Skip to content

Hva er symptomene på mangel på jern i planter?

3 de juli de 2021

Planter trenger næringsstoffer for å vokse. Når røttene ikke kan ha noen av dem, vil de umiddelbart begynne å vise symptomer på den mangelen. Et av de vanligste problemene de har, spesielt de som er acidofile, er jernmangel. Denne mangelen blir lagt merke til veldig raskt, noe som gjør at våre elskede planter ikke ser triste og til og med syke ut. Når det skjer, vi må handle raskt for å forhindre at det blir verre.

Derfor skal vi vie denne artikkelen for å fortelle deg alt du trenger å vite om gjenkjenne mangelen på jern i plantene dine og hvordan du skal handle før det.

Hva er jernklorose

jernmangel blader

Bønder og gartnere vet at mangelen på mikronæringsstoffer er en faktor som har en økonomisk innvirkning på lønnsomheten til avlingene og den totale produksjonen. Mangel på jern er kjent som jernklorose, og det er mangel på dette elementet som forårsaker ernæringsmangel i avlinger. Faktisk, Det regnes som en av de mest beryktede manglene på et estetisk nivå. Det er hovedsakelig preget av en endring i fargen på bladene som gir en gulaktig bladfarge. Dette skyldes at stoffskiftet påvirkes og klorofyllsyntese påvirkes.

Det er også kjent at det er andre næringsdefekter som viser noen visuelle endringer lignende anlegg. Det er av denne grunn at det er viktig å fokusere på å dekke mangler i dette mikronæringsstoffet.

Symptomer på mangel på jern i planter

Mangel på jern eller jernmangel er et problem som begynner å påvirke yngre blader. Først vil de bli gule, fra tuppen av bladet innover, minus nervene som vil fortsette å se grønne ut. Hvis de ikke blir behandlet, vil alle bladene over tid bli gule, rynke og falle av.

Det er mange planter som er veldig følsomme for mangel på jern, for eksempel acidofile planter (japansk lønn, kamelia, gardenia, hortensia, daphne, liquidambar, eik, blant andre), noen frukttrær som sitron eller appelsin, og også noen palmer som slekten Caryota.

Årsaker til jernmangel

blader i dårlig stand

Generelt vises denne mangelen på grunn av en blokkering av jern i jorden på grunn av pH, som er for høy (7 eller høyere). I de jordene som er kalkstein, det vil si som har mye kalk, dette mineralet er ikke tilgjengelig for planter da det ikke oppløses i vann.

Allikevel kan jernklorose også vises pga vanne med kalkholdig vann. Selv om jorda har en passende pH-verdi for planter, vil pH-verdien øke hvis den bruker hardt vann og dermed blokkerer jern og andre mikronæringsstoffer.

De fleste av symptomene vises vanligvis i yngre blader, og hovedbeviset er intensiteten av fargen. Når mangelen på jern blir mer uttalt, vil den grønne fargen på bladene endre seg til en mer gul farge. Hele bladbladet vil bli sett med denne fargen bortsett fra nervene som alltid vil forbli grønne. Et trekk ved denne ernæringsmessige mangelen er dens vilkårlighet. Dette betyr at endringer i farge kan bli funnet i noen områder av planten og ikke i andre. Alle disse tegnene er vanlige i ernæringsmessige mangler og er nøkkelen til å skille mellom mangler på andre næringsstoffer.

For å se et bedre eksempel skal vi påpeke en plante med nitrogenmangel. I dette tilfellet vil klorose bli observert i hele bladet som er inkludert i vaskulære bunter. Det er vanlig at ernæringsmangler dukker opp først på gamle blader. Røttene har en brun farge og en karakteristisk lukt som et resultat av utskillelsen av fenolforbindelser. Du må huske på at ernæringsmessige mangler kan oppstå samtidig. Det anbefales at det utføres en jord- og bladanalyse for å bestemme sammensetningen av næringsstoffene og mulige manglende elementer.

Det er viktig at mangelen på jern løses etter det øyeblikket du planter avlingen. På denne måten vil den kunne vokse på en balansert måte og uten matbegrensninger.

Forebygging og behandling

jernklorose

Hver gang vi er i tvil om hvilken type underlag eller jord planten vi ønsker å dyrke trenger, er det veldig viktig at vi finner ut jordens pH. Hvis det er 7 eller eldre, vi trenger ikke å plante acidofile planter de ville ende opp med jernklorose.

I tilfelle vi allerede har plantet noen, vi må gi chelatert jern så snart som mulig (jernchelater), som er en gjødsel hvis kjemiske struktur er beskyttet mot å blokkere alkalisk pH, slik at røttene kan avhende den. Avhengig av applikasjonsmåte er det to typer: blad og rot.

  • Bladgjødsel er det mest brukte når planten presser litt mikronæringsstoff, slik det er blant annet jern, sink, bor eller mangan. De sprøytes på bladene etter instruksjonene på beholderen, som snart begynner å komme seg. Selvfølgelig vil de som er veldig berørt ikke bli grønne.
  • Rotgjødsel er de som brukes når planten trenger makronæringsstoffer, slik som nitrogen, fosfor eller kalium.

En annen ting vi må gjøre er forsur vanningsvann. For å gjøre dette vil det være nok å fortynne væsken av en halv sitron i 1 liter vann. På samme måte er det også tilrådelig å gjødsle med sur plantegjødsel gjennom hele vekstsesongen (fra vår til sensommer / tidlig høst).

Noen former for behandling og forebygging flere er som følger:

  • Stammeinjeksjoner for trær i en viss alder.
  • Forsur jorden å kunne lede alt det uoppløselige jernet og å kunne gjøre dette elementet til en mat tilgjengelig for dets opptak gjennom røttene.
  • Unngå overgjødsling med sink eller magnesium.
  • Øk temperaturen fra røttene.
  • Analyser og forbedrer underlaget.
  • Forbedre drenering, unngår komprimering og hjelper til med å lufte jorda.

Jeg håper at du med denne informasjonen kan lære mer om mangel på jern i avlingene og behandlingene.