Skip to content

Hva er rothormoner og hvordan brukes de?

26 de juli de 2021

Det er mange planter som kan reprodusere aseksuelt, det vil si når du kutter en gren og legger den i en gryte eller i bakken, vil den slå rot. Imidlertid, for å hjelpe denne nye prøven til å begynne å vokse normalt, kan vi impregnere skjæringsbunnen med rotte hormoner.

Men, Hva er de egentlig? Og hvordan brukes de?

Hva er de og hvordan brukes de?

Rosa rosebush

Rothormoner er et naturlig produkt som stimulerer rotvekst av stiklingene. På denne måten akselererer de utviklingen, og øker dermed sannsynligheten for at grenen blir et nytt anlegg, et nytt eksemplar. Derfor anbefales det på det sterkeste å bruke det på stiklingene våre slik at de roter, og kan vokse og utvikle seg uten problemer, siden selv om det finnes plantetyper (som sukkulenter) som roter uten problemer, vil ikke litt hjelp skade.

Å bruke dem er veldig enkelt. Vi må bare fukt kuttbunnen med vann, og dryss hormonene. Disse, takket være vannet, vil forbli festet til stammen, så når vi planter den i en gryte, kan vi være helt sikre på at hormonene vil fortsette å være der de skal være.

Kan du lage naturlige rothormoner?

Variegated-leaved Yucca

Ja, selvfølgelig. Det er to måter å lage naturlige rothormoner, og de er som følger:

  • Legg en håndfull linser, soyabønner eller mais i et glass vann, og la dem være der til de spiser. Når de gjør det, fortynn den i 1 liter vann.
  • En annen metode er å kutte flere pilestenger, fjerne bladene og plassere dem i en bøtte med vann opptil halvparten mer eller mindre. Etter et par dager, du vil se at vannet begynner å bli som gelé, og med den kan du vanne stikkene dine slik at de snart roter.

Som du kan se, selv med naturlige rothormoner kan du spare litt penger og ta vare på plantene dine 🙂.