Skip to content

Hva er tosidige planter?

5 de juli de 2021

Det er planter nesten overalt. Med litt jord, mulch eller til og med mose, og litt fuktighet, er det plantearter som trives selv i hullene som åpnes i veggene når årene går.

Noen av de mest utrolige er rupikoløse planter, det vil si de som vokser i steinete eller steinete terreng. Det er mange flere enn du forventer, noe som gjør dem til de mest interessante å vokse i hager der jorden ikke er så sand som vi forventet.

Hva er tosidige planter?

De tosidige plantene er de som, som vi sa, lever i hulene eller hulrommene i bergartene. De er også kjent som litofytter, epilitics eller saxícola. Disse bergartene er vanligvis kalkstein, men de kan også være laget av granitt. Røttene har utviklet seg til å absorbere så mye vann som mulig, så lenge som mulig, slik at de i den minst gunstige vekstsesongen, for eksempel under en tørke, har større sjanse for å overleve.

Og det er det, det er nødvendig å ta hensyn til at forholdene i disse miljøene mange ganger er ekstreme. Berg er vanligvis veldig kompakt, og på grunn av dette er det veldig vanskelig for urter å vokse på den, siden svært lite land kan forbli på overflaten. Som en konsekvens av alt dette, dette det er et sted hvor fuktighet går tapt veldig raskt, å være mer utsatt for solstrålene og vinden.

Det er faktisk utrolig at det finnes planter som kan vokse under slike forhold. Men det er, som vi for eksempel kan se på veggene til de eldste husene, eller på klippene.

Typer litofyttplanter

Dermed er det mange typer litofyttplanter: orkideer, kjøttetende planter, bromelia, araceae … Noen av dem dyrkes innendørs, som f.eks. Colocasia gigantea eller Dendrobium. Men vi kommer til å kjenne dem bedre, slik at du enkelt kan identifisere dem når du vil få en eller bare lære å gjenkjenne dem i tilfelle du ser noen:

Asplenium septentrionale

Asplenium bifurcatum er litofytt

De Asplenium septentrionale (før Asplenium bifurcatum) er en bregne innfødt til Europa. I Spania kan vi se den på den iberiske halvøya, vokse i hulene av granittbergarter. Det er en plante som ikke overstiger 15 centimeter i høyden, og med mørkegrønne blad (løv) som tverkes 1 til 3 ganger, alltid to og to. Sori er brune, og sporer som blir modne om sommeren oppstår fra dem.

Colletogyne perrieri

Utsikt over Colletogyne perrieri

De Colletogyne perrieri det er den eneste arten i slekten Colletogyne. Det er en urteaktig og tuberøs plante som er endemisk til Madagaskar, hvor den vokser på kalkstein. Bladene er hjerteformede, og blomstene består av en hvit spathe med lilla flekker, og en spadix med røde flekker.

Colocasia gigantea

Colocasia gigantea er urteaktig med store blader

Colocasia gigantea er en plante som kalles indisk taro eller gigantisk elefantør. Det er en urt hjemmehørende i Sørøst-Asia. Nå en høyde på 1,5 til 3 meter, og utvikler store, grønne blader med godt synlige nerver da de er lysere grønne.

Heterothalamus alienus

Utsikt over Heterothalamus alienus er en flerårig busk

De Heterothalamus alienus, kjent som romerillo, er en busk endemisk til Argentina, Sør-Brasil og Uruguay som når en maksimal høyde på 3 meter. Bladene er enkle, trådlignende og grønne. Blomstene kan være kvinner eller menn, og de spirer om våren og sommeren. Frukten er en gulaktig achene, som inneholder frø på ca 2 millimeter.

Pinguicula longifolia

Pinguicula longifolia er en rovdyr av litofytt

De Pinguicula longifolia, kjent som grasilla eller flytrap, er en kjøttetende plante som er endemisk i de sentrale Pyreneene. Det er en urt som med lange blader, opptil 50 centimeter lange og grønne. De er også klissete, spesielt for insekter. Blomstene er lyseblå eller lilla og blomstrer om våren.

Phoenix rupicola

De Phoenix rupicola, eller Cliff Date Palm, er en enstammet håndflate som er hjemmehørende i India og Bhutan. Nå en høyde på 8 meter, og bladene er pinnate, opptil 3 meter lange. Blomstene er gruppert i blomsterstand, og dukker opp mellom bladene, og fruktene er gul-oransje drypper 2 centimeter lange som inneholder et frø.

Platycerium bifurcatum

Platycerium bifurcatum er en epifytisk bregne

De Platycerium bifurcatum Det er en bregne kjent som et staghorn eller hjorthorn, og det er endemisk nord for Mimosa Rocks nasjonalpark, i Australia. Er det er en plante som består av grønne og fruktbare blader opptil 90 centimeter lange, og annen steril brun og avrundet form som overlapper hverandre.

Tillandsia ionantha

Nellik av luften er en epifytisk plante

De Tillandsia ionantha det er en art kjent som nellike av luften. Vi vil finne at den vokser vilt fra Mexico til Costa Rica, hvor den kan. Røttene deres er veldig korte, siden de utvikler seg på bergarter hvor de knapt har jord å «feste seg til». Den er 6 til 8 centimeter høy, og bladene er 4 til 9 centimeter lange. Disse er læraktige, veldig tynne, med en skarp spiss, og er dekket av en slags hvitaktig voks som fungerer som beskyttelse mot solstrålene.

Kjenner du andre rupikoløse planter?