Skip to content

Hva er rhizomet?

3 de juli de 2021

Har du hørt om rhizomatøse planter? Dette er en veldig spesiell type planteliv: deres rotsystem har kvaliteten i å kunne fortsette å mate dem selv på de verste tidene av året. Og alt takket være rhizomet.

La oss se hva er jordstammen, typene det er og hvordan de plantes slik at du kan identifisere dem og vite mer om dem.

Hva er rhizomet?

rhizom av en plante

Når vi fortsetter å studere planter, må vi forstå hva de grunnleggende delene av det er. Vi vet at røtter, stengler og blader eksisterer som hoveddelene av en plante. Imidlertid er det forskjellige typer og strukturer som finnes av planter, og som det ikke er en så presis ide om. Normalt er stilkene vertikale og vokser til grener som ender i blader. Selv om dette er sant, kan stilkene også vokse horisontalt. Dette er det vi kaller et rhizom.

Rhizomet Det er en stilk som er under bakkenivå som vokser horisontalt og avgir røtter som vil gå nedover og skudd som kommer ut fra nodene og oppover.. Over tid dør de eldre delene, men hvert år dukker det opp nye skudd som ikke bare vil sikre plantens overlevelse, men også bidra til å invadere andre områder. Alle planter trenger å reservere visse næringsstoffer når miljøforholdene blir noe mer ekstreme eller det er mangel på næringsstoffer.

Blant de viktigste egenskapene til jordstengler finner vi at horisontal vekst. Evnen til å vokse horisontalt gir planten fordelen at den kan støtte planten akkurat som en rot. Planter som har jordstengler er vanligvis eviggrønne og mister bare blader for å bli erstattet av andre. Takket være denne typen vekst kan overflaten på planten være noe mer motstandsdyktig mot lave temperaturer i de kaldeste månedene. Dette skyldes at de i denne typen stammer som er horisontalt voksende, kan lagre og bevare næringsstoffene de trenger i god stand.

Vekst og reproduksjon

horisontale stilker

La oss se hvordan disse stilkene vokser og reproduserer. Vi vet det jordstenglene kan dekke store landområder. Veksten kan bli ubestemt så lenge miljøforholdene og næringsstoffene den trenger er tilstrekkelig til å fortsette å utvide seg. Når skuddene er eldre og kommer fra en plante som har blitt skilt av en død sone, ble de ansett å dele seg i to forskjellige planter.

Dette betyr at reproduksjonen av jordstenglene er aseksuell. Med utgangspunkt i et enkelt fragment av et rhizom, så lenge det har en knopp, kan du lage nye skudd og røtter med nye planter. Alt dette gjør at jordstengler har en interessant teknisk applikasjon for å transplantere planter i hagearbeidet.

Når vi sår rhizomet, næringsstoffene lagres for å bli brukt senere for å utvikle den nye personen. Å administrere deling og planting av jordstengler er ofte en nøkkelrolle for å lykkes i mange plantasjer. Vi må ta hensyn til årstiden og miljøforholdene der vi må plante rhizomet. De bør være mest gunstige slik at du kan lagre næringsstoffene. Disse tidene på året er vanligvis vår, sommer og en del av høsten.

Rhizometyper

voksende plante

Det er forskjellige typer jordstengler, avhengig av hvilken type forgrening og vekst hver av dem presenterer:

  • Definert eller sympatisk: veksten av denne typen stilker er definert, noe som betyr at den opprinnelige planten kan dø når andre ser for nærme ut. Og er det at denne typen simpleks pleier å ha forskjellige korte og tykke knuter som igjen er i stand til å lagre en stor mengde næringsstoffer.
  • Ubestemt eller monopodial: de er de som har ubestemt vekst siden den opprinnelige planten aldri dør. Disse jordstenglene er i stand til å gi opphav til et stort antall nye planter. De er hovedsakelig preget av å ha flere langstrakte knuter, og de genererer kontinuerlig nye knuter.

Hva er rhizomatøse planter?

Rhizomatøse planter er de plantene som har utviklet seg til å utvikle et rhizom, som er et organ som fungerer som en «butikk» eller «reserve» av vann. Det er mange andre planter enn ingefær som reproduserer gjennom jordstengler. Alle eller nesten alle disse plantene er stauder. Mange av dem finnes i hager, som disse:

  • Ingefær: Det er en av plantene som har et rhizom og er en av de mest populære. Og det er at den har forskjellige bruksområder og egenskaper og en stor næringsverdi. Se fil.
  • Grama: Det er en plante som er kjent under navnet hvite gress, og jordstengelen er delikat og langstrakt. Se fil.
  • Indisk stokk: denne typen arter som er hjemmehørende i tropiske klimaer, og trenger mye omsorg for å vokse og opprettholde seg selv. Til tross for å ha et rotstokk, er det noe svakere. Se fil.
  • Mynte: angrer på at den brukes i mange produkter, den er ikke noe mer enn en plante som har jordstengler og er verdsatt for å ha gode egenskaper og god lukt. Den særegne smaken av anger er kanskje den mest populære egenskapen til denne planten. Se fil.
  • Lilje: Det er noen vanlige og berømte planter som liljen som har en eller annen type stengler som rhizomet. Takket være denne karakteristikken kan de overleve i ekstreme temperaturer. Se fil.
  • Salomos segl: Det er en plante som har rørformede blomster og har en hvit farge. Eksistensen av jordstengel er viktig, slik at den kan gi all den mengden næringsstoffer den trenger for å vokse.
  • Bambus: det er en av de mest berømte eksotiske artene i verden. Dens innvirkning på verden av hagearbeid og andre mer fremtredende bruksområder er født som et resultat av jordstenglene. Blant de mest kjente bruken av bambus er å skape barrierer som fungerer som separasjon, beskyttelse og større privatliv i våre hjem. Se fil.

Jeg håper at med denne informasjonen kan du lære mer om jordstengler og deres egenskaper.