Skip to content

Hva er saft?

25 de juli de 2021

Dyr har blod som renner gjennom venene, en væske som inneholder vann, røde og hvite blodlegemer og blodplater. Det er ansvarlig for å transportere oksygen til alle deler av kroppen vår. Men planter har også sitt eget «blod», med den forskjellen at det er gjennomsiktig og har et annet navn: sevje.

Takket være det kan alle plantevesener leve, vokse og beskytte seg selv på en bestemt måte mot skadedyrene som påvirker dem.

Hva er saft?

Bilde - Natur og liv

Det er væsken som transporteres av ledningsvev av planter (xylem eller floem). Det skilles mellom to typer:

  • Ekkelt: den transporteres fra røttene til bladene av de treaktige karene som utgjør xylem. Den inneholder hovedsakelig vann og mineralene oppløst i den og vekstregulatorer.
  • Utdypet: det blir transportert fra bladene og stilkene til roten av de liberiske fartøyene som utgjør flommen. Inneholder vann, sukker, fytoregulatorer og oppløste mineraler.

Som du kan se, er det veldig viktig for alle planter, siden takket være det kan de mate og vokse. Hvis de ikke gjorde det, ville de ganske enkelt ikke eksistere.

Betydningen av saft for gartneren eller bonden

Beskjæret gren

Å vite hva som er er veldig viktig for oss alle som jobber eller tar vare på planter siden disse levende tingene produserer mer i de varme månedene det er når de har høyere vekstrate.

Av denne grunn, det skal aldri beskjæres om sommeren, siden det ville miste mye saft, og det ville være vanskelig for dem å komme seg. I tillegg, når det er mulig, er det viktig å legge helende pasta for å forsegle sårene, spesielt hvis det er bonsai eller trær, for å redusere risikoen for infeksjon.

Hva er plantene til en saft?

Grafter i flamboyan

Til slutt er det sannsynlig at du noen gang har hørt eller hørt om sapplanter. Hva er dette anlegget? Det er bare en vanlig plante som er omtrent ett år gammel.

Fant du det interessant?