Skip to content

Hva er vannplanter?

23 de juli de 2021

De vannplanter De er de som, i motsetning til jordiske, er tilpasset miljøer med høy luftfuktighet. Det er noen som til og med lever i vann, for eksempel i innsjøer eller elver. De er veldig interessante å ha i en hagedam, da det gir dem et nytt, veldig elegant utseende.

Dette er planter som vi vanligvis ser veldig ofte i barnehager og hjem, siden de er veldig enkle å ta vare på og vedlikeholde. La oss se hva vannplanter er.

Hva er vannplanter?

Lotus blomst

Våre hovedpersoner, også kjent som hydrofytter eller hygrofytter, er planter som er tilpasset til å leve i fuktige eller vannmiljøer. De kan være alger eller vaskulære planter, pteridofytter og angiospermer (sistnevnte med prangende blomster). Normalt er de sterkt forankret i siltet som finnes i bunnen av vannet, men det er andre som forblir flytende på overflaten.

Som vanlig lever i ferskvannsmiljøersom innsjøer, elver eller dammer, men vi kan også finne dem i saltvannsmiljøer, der mangrover vokser, som er trær hvis røtter motstår den høye konsentrasjonen av salter i tidevannssonen nær munningen av ferskvannsløp i tropiske regioner.

Hvilke typer er det?

Risplantasje

Det er mange typer vannplanter. Noen av de mest kjente er de vakre vannliljene eller lotusene, som er ideelle for dammer; den egyptiske papyrusen, som med sine 2-4 meter høye er ideell å ha i en gryte eller på kanten av dammen, eller den kjøttetende Aldrovanda, veldig interessant å ha i glassbeholdere med ferskvann. Det er også andre som har enorm betydning for mennesker, for eksempel ris (se bildet ovenfor), som er en av de viktigste matvarene for mange oppskrifter.

Som du kan se, er vannplanter unike planter. Har du noen i hagen din? 🙂