høyder større enn 60 meter, for eksempel palmetreet Ceroxylon quindiuense; eller smelter så godt inn at de blir helt ubemerket, som Lithops.

De begynte utviklingen for hundrevis av millioner år siden; nærmere bestemt for rundt 480 millioner år siden. På den tiden var det selvfølgelig ingen trær, ingen klatreplanter eller noen jordbasert plante. Faktisk begynte evolusjonen da kloroplaster og mitokondrier dukket opp i celler, som et resultat av en symbiose av bakterier. Dermed oppstod grønne alger, forfedrene til alle planter som eksisterte senere, og vi kan nyte i dag.

Hva er plantens deler?

Det vil avhenge mye av plantetypen. Men generelt kan vi si at hoveddelene er følgende:

Ark

De kan være enkle, sammensatte, pinnate, bi eller tri-pinnate, flere meter lange eller noen få centimeter, med hele margen, serrated eller serrated, … og en lang osv.. Det er anslagsvis 298.000 arter av planter, hver med sine egne egenskaper.

Nå bruker alle de som har blader dem til det samme: å utføre fotosyntese; det vil si absorbere sollys og karbondioksid fra luften gjennom stomata (porene) på overflaten, for å transformere det til mat (stivelse og sukker). Som et resultat av denne prosessen driver de ut oksygen.

Stilk

Stammen, hvis den har en, den kan være mer eller mindre tykk, kortere eller lengre og i forskjellige farger. Selv om vi ikke tenker på det, kan denne delen av planten også oppfylle funksjonen med å utføre fotosyntese, så lenge den har klorofyll (det vil si at den er grønn, som den for urter). I tillegg hjelper det også med å holde dem i live, siden for eksempel trær har linser på koffertene, som er små strukturer som de kan puste gjennom og svette gjennom, noe som kommer godt med spesielt når de går tom for løv.

Sist men ikke minst, takket være stammen de kan nå forbløffende høyder. Alle planter trenger lys for å vokse, så en som har en stilk vil ha en lettere tid å ha alt den trenger. Spesielt klatrere og raskt voksende trær er de som kan ha en større forventet levealder hvis de bor i en jungel eller skog, fordi de på kort tid overgår konkurrentene i høyden og raskt koloniserer hullene som åpner seg som andre planter de når slutten av livet.

Eiendom

Planter har mange typer røtter

Vi går til røttene. Rotsystemet til planter er et naturlig under. Når frøet spirer, er det første det dukker opp en rot. Og det er fra en så tidlig alder at det er viktig å finne vann, så vel som å få energi for å være i stand til å overvinne utfordringene som utvilsomt vil oppstå, for eksempel angrep av skadedyr som hvitblomst eller thrips.

Vi skiller også flere typer røtter. Faktisk, kan klassifiseres på forskjellige måter: i henhold til formen, retningen den vokser i, og avhengig av støtten som plantene gir:

 • I henhold til formen:
  • Axonomorf: det er en tykk rot som andre tynnere kommer fra.
  • Fasciculated: de er røtter som er født fra samme punkt, og de er alle like eller praktisk talt de samme.
  • Napiform: hovedroten er tykk, siden den også tjener til å lagre stoffer som gjør at den kan overleve i tider med knapphet.
  • Forgrenet: du kan skille noe som ligner på en hovedrot og andre sekundære som er tynnere.
  • Tuberous: det ligner på fasciculate, men øker i tykkelse når det lagrer reserve stoffer.
 • I følge retningen:
  • Akvatisk: det er den som utvikler seg i vannmiljøer, for eksempel innsjøer eller sumper.
  • Adventicia: er en som vokser på bakken. Mer informasjon.
  • Antenne: disse røttene spirer vanligvis fra stammen og vokser mot bakken eller mot stammen til andre planter.
  • Lagring: de er de som, som navnet antyder, lagrer stoffer som vil tjene dem til å overleve. Fordi de vokser under jorden, kan de gå ubemerket hen.
  • Sugende eller parasittisk: dette er en type rot som trekker ut næringsstoffene fra en plante for seg selv, og kommer inn gjennom stammen eller gjennom et sår.
 • I følge støtten:
  • Kontraktil: det er en tilfeldig rot hvis funksjon er å bringe et skudd til overflaten av jorden slik at det kan vokse.
  • Epifyt: det er den luftroten som lar en plante vokse uten å måtte parasitere verten.
  • Fulcrea: en Fulcrea-rot, også kalt en zancuda, er en som vokser i de nedre delene av stammen for å støtte en plante.

Hva er hovedfunksjonen til planter?

Fra det menneskelige synspunkt, selvfølgelig den viktigste funksjonen de utfører er å produsere sin egen mat i fotosyntese. Hvorfor? For som et resultat av denne prosessen driver de ut oksygen. Som vi sa før, ved å fange solens energi og absorbere karbondioksid og vann, kan de få sukker. Uten å flytte fra nettstedet.

Oksygenet de driver ut, brukes av oss til å puste; altså å eksistere. Men … du kan bli overrasket over det jeg skal fortelle deg nå: planter puster, også oksygen. Og de gjør det hele dagen og hele natten. De gjør det gjennom stomata, lentikler og rothårene (fra røttene), absorberer O2 og bruker karbohydratene de har i reservene, for senere å utvise karbondioksidet.

Men når du puster det som skjer er at de mister vann, det vil si at de svetter. Dette vannet frigjøres i form av damp. Når mengden som går tapt er større enn det røttene absorberer, prøver stomata å holde planten hydrert. Nå, hvis de holdes stengt for lenge, kan livet deres ta slutt.

Hvilke fordeler gir planter oss mennesker?

En hage lar deg ha spiselige planter

Mennesker har lært å bruke mange planter for å oppnå andre fordeler, for eksempel å få mat, tre, fibre eller medisiner. Og det er ikke å nevne at de forskjønner hagene, uteplassene og terrassene våre, noe som lyser opp vår dag til dag.

Men det er andre fordeler som bør være kjent, og som er like viktige som de vi har nevnt:

 • Produser oksygen. Uten denne gassen ville det ikke være noe liv, eller i det minste ikke slik vi kjenner det.
 • De absorberer karbondioksid. Eller på en annen måte: de hjelper oss med å bekjempe klimaendringene.
 • Forhindre erosjon. Røttene vokser nedover, fester jorden og hindrer at den blåses bort av vinden.
 • Noen fikser nitrogen. De er belgfrukter. Nitrogen er det viktigste næringsstoffet for planter når de bruker det til å vokse.
 • De lager mikroklima, slik at andre vesener kan være i områder der de ellers ville hatt problemer. Hvem har for eksempel ikke lettet over å stå under et stort skyggefullt tre i løpet av en spesielt varm sommer? I tillegg kan du ha vindskjermingshekker i hagen din, takket være at voksende delikate planter ikke vil være så vanskelig. Mer informasjon.

Hva synes du om plantene? Har du noen?