Skip to content

Slik tipser du om å grave, plante og dyrke gladioluspærer

19 de februar de 2021

Sammendrag: Den følgende artikkelen er av gladiolusentusiasten Carlos Larus. Carlos deler sin plante- og vekstprosess. En av de beste måtene å forbedre suksessen din er å lese hva andre gjør og tilpasse noen av «triksene» til vekstverktøykassen din.

Som Gladiolus-entusiast er jeg en sterk tro på at det ikke er noen annen blomst med et bedre krav på et sted i hagen din.

133051-big-time-gladiolus

Gladiolus (flertall gladioli) kommer i et større utvalg av farger, størrelser og former enn noen annen blomst jeg har sett, og gladiolous er lett å dyrke i nesten ethvert klima. Blomstertoppene er blant de langvarige og mest nyttige av noen vanlig blomst.

Dessverre er det få som er klar over det store utvalget av farger og typer som finnes fordi nesten alle glader som man ser i en blomsterbutikk er hvite, laks eller røde.

Dette er fordi gladiolus er et brød og smør for blomsterhandleren og hovedsakelig brukes i blomsterbiter som krever en mengde farger. De mindre vanlige fargene er ideelle for mindre dekorative arrangementer i hjemmet.

Glad for å vokse

Du kan enkelt dyrke gladioler i alle typer jord, bortsett fra et område med dårlig drenering, og vil tåle enten sur eller alkalisk jord. Så sørg for at du vil plante gladiolusplanter i en godt drenert jord. Når jeg gir noen av pærene mine til en venn som ikke har fått glader før, blir jeg alltid spurt om hvordan jeg skal dyrke dem.

Mitt aksjesvar er å plante i mai, seks inches dypt og seks inches fra hverandre på et sted med sol hele dagen hvis mulig og gi rikelig med vann. Grav deretter i oktober, fjern de gamle døde pærene ved basen etter tre uker og oppbevar på et kjølig, ikke frysende sted over vinteren.

Det er det enkle svaret, og det vil gi gode resultater. Men hvis du vil vokse glader som er større og bedre enn naboene dine, les videre.

Jeg er ikke sikker på at jeg skal skrive en artikkel om glads for gartneren i hagen. Jeg vokser glade i bakgården min, men en kvart acre er litt mer enn de fleste lesere sannsynligvis vil ha.

Det faktum at jeg planter så mye som en hobby, har imidlertid bare tvunget meg til kontinuerlig å søke hvilken som helst ny teknikk som vil forbedre resultatene uten ekstra arbeid eller som vil forenkle oppgaven min.

Glad for en førsteårsavler

Under forutsetning av at dette er det første året du vil vokse glader, la oss begynne med ditt kjøp av pærer. For å gjøre det kan du gå online, eller du kan bestille gjennom en katalog.

Det finnes en rekke spesialiserte kataloger som bare inkluderer glader, men de er først og fremst for entusiasten som vil ha de nyere og mer avanserte variantene, som han er villig til å betale en premiumpris for.

Det er tusenvis av varianter av glader, alle forskjellige. Rundt 200 nye varianter markedsføres hvert år til priser på så høyt som $ 5 til $ 10 per pære eller mer. Eldre og vanligere varianter selger for mye mindre.

Her er en liste over gladiolus-varianter du kan vurdere å dyrke:

Gladiolus byzantinus – også kjent som gladiolus communis eller østlig gladiolus. Denne blomstrende plantearten vokser opp til en meter i høyden.

Gladiolus callianthus – eller gladiolus murielae, en art innfødt i Øst-Afrika. Det er en cormous flerårig kjent for sine duftende blomster.

Gladiolus x hortulanus – De fleste gladioler som dyrkes i dag er hybrider som er utpekt til denne gruppen.

Hardy gladiolus – sommerblomstrende pæregruppe som er kaldharde enn andre gladiolusvarianter.

For å gi en rekke forskjellige farger, kjøp enten blandede varianter eller noen få pærer av flere varianter. Hvis du vil ha tilfredsstillende blomstring det første året, må du sørge for at pærene er minst en tomme i diameter.

Thrip Control på Gladiolus-pærer

Etter å ha kjøpt Gladiolus-pærer, er det en god ide å støve dem med et pulverformig kjemikalie kjent som karbaryl (Sevin). I små mengder kan dette gjøres ved å riste dem i en pose med omtrent en kvart teskje Sevin per dusin pærer.

Sevin er til å drepe enhver trips, det eneste insektet som er et reelt problem. Thrips er små og lite iøynefallende, men de kan føre til at pærene dine krymper over vinteren, og om sommeren kan gladiolusblomstene krølle seg og ikke åpne.

Unge thrips er en lys buff farge og ca 1/32 av en tomme lang. Den voksne er omtrent 1/16 tomme lang og er svart med et hvitt belte.

133052-tiger-flamme-glad

Gladder kan plantes så tidlig på våren da bakken lett kan bearbeides. Vi begynner vanligvis å plante sommerblomstrende pærer forrige uke i april og fortsetter over en fire ukers periode. Plante der de vil motta rikelig med sol, jo mer jo bedre.

Forskjellige varianter tar forskjellige perioder å blomstre. Hvis du har en blanding eller flere varianter, kan du plante alle pærene samtidig og kan forvente at de blomstrer over en periode på tre eller fire uker.

I vårt klima blomstrer de fleste varianter fra 65 til 100 dager etter planting. Vi har vanligvis blomster fra begynnelsen av juli til omtrent midten av oktober når den første frysen avsluttes sesongen.

Noen behandler pærene eller knollene sine før planting som en beskyttelse mot sykdom. Jeg har funnet ut at hvis jeg kaster usunne pærer før planting, trenger jeg egentlig ikke noen behandling før plantingen.

I et varmere klima, eller hvis du tidligere har hatt sykdomsproblemer, kan det være lurt å suge pærene dine i 15 minutter umiddelbart før du planter dem i en løsning av karbaryl – Sevin i en liter vann. Les etiketten for priser per gallon.

Glad for plantingsprosessen

Jeg har mekanisert plantingsprosessen. Med en firehjulstraktor og furr graver jeg en grøft seks centimeter dyp. For bare noen få gladiolusormer er det lett å grave en kontinuerlig grøft seks centimeter dyp.

Spred jevnt på bunnen av grøften superfosfat eller benmel med en hastighet på omtrent tre pund per 100 fot rad. Dyrk deretter bunnen av grøften lett for å blande inn gjødsel.

Du kan bruke en balansert kommersiell eller organisk gjødsel i stedet for superfosfat eller benmel, men tester har vist at de første ukene av vekst bruker glans først og fremst fosfor.

Pærer plasseres deretter i grøften omtrent seks inches fra hverandre. Før du dekker til støver jeg pærene lett med Sevin, som jeg synes er den enkleste måten å oppnå god sykdomskontroll på. I de fleste områder bør ikke engang denne behandlingen være nødvendig.

Grøften blir deretter tildekket, og det er ingenting å gjøre i omtrent en måned bortsett fra å holde tritt med ugresset. Glad løvverk vises normalt om to uker. Naturen gir vanligvis tilstrekkelig regn på den tiden av året.

Litt tørrhet gjør ingen skade, da det vil oppmuntre de knollete røttene til å gå dypere der jorden er kjøligere og mer fuktig.
voksende-gladiolus-2-09302015

Side Dressing av gjødsel

Når løvet er omtrent en fot høyt, er det på tide å kle seg med en balansert gjødsel. På veldig lette jorder foretrekkes en gjødsel med lite nitrogen, så som 5-10-10.

For best resultat gjødsler jeg igjen når blomsterpiggene først kommer til syne. Begge gangene er påføringen med en hastighet på omtrent tre pounds per 100 fot rad og er i et bånd som strekker seg til tre eller fire inches unna plantene.

Med den første påføringen av gjødsel er det på tide å begynne å vanne. Jeg liker å gi tilsvarende en tomme regn i uken. Når mindre enn den mengden faller naturlig, slås sprinkleren på.

Etter vekstsesongen kan vanning avbrytes. Villian-trippene har tidligere blitt nevnt. Støvpærer med Sevin vil drepe riper på pærene dine, men dessverre vandrer de ofte fra andres glader eller fra løk.

For å forhindre skade, er det best å spraye eller støve ukentlig med Sevin eller malathion, begynner når løvet er omtrent en fot høyt og fortsetter til blomstringssesongen er over. Støving av Gladiolus er enklere, men sprøyting er mer effektivt. Sørg for å dekke til blomsterpiggene.

Primært nyttig som en avskåret blomst

Gladiolen er først og fremst nyttig som avskårne blomster. Det vanlige tidspunktet for å kutte en blomsterpike for husbruk er dagen den første blomsten er helt åpen. Du vil sannsynligvis ha en stamme omtrent 15 til 20 tommer under den første floreten, men prøv å ikke skade flere blader enn nødvendig.

Mange bruker en kniv og kutter ned den ene siden av piggen til ønsket stengelengde, deretter over og opp den andre siden av piggen.

Med litt øvelse kan det hende du kan velge en pigg uten kniv ved å trekke noen av de ytre bladene vekk fra stammen og bryte stammen av i ønsket høyde. Det ser ikke ut til å være noen måte å få en individuell glad blomst til å vare mer enn to dager.

Ved å holde piggen i vann, fjerne døde blomster og kutte stammen litt kortere daglig, vil hver pigg vare i en uke.

gladiolus-pærer-09302015

Hvordan grave Gladiolus-pærer

Gladiolus må graves hvert høst og lagres over vinteren, for det første kan de drepes ved frysing, og for det andre formerer de seg og vil gi dårlige resultater i fremtidige år, selv om de ikke fryser.

Pærer bør gis minst en måned etter blomstring før du graver for å utvikle en lydpære for neste år. Graving er enkelt hvis det brukes spadegaffel.

Den underjordiske avlingen inkluderer en eller flere nye pærer på toppen av den gamle og vanligvis et antall kuler rundt basen. Løvverk bør kuttes så nær den nye pæren som mulig.

Pærer og kuler bør spres på et tørt, varmt sted for å kurere, og etter omtrent tre uker kan den gamle pæren kastes og kastes.

Hvis kuler plantes neste år, vil de vokse til små pærer den første sesongen og trolig vil blomstre året etter. Hvis de gamle pærene ikke skilles fra de nye på tre til fire uker, vil prosessen være mye vanskeligere.

Etter rengjøring skal de nye pærene støves med Sevin og oppbevares der temperaturen varierer mellom 40 og 60 grader. Et sted som er varmt og fuktig, kan de spire før plantetiden.

Det er vanskelig å liste opp de gode, billige prisene som lett finnes i butikker eller kataloger, fordi det er så mange.

All-America Gladiolus Selections, driver hvert år prøvehager over hele USA i et søk etter mellomstore glader av topp kvalitet. For å bli valgt må en ny variant tåle tidstesten – den må vise seg å være hard i varierende klima, og være en showvinnende glad.

AAGS-vinnerne er en god guide for ditt valg av nye glader. Ikke glem de små eller miniatyrglassene, som er nyttige som hageblomster og til dekorative arrangementer.

Nå som du vet alt om voksende glader, bør du advares om at alle de såkalte ekspertene i virksomheten kaller dem enten gladiolus – med aksent på “O” – eller kort sagt glads. Personen som bruker noen av de mange andre uttalene eller ordene, anses å vite veldig lite om glads.

Gladder kan plantes så tidlig på våren da bakken lett kan bearbeides. Vi begynner vanligvis å plante den siste uken i april og fortsetter over en fire ukers periode.

Plante der de vil motta rikelig med sol, jo mer jo bedre. Forskjellige varianter tar forskjellige perioder å blomstre. Hvis du har en blanding eller flere varianter, kan du plante alle pærene samtidig og kan forvente at de blomstrer over en periode på tre eller fire uker.

I vårt klima blomstrer de fleste varianter fra 65 til 100 dager etter planting. Vi har vanligvis blomster fra begynnelsen av juli til omtrent midten av oktober når den første frysen avsluttes sesongen.

Noen behandler pærene sine før planting som en beskyttelse mot sykdom. Jeg har funnet ut at hvis jeg kaster usunne pærer før planting, trenger jeg egentlig ikke noen behandling før plantingen.

I et varmere klima eller hvis du tidligere har hatt sykdomsproblemer, kan det være lurt å suge pærene dine i 15 minutter umiddelbart før du planter dem i en løsning av karbaryl – Sevin i en liter vann. Les etiketten for priser per gallon.

av Carlos Larus