Skip to content

Hva er sykdommene og skadedyrene i mandarinen?

14 de juli de 2021

Mandarinen er en av de mest motstandsdyktige sitrusene mot skadedyr og sykdommer, men dessverre betyr det ikke at den ikke kan ha noe annet problem gjennom hele livet. Faktisk, hvis vi forsømmer kultiveringen, det vil si hvis vi ikke gjødsler den og vanner den hver gang den trenger den, er det mer enn sannsynlig at noen mikroorganismer eller insekter vil skade treet vårt.

For å forhindre at dette skjer, er det viktig å vite hva er sykdommer og skadedyr av mandarin og hvordan du behandler det. Så la oss dra dit. 🙂

Mandarinsykdommer

Phytophthora

Phytophthora

Det er en sopp som favoriseres av overflødig fuktighet og varme, men milde temperaturer, mellom 15 og 30 ºC. Avhengig av arten, kan det påvirke røttene først eller direkte bladene. Symptomene er: brune flekker på øvre del av bladene og med et gråhvitt pulver på undersiden; rotrot av rot, svekkelse og i alvorlige tilfeller død.

For å behandle det, må du bruke kobberbaserte soppdrepende midler, og unngå overvann.

Virus og viroider

Appelsintre med virus

Som tristhetsvirus, eksokortis og psoriasis. De er mikroorganismer som forårsaker mosaikker i forskjellige farger i bladene og fruktene. Symptomene er: bladdråpe uten tilsynelatende grunn, overdreven fruktproduksjon, generell svekkelse, og i alvorlige tilfeller kan de også forårsake tre død.

Dessverre er det ingen kur. Det beste du kan gjøre er å sørge for at du kjøper et sunt eksemplar.

Mandarin skadedyr

Rød edderkopp

Rød edderkopp, et skadedyr som kan påvirke Chamaedorea

Det er en rød midd som måler ca 0,5 cm og elsker et varmt og tørt miljø. Den sitter på blader for å mate på cellene sine. Skadene og symptomene det forårsaker er: misfargede flekker på berørte deler, spindelvev, redusert vekst.

Den kan lett bekjempes med akaricider, eller med neemolje – du kan kjøpe den – hvis dose er omtrent 3 ml per liter vann.

Woodlouse

Bomullsmeldyr på et blad

De er insekter som kan være av flere typer: bomulls- eller limpetype. I alle fall sitter de på de ømme stilkene og på undersiden av bladene for å mate dem. Symptomene er: misfargede flekker på berørte deler, redusert vekst og generell svekkelse av treet.

Det beste naturlige middelet er kiselgur, som er et veldig fint hvitt pulver som består av mikroskopiske fossiliserte alger som inneholder silisiumdioksyd, materialet som glasset er laget av. Når de kommer i kontakt med parasitter, bryter de beskyttelsesskjoldet og får dem til å dø av dehydrering. Dosen er 35 g for hver liter vann, som skal kastes i en vannkanne (ikke bruk en spray da den tettes umiddelbart).

Hvis du ikke vet hvor du får tak i det, kan du kjøpe det fra.

Hvit flue

Whitefly, et skadedyr som påvirker poppel

De er veldig små insekter, omtrent 0,5 cm hvite i fargen som holder seg til de mest ømme blader og skudd å mate. Symptomene er: gulfarging av bladene, klebrig substans på bladene som en konsekvens av utseendet til den dristige soppen, og svekkelse.

For å kontrollere det er det ideelle å plassere limfeller med gul farge, som er en farge som tiltrekker seg disse fluene og andre parasitter, for eksempel bladlus. Slik er det mulig å holde bestanden av dette skadedyret i sjakk. Du kan kjøpe dem.

Sitrus gruvedrift

Sitrus gruvedrift

Det er en mikrolepidopteran som spiser på treets mest ømme skudd, for eksempel de yngste bladene. Symptomene og skadene det forårsaker er: misfargede gallerier på blader, gulfarging, bladdråpe, veksthemming og generell svekkelse.

For å bekjempe det, er det best å bruke neemolje, hvis dose er 3 til 5 ml per liter, avhengig av alvorlighetsgraden av skaden den har forårsaket, eller med Bacillus thuringiensis, som er en bakterie som kan hjelpe oss mye med å bekjempe skadedyr. Du kan kjøpe sistnevnte.

Nå vet du hvilke sykdommer eller skadedyr mandariner kan ha. Jeg håper at rettsmidler for å behandle dem er nyttige for deg. 🙂