Skip to content

Hva er urteaktige planter?

9 de juli de 2021

Urter er den typen planter som har vært mest vellykket i koloniseringen av planeten Jorden. De har en veldig rask veksthastighet, praktisk talt alle frøene som faller til bakken spirer, og de tilpasser seg alt, og kan utvikle seg selv i de små hullene som noen ganger er i asfalten eller på fortauene.

Men, Hva er urteaktige planter? Hvordan karakteriseres de?

Hva er urter?

Grønn basilikum

Urter er planter som har ingen treaktige stengler som trær eller busker har dem; faktisk, i de fleste tilfeller er disse stilkene grønne og kan knekke veldig lett. Bladene har også grønn farge, og kan være smale når det gjelder graminoider, eller brede i tilfelle forbias.

Blomstene er vanligvis gruppert i terminale blomsterstander, enten piggformet, i klynger eller i grupper. Disse blir pollinert av alle slags pollinerende insekter: blant annet bier, veps, maur. Når frøene har modnet, sprer vinden dem og bærer dem bort fra moderplanter.

Typer urter

Dvergpalme

Vi finner fire typer urter:

Ettårige

Er de det spire, vokse, blomstre, bære frukt og til slutt dø på bare noen få måneder. Veksthastigheten til disse plantene er den raskeste plantevesener kan ha, hvis vi tar hensyn til deres korte forventede levealder.

Eksempler

Valmue

Valmue i marka

Dens vitenskapelige navn er Papaver rhoeas, og det er en velkjent urt som utvikler oppreiste stengler opp til 60-80 centimeter høye. Blomstene er røde, og de spirer om våren.

Korn

Mais er den viktigste kornblandingen i verden

Mais, hvis vitenskapelige navn er Zea mays, er en av de mest økonomisk viktige plantene som finnes i dag. Det er en frokostblanding som når en høyde på 1 meter, noen ganger mer, med en enkelt oppreist stamme som lansettformede blader spirer fra.

Livlig eller flerårig

Livssyklusen til disse plantene varer mer enn to år. Noen forblir «hele» gjennom alle månedene, men det er andre som lar luftdelen (blader og stilker) dø etter blomstring; sistnevnte er pæreformede, tuberkuløse og også mange rhizomatøse.

Eksempler

Nellik

Nellik er en urt

Dens vitenskapelige navn er Dianthus caryophyllus, og det er en urt som kan nå måleren i høyden. Den produserer veldig pene røde, rosa, hvite og til og med tofargede blomster.

Gazania

Gazania er en ornamental urt

Det er en urt som når en høyde på omtrent 30-35 centimeter, med tusenfrydformede blomster som åpner seg med solen og lukkes når den er «skjult».

Megaforbias

Er samtalene gigantiske urter. De har de samme egenskapene som vanlige flerårige urter, men vokser til en mye større størrelse.

Eksempler

Dato

Daddelpalmen er et palme

Kjent som feniks, tamara eller vanlig palme, det er et palmetre som når 30 meter i høyden med en eller flere tømmerstokker som ikke er mer enn 50 centimeter tykke. Bladene er pinnate, opptil 5 meter lange og blågrønne i fargen.

Malaysisk banan

Utsikt over Musa acuminata

Også kjent som den røde bananen, og er en av stamfedrene til den kommersielle bananen. Dens vitenskapelige navn er Musa acuminata, er en urt som når en høyde på 7 meter, med lange og brede grønne blader.

Typer spiselige urteaktige planter

Hvis du vil vite hvilke urter du kan bruke til å tilberede forskjellige retter, skriver du ned:

Chard

Swiss chard er en spiselig urt

Dens vitenskapelige navn er Beta vulgaris var. syklus, og er en toårig urt innfødt i Sør-Europa med blader de blir ofte konsumert i salater.

Calendula

Calendula er en spiselig blomst

Det er en årlig eller flerårig urt, avhengig av klimaet, innfødt i de tempererte områdene i Europa, spesielt sør. Blomstene, tusenfrydformet, de brukes som fargestoff, og bladene i salater.

Løvetann

Løvetann er en spiselig plante

Dens vitenskapelige navn er Taraxacum officinale, og er en årlig urt hjemmehørende i Europa hvorfra bladene og blomstene brukes til å lage salater og viner.

Asparges

Utsikt over asparges i habitat

Det er en veldig vanlig flerårig plante i hele Middelhavsområdet, hvis vitenskapelige navn er Asparges horridus. Dens suger er samlet ømme, og med dem forskjellige retter tilberedes: i tortillas, supper, salater … Men vær forsiktig: vær veldig forsiktig, fordi den er godt bevæpnet med torner; selv om smaken av disse aspargesene er deilig 😉.

Brennesle

Brennesle er en spiselig og medisinsk urt

Planter av slekten Urtica finnes praktisk talt over hele verden. De er vanligvis årlige eller halvårlige, med blader og stilker dekket av små torner som ved den minste kontakt med huden forårsaker intens kløe og smerte. Men disse bladene de kan konsumeres perfekt i salater, rister dem før de er sterkt nedsenket i vann.

Persille

Persille i dyrking

Denne toårige urten, hvis vitenskapelige navn er Petroselinum crispum, er innfødt i den sentrale sonen i Middelhavsregionen. Den brukes til å smake forskjellige retter, som fisk og skalldyr, ofte sammen med hvitløk.

Urteplanter er de mest utbredte på planeten. Men som du har sett, er det mange som har noe bruk for mennesker. Fant du det interessant?