Skip to content

Hva er pollinering?

9 de juli de 2021

Pollinering er av avgjørende betydning for alle plantearter. Uten den ville de ikke eksistere. Av denne grunn har mange betrodd denne oppgaven til dyr: bier, maur, sommerfugler, og til og med noen pattedyr som gnagere har tatt ansvaret for å frakte pollen fra en blomst til en annen.

Men ikke bare pollinerer de blomstene, men vinden hjelper også. La oss få vite hva pollinering består av.

Hva er delene av en blomst?

Pollinering er et naturlig fenomen

Når vi snakker om pollinering, må vi nødvendigvis snakke om blomster. Blomster er en av de viktigste delene av planter, fordi uten dem ville det være mindre artsmangfold. Men vi må også snakke om plantetyper; spesifikt hvordan de klassifiseres i henhold til egenskapene til blomstene, fruktene og frøene.

Så for å gjøre det veldig enkelt å forstå, du bør vite at gymnospermplanter og angiospermer eksisterer. Hva er forskjellen mellom dem?

Gymnospermer

Gymnosperm-syklusen

Det er de hvis frø er dannet utsatt for miljøforhold; det vil si at de ikke er beskyttet. Blomstene er faktisk strobili: en slags ananas fra hvis akse fruktbare blader dukker opp. Derfor produserer teknisk sett ikke disse plantene frukt.

Eksempler: cicas, alle bartrær, Ginkgo biloba.

Gymnosperm blomster deler og deres funksjoner

Vi skal fokusere på blomster av bartrær (furu, sequoias, etc.), men du bør vite at alle blomstene til gymnospermer har lignende egenskaper:

  • Blomstrer av kvinner: de er en gruppe kvinnelige blomster som ikke er annet enn skalaer, og som for eksempel i tilfelle av furu danner en kjøttfull og grønn ananas med en lengde på ca. 1 cm.
  • Mannlige blomsterstander: de er en gruppe mannlige blomster dannet av et stort antall skalaer som faktisk er støvdragere, det er der pollen finnes.

Disse plantene, som var en av de første som bodde på jorden (de begynte utviklingen for mer enn 300 millioner år siden), ettersom det ennå ikke var mange dyrearter som kunne oppfylle funksjonen til pollinatorer, det var mange som stolte på vinden for produksjon av frø.

Angiospermer

Deler av en blomst

Populært er de det som er kjent som «blomstrende planter.» Er de det beskytte deres frø, siden blomstene har kelkblad, kronblad, støvdragere og karpeller, som lukker ovulene.

Eksempler: palmer, de aller fleste trær, pæreformede, hagebruk, og så videre.

Deler av blomsten og deres funksjoner

Blomsterdelene av angiospermer de er delt inn i to: androecium og gynoecium. Begge kan være til stede i samme blomst, så det ville være hermafroditt; i forskjellige blomster av den samme planten, kalt den gangen monoecious; eller i unisexual blomster i forskjellige eksemplarer, slik at det ville være todådig.

La oss se hvilke deler de har og hvilke funksjoner de har:

Androecium

Den har støvdragere som er ansvarlige for å produsere pollen.

  • Anthers: er de som inneholder pollen.
  • Filament: støtte anthers.
Gyneceous

Den er dannet av pistilen, som igjen er delt inn i:

  • Stigma: er den delen som mottar pollen. Den er klissete slik at den lettere kan feste seg.
  • Stil: det er et rør som støtter stigmaet, og som pollen passerer gjennom gjennom eggstokken.
  • Eggstokk: er den delen som inneholder eggløsningene. Når de er befruktet, øker de i størrelse når frøene utvikler seg.

Andre deler av blomsten er kronblad, som tiltrekker pollinatorer, og kelkblad, som er modifiserte blader som hjelper til med å beskytte kronbladene litt. Noen ganger møtes vi bracts i stedet for kronblader, som ikke er annet enn blader, også modifiserte, som oppfyller samme funksjon som de, det vil si å tiltrekke seg insekter eller andre typer dyr for pollinering, men i motsetning til kronblad, fant de bare i blomsterstander, ikke i ensomme blomster .

Hva er pollinering?

Bi-farget blomst geranium (rosa og hvitt)

Pollinering består av overfør pollen fra stammer til stigma eller mottakelig del av planteblomster. Det er der egget blir funnet, som blir befruktet og det som blir frukt og frø.

Pollen transporteres av forskjellige fugler, insekter og andre dyr, men også av vind eller vann, selv om det må sies at plantene som velger å la sistnevnte ta vare på dem, er svært få.

Typer planter i henhold til pollinering

Det er forskjellige pollineringer avhengig av hvilken plantetype det er, for eksempel:

  • Anemofile planter: er de som er pollinert av vinden.
  • Hydrofile planter: vann pollinerer blomstene sine.
  • Zoophile planter: dyr er ansvarlige for å frakte pollen fra en blomst til en annen. Dette er de som vanligvis har de mest slående blomstene, siden de må tiltrekke dem hvis de vil bli pollinert. Og konkurransen kan være veldig stor, spesielt på en eng eller i jungelen.

Men uheldigvis, naturlig pollinering trues. Bruk av plantevernmidler, invasjon av parasitter og andre organismer, tap av habitat og nåværende klimaendringer får dyrene som er dedikert til det, forsvinner.

Vi pleier å tenke at vi alltid kan stole på at blomster pollinerer, men vi tar feil. Uten pollinatorer ville vår eksistens bli kompromittert alvorlig.