Skip to content

Hva er virose og hvordan påvirker det planter?

14 de juli de 2021

Virus er en type veldig raske multipliserende mikroorganismer som kan forårsake mange alvorlige helseproblemer til ethvert levende vesen, det være seg dyr eller plante. Faktisk er det noen som er så farlige og komplekse at det ennå ikke er funnet noen kur for å eliminere dem.

Når vi snakker om plantevirus, må vi dessverre nesten alltid henvise til virus som når de smitter dem, kan lite gjøres for dem. Så denne gangen la oss lære mer om dette bekymringsfulle problemet.

Hva er virose?

Closterovirus

Virose er et sett med sykdommer overført av patogene virus. Men i tillegg må det sies at de er opportunistiske mikroorganismer; det vil si at de vil dra nytte av det minste tegn på svakhet for å trenge gjennom dyr eller planteorganismen og kolonisere den mens den «ødelegger» den.

Dermed kan vi nesten helt sikkert si det et levende vesen som er godt ivaretatt vil være veldig vanskelig å bli syk, med mindre foreldrene har gitt den til den mens den gestikulerer, eller at en annen av arten har smittet den.

Hvordan påvirker det planter?

Symptomer på virussykdommer som planter kan ha er følgende:

  • Klorose (mosaikker, ringer, gul flekker)
  • Dvergisme
  • Deformasjoner
  • Produksjonsnedgang
  • Endring av fruktens kjemiske sammensetning
  • Bladfall
  • I alvorlige tilfeller død

Hvilken er behandlingen?

Dessverre, for nå er den beste behandlingen forebygging. Vi må kjøpe sunne planter, da det vil være ganske lite sannsynlig at vi må fjerne den i fremtiden. I tillegg er det viktig at vi tar godt vare på det, det vil si at vi vanner det, gjødsler det, transplanterer det og vi kan når det er nødvendig.

I tilfelle vi mistenker at vi har en viruspasient, er det best å kutte den ned, brenne den og desinfisere jorden, for eksempel ved hjelp av soliseringsmetoden.

Appelsintre med virus

Jeg håper det har vært nyttig for deg 🙂.