Skip to content

Hva er torv og hva brukes det til?

21 de juli de 2021

Torv er det substratet som er mest brukt i dyrking av alle typer planter. Det er billig, holder fuktighet og er den mest anbefalte jorda for de fleste av pottene våre. Men visste du at det er to typer? Hver og en har sin nytte, som jeg skal fortelle deg nedenfor.

La oss lære mer om det underlaget som gartnere mest verdsetter 🙂.

Hva er torv?

Svart torv, et perfekt underlag for å dyrke alle slags planter

Torv er egentlig det generiske navnet for gjelder forskjellige materialer fra nedbryting av planter, avhengig av miljøforholdene på stedet de nedbrytes.

Torvmyrer er innsjøbassenger av isopprinnelse som i dag inneholder mer eller mindre nedbrutt plantemateriale eller ferskvannstorv. De er anaerobe medier, det vil si med overskytende fuktighet og dårlig oksygenering, så det organiske materialet nedbrytes delvis. I Spania har vi en av de viktigste i Sierra de Gistral, i Galicia.

Hvordan dannes det?

Planter har som kjent en begrenset levealder. Når bladene, blomstene og stilkene tørker, faller de til bakken, hvor en rekke mikroorganismer som sopp vil spalte dem. Når dette skjer i sump, myr eller våtmark, er den mikrobielle aktiviteten de stedene veldig lav, slik at torven tar år å danne seg og nå flere meter i tykkelse.. Prosessen er så treg at den anslås å akkumulere med en hastighet på omtrent fire centimeter hvert hundre år.

Avhengig av hvilket område de er dannet, skiller vi mellom to typer:

Torvtyper

Det skilles ut to typer, som er:

  • Svart torv: den er dannet i lave områder, rik på baser. De er veldig nedbrutt, så fargen er mørk brun nesten svart. PH er høy, mellom 7,5 og 8. Den har nesten ingen næringsstoffer. Imidlertid er den mest egnet for dyrking av praktisk talt alle slags planter: hagebruk, blomster, trær … Hvorfor? Fordi det tillater dem å ha en god utvikling.
  • Blond torv: Den dannes på steder der temperaturene holder seg milde, og der det er veldig mye nedbør. Disse forholdene gir opphav til en veldig dårlig jord i næringsstoffer. PH er lav, mellom 3 og 4. Den brukes til kjøttetende planter, siden den i tillegg til nesten ikke inneholder næringsstoffer, lar dem vokse uten problemer, og også forsure jorden eller til og med underlaget, noe som vil være bra for plantene. acidofile som japanske lønn eller azaleer. Prosentandelen i sistnevnte tilfelle vil avhenge av jordens pH i hagen eller potten, men generelt må 40% av hvit torv tilsettes.

Hva er den til?

Hvit torv, ideell for kjøttetende planter

I hagearbeid

Nå for tiden brukes til dyrke praktisk talt alle slags planter: kaktus, bregner, blomster, trær osv. Det eneste som må tas i betraktning er at de nesten ikke har næringsstoffer – faktisk, nitrogen, et viktig næringsstoff for vekst av plantevesener, når ikke 1% – så plantene vi har, må befruktes regelmessig., bortsett fra hvis de er med rovdyr, siden de ellers vil ødelegges etter en stund.

Torv er den mest egnede for å dyrke planter, fordi holder fuktigheten mye, som vil tillate oss å spare på vanningsvann. I tillegg, favoriserer den gode utviklingen av røttene å være et porøst materiale. Men dessverre må vi også snakke om ulempene de har: i områder med sterk isolasjon, eller hvor sommeren er spesielt varm, når den mister all fuktigheten, må vi plassere gryten i en bøtte eller skuff med vann for å rehydrere den . Av denne grunn blir det ofte valgt å blande det med perlit eller kokosfiber.

Hudpleie

Naturlig torv har kjemiske forbindelser som brukes til å behandle huden, da den er sur og inneholder mye vann.

Svart torv brukes til frøplanter

Hvis du vil vite mer informasjon om torv eller andre underlag, klikk her.