Skip to content

Hva er støtte av en plante?

6 de juli de 2021

Begrepet stilk I botanikk har den flere betydninger, noe som betyr at den brukes til å referere til en bestemt del av forskjellige typer planter. Denne delen kan i noen tilfeller være stammen eller pseudostammen, en blomsterstand i andre, … den brukes til og med for å kalle en struktur for de største alger.

Følgelig varierer dens funksjon, selv om vi kan oppsummere den med et enkelt ord: opprettholde, eller hvis du foretrekker det, forene. Forvirrende? Vi vil forklare det mer detaljert.

Hva betyr det stilk i botanikk?

Ordet stipe har mange betydninger, så for å gjøre det lettere å lese har vi delt artikkelen i forskjellige seksjoner, så mange som det er betydninger av begrepet:

Pseudo-koffert (falsk koffert)

Cyathea brownii har en støtte

Det er visse planter som ikke produserer en ekte stamme, som palmer og trebregner. Øst er laget av restene av petioles (stengler som forbinder bladbladet med stammen, stippen eller grenen) av bladene som har vært døende siden frøet, eller spore hvis det er en bregne, spiret.

I motsetning til den sanne kofferten, når den når sin endelige diameter, slutter den å gå opp i vekt. Faktisk, når selv det ikke er mulig, enten fordi de har spiret i asfalten, eller i et terreng fullt av steiner og / eller veldig kompakt, vil det stoppe veksten så snart den går tom for plass. I tillegg forgrener den seg ikke, med mindre den har fått betydelig skade (for eksempel har den blitt rammet av lyn) i sin vekstguide.

På den annen side, mens du kan kjenne alderen til et tre ved å telle vekstringene, som dannes hvert år, i tilfelle av palmer og bregner, kan du bare vite alderen deres hvis du vet når de spirer, eller hvis du sammenlign dem med andre eksemplarer av sitt slag.

Blomsterstipe

Sundew har blomsterstikker

Det er mange planter som ikke produserer ensomme blomster, men mange spirer fra samme stamme. I dette spesifikke tilfellet, Stilen er en mer eller mindre kort stamme som forbinder en del av nevnte blomsterstand med planten. Avhengig av dens spesifikke funksjon, mottar den således ett eller annet navn, den vanligste er følgende:

  • Peduncle eller be om det: det er en stilk som har ikke-kapitulære sammensatte blomsterstander som støtter blomsten og forener den til resten av planten. Den har også ansvaret for å mate blomsten, siden saft transporteres gjennom det indre.
  • Jeg slipper unna: det er en stilk som ikke har blader, men som har blomster som spirer fra enden. Den er tilstede blant annet valmuer, sundews, bromelia, amaryllis og fioler.

Stipitate gynoecium

Gynopoden er en blomst

Fortsetter med blomsterstandene, kan en stipe også være det som er kjent som et gynoecium stipitate, eller gynopod som det kalles. Dette finnes i høyere planter, for eksempel angiospermer. I dette spesielle tilfellet er en forlengelse av eggstokken og slutter seg til thalamus, som er en struktur der de forskjellige delene av blomsten er satt inn.

Rostelo (orkideer)

Cochlioda har blomster i grupper

Orkideer har veldig sofistikerte blomster, men det er noen, som de fra slekten Cochlioda, som er mer komplekse hvis mulig. Blomsterstrukturen har en støtte som kommer fra rostellum. Rostellum er en slags steril kolonne som beskytter polinarium, det vil si hvor pollen blir laget.

Alger

Svært store alger har støtte

Vi har snakket om planter, men vi kan ikke glemme alger. Disse, selv om de har veldig forskjellige egenskaper enn for eksempel en kaktus eller en rosebusk, er de også plantevesener. Og de som har stor størrelse, for eksempel Nereocystis luetkeana eller gigantisk tang, de har også en stipe.

Det er en struktur som støtter bladene, og kan nå mer enn tretti meter. Derfor er det en alge som danner skog i havet, spesielt på Stillehavskysten.

Har sopp støtte?

Amanita er en sopp med en stipe

Ikke alle, men ja. Soppene til familien Agaricaceae (Agaricales), som de fra slekten Amanita, har en struktur som støtter hetten eller pileo. Denne stammen er kjent som en stipe, og fargen varierer i henhold til arten, selv om den vanligste er at den er hvit. Den kan vokse fra 2 til 10 centimeter høy omtrent, og den er vanligvis sylindrisk og tynn.

Som du kan se, er det mange typer stipes: noen kan overstige 30 meter høye, andre er mye mindre, med en lengde på en centimeter eller enda mindre, men deres funksjon er klar: den forener to deler med planten (u sopp ), så det er utvilsomt en av de viktigste strukturene de har.

Vi håper at du har lært mye om dem, og at det fra nå av vil være lettere for deg å identifisere dem, siden det kan hjelpe deg ikke bare å lære mer om botanikk, men også å designe hagen din.