Skip to content

Hva er porøse plantesubstrater?

25 de juli de 2021

Drenering er veldig viktig for planter, siden de aller fleste av dem ikke er vant til å leve med «våte føtter», og hvis vi vanner for ofte, vil vi mest sannsynlig ende opp med å miste dem, spesielt hvis vi har dem i potter. For å unngå dette er det viktig ikke bare å kontrollere vanning, men også plant dem i et egnet underlag.

Derfor skal jeg introdusere deg for porøse underlag for planter. På denne måten vil du kunne vite hvilken du skal bruke til pottene dine, noe jeg kan forsikre deg om at du vil vokse som aldri før.

Akadama

Akadama

Hvis du liker bonsai, har du sannsynligvis hørt om akadama. Det er en rødbrun granulær leire som kommer fra vulkanene som finnes i Japan. Det brukes som et nøytralt voksende substrat, hovedsakelig for dyrking av miniatyrtrær. Det holder mye fuktighet, og det er lett å vite når du skal vanne, siden når vannet blir fuktig blir det en mørkere brun farge.

Kokosfiber

Kokosfiber

Kokosfiber kommer fra frukten av kokospalmen (Cocos nucifera): kokosnøtten. Den har en sur pH, mellom 5,5 og 6,2, noe som gjør den egnet for de fleste planter. Hva mer, den har evnen til å beholde næringsstoffer og frigjøre dem gradvis, og den holder seg fuktig i lang tid, slik at det gjør at vi kan spare på vann.

Perlite

Perlite

Perlit er en stein av vulkansk opprinnelse som dannes når lava avkjøles raskt, og på grunn av denne avkjølingen blir vannet fanget i fjellet og lava blir en glassaktig struktur. Den inneholder mellom 2 og 5% vann, og er preget av å være en vakker hvit farge. Hva mer, den er lett og kan brukes til å dyrke alle typer planter.

Pomx

Pomice

Denne typen porøs stein er av vulkansk opprinnelse, og er preget av å ha en stor vannretensjon; selv om det ja, koster det litt å absorbere det, men når det først er gjort, er det et av de beste substratene for planter som finnes. Den brukes hovedsakelig til dyrking av bonsai som blander den med akadama, men jeg anbefaler den også til kaktus, sukkulenter og caudiciformplanter som Adenium eller Pachypodium.

Vermikulitt

Vermikulitt

Vermikulitt er et mineralsubstrat som hovedsakelig ekstraheres fra USA, Kina, Sør-Afrika, Brasil og Zimbabwe. Den består av jern- eller magnesiumsilikater og tilhører gruppen micas. Strukturen er laminær og inneholder litt vann. Holder på mye vann og næringsstoffer, som gjør det til det ideelle underlaget for frøplanter og voksende planter.

Viktig: gjødsle plantene dine

Porøse underlag for planter ikke har de nødvendige næringsstoffene for at en plante kan mate og vokse, så det er nødvendig å betale det i vekstsesongen – vår og sommer – slik at den ikke har problemer.

Har du hørt om disse underlagene?