Skip to content

De 15 beste vannplanter for dammen din

2 de juni de 2021

Hvis du har en liten dam i hagen din, og du vil dekorere den, er det beste alternativet å velge vannplanter. Disse plantene er vanligvis veldig prangende og krever ikke mye pleie. Noen ganger, avhengig av art, må du ta hensyn til noen aspekter slik at de kan leve godt.

I dette innlegget skal vi vise deg de fem vakreste vannplanter til hagedammen din. Vil du vite hva de er og hvilke egenskaper de har?

Utvalg av vannplanter for dam

Å ha en fin dam er ikke en vanskelig oppgave. Men det er mindre så om de mest egnede vannplanter for det er kjent. Så la oss se hva de er:

Bank eller margin

Rød kardinal (Lobelia cardinalis)

Lobelia er en vannlevende elvebreddeanlegg

Den inngrodde kardinalen er en fin plante hjemmehørende i Amerika som du kan sette på kanten av dammen din. Den lever i flere år, og har enkle, grønne blader. Blomstene spirer i et stort antall fra en blomsterstilk, og de er røde.

Carex (Carex pendula)

Carex er en urteaktig plante

Carex, også kalt cattail, er en urteaktig plante som er hjemmehørende i Europa, mye brukt på bredden av dammen. Den vokser og danner lave klumper, utvikler grønne og lansettformede blader. Den blomstrer og gir gulgrønne blomsterstander.

Papyrus (Cyperus papyrus)

Papyrus er en fin vannplante

Papyrus er en rhizomatøs urteaktig som vokser i bassenget i Middelhavet. Tidligere var det veldig vanlig i Egypt, men i dag har befolkningen i landet blitt kraftig redusert. Den har grønne stilker og veldig tynne blader.

Gul lilje (Iris pseudacorus)

Den gule liljen er en ideell plante for dammer

Hvis du vil ha en lilje i dammen din, er du velkommen til å plante Iris pseudacorus i margen. Som alle liljer er det en pæreformet plante som forblir sovende om sommeren og høsten, men det om vinteren våkner den til å blomstre om våren. Den er innfødt i Europa og Asia.

Oksygenatorer

Revhale (Ceratophyllum demersum)

Ceratophyllum demersum er en plante

Det er en plante som vokser i Sør-Amerika. Den har en stilk som veldig tynne grønne blader spirer fra. Den vokser i elver og innsjøer i mange deler av verden. Du kan få den til å flyte eller plantes på gulvet i dammen din. I alle fall vil det forhindre spredning av alger og vil holde vannet oksygenert.

Myriophyllum verticillatum

Vannplanten Myriophyllum lever under vann

Det er en vannplante som lever i innsjøene i Europa, nedsenket. Den har forgrenede stilker, grønn farge og lever i flere år. Blomstene spirer mellom våren og sommeren, men de er ubetydelige (de måler ca 3 mm og er gulgrønne).

Vallisneria »gigantea»

Valisneria gigantea har veldig lange blader

Den gigantiske valisneria er en ideell vannplante for å vokse i varme klimaer eller i svært beskyttede områder. Den har veldig lange bladerFaktisk skal den ikke inngå i dammer som er mindre enn en meter brede. Det er hjemmehørende i Filippinene og Ny Guinea.

Flytende

Hydrocharis morsus-ranae

Den lille vannliljen flyter

Det kan kalles en liten vannlilje, siden den har veldig like blader, grønne i fargen og med en avrundet form. Den er innfødt i Europa, og har hvite blomster.

Mindre andemann (Lemna minor)

Lemna minor er en liten flyter

Det er en plante som er hjemmehørende i nesten hele verden. Den har veldig små, grønne blader. Dens vekstrate er ganske rask.

Limnobium laevigatum

Limnobium er et flytende akvatisk

Det er en art innfødt i Nord-Amerika som har flytende blader med avrundet form. Blomstene er små og hvite, en farge som står i kontrast til det grønne av bladverket.

Dypt vann

Vannliljebank (Nymphaea alba)

Hvitliljen er en dybhavsplante

Det er kjent som den europeiske hvitliljen eller vannliljen. Det er fra familien til nymfer og den tar rot i bunnen av dammen den lever i. Bladene er store og flikete med en læraktig tekstur, og den gir store hvite blomster.

Nymphoides indica

Nymphoides indica har hvite blomster

Denne vannplanten har sin opprinnelse i Australia, men den kan vokse nesten hvor som helst. Den har et utseende av hvitt hår som gjør at den har en veldig fin tekstur og er veldig prangende. Den reproduserer ganske raskt.

Nymphoides peltata

Nymphoides peltata har gule blomster

Denne planten brukes til å leke med farger. Den er gul i fargen og er en eviggrønn plante. Den kan rotere på mer enn en meters dyp. Dens flytende blader er orbikulære og er ordnet på lange petioles med en intens gul tone.

Nuphar lutea

Nuphar lutea er en gulblomstret akvatisk

Denne planten tilhører familien nymphaceae. Den har flate, ovale og noe spisse blader. Ved å ha gule blomster kan du uten problemer kombinere dem med de forrige i dammen din.

Nilen Rose (Nelumbo nucifera)

Nelumbo nucifera er en vannplante for store dammer

Denne planten har navnet Rose of the Nile eller hellig lotus. Bladene flyter eller dukker opp og har en bølget kant. Blomstene er av god størrelse og rosa i fargen.

Med disse plantene kan du bedre dekorere dammen din og gjøre den mye vakrere og fargerikere.

Hvilke typer vannplanter er det?

Innenfor vannplanter har vi flere typer, for eksempel flytende planter, de som oksygenerer, de som er plassert i fjæra eller til og med de på dypt vann. I innsjøene, elvene og myrene i praktisk talt hele verden er det et stort utvalg av plantearter, og mange brukes til å dekorere dammer.

Hovedegenskapene er:

  • Flytende planter: som navnet antyder, er de de som flyter på vannoverflaten. Disse har røtter, men de er ikke forankret i bakken. Som eksempler inkluderer vi Salvinia natans, den Limnobium laevigatum og Phyllantus fluitains. Disse tre er gode for nybegynnere, faktisk brukes de ofte som akvarieplanter.
  • Oksygenholdende planterDette er urteaktige planter som, la oss være ærlige, ikke har spesielt høy dekorativ verdi. Men deres inkludering i dammer er veldig viktig for å opprettholde høy vannkvalitet, siden de ikke bare produserer oksygen, men også hindrer alger i å spre seg. I denne gruppen har vi Elodea canadensis, den Myriophyllum verticillatum eller Ceratophyllum demersum.
  • Planter ved elvebreddenDette er planter som plantes på kanten av dammen. Det er de som trenger å ha luftdelen (stengler, blader, blomster) og røttene i oversvømmet jord. Det er veldig interessante arter, som Lobelia cardinalis, den Iris sibirica eller Carex.
  • Dype vannplanterDype havlevann ligner på flytende, men de har røtter som vokser på sanden. De produserer vanligvis også vakre blomster, som Nymphaea, Nuphar eller Nelumbo.

Når vi kjenner til alle de forskjellige plantene som finnes, kan vi spille for å vinne maksimal dekorasjon ved bruk av alle typer. Dybhavsplanter er de mest kjente og mest attraktive for dammen vår. De plasseres vanligvis fra 40 til 90 centimeter.

For å få riktig ordning må du plassere pottene på noen få murstein og senke dem. Så når de vokser, må du fjerne mursteinene en etter en.