Skip to content

Hva er xero-landscaping?

8 de juli de 2021

Vann, som vi alle vet, er en veldig dyrebar vare. Det er ingen levende vesener som kan eksistere uten den; plantene heller. Men å opprettholde en frodig grønn hage trenger ikke alltid å avhenge av om vi gir den konstant vanning, men av riktig valg av art.

Av denne grunn, hvis vi ikke vil bekymre oss for regn eller vanning, og for øvrig ønsker å ta vare på vannressursene i området, xerogardening er vårt beste alternativ.

Hva er xero-landscaping?

Utsikt over Middelhavshagen

Begrepet xerojardería oversettes som hage uten vann, selv om det i praksis ikke er det. Sannheten er at det ville bli bedre oversatt som en hager hvis planter som danner den, bare kan leve godt med vannet de får når det regner. Dette vannet er en svært begrenset ressurs, men likevel bruker bare landbruket 65% av det som er tilgjengelig, eller det som er det samme, av det som samles i innsjøer, akviferer, ferskvannselver, myrer osv.

Med denne globale oppvarmingen i mange områder av verden er vi vitne til en utvidelse av tørre perioder og tørke, somre som begynner tidligere og slutter senere, og regn som blir mer og mer konsentrert, men mye mer intens. Vann er alltid velkomment, men når det faller på en voldsom måte, kan plantene knapt dra nytte av det, siden en god del av væsken havner i havet.

Så vi må være klar over at, Hvis vi vil nyte en sunn hage, har vi ikke noe annet valg enn å være veldig oppmerksomme på og i økende grad klimaet.

Hvor den oppsto?

Xerojardines begynte å bli opprettet i USA på slutten av det 20. århundre, spesielt på 1980-tallet. California, Texas, Florida eller Arizona, stater der tørke er et gjentakende problem, var de første statene som var vert for slike hager.

De kom til Spania senere, i 1991; Men i motsetning til hva som har skjedd i USA, hvor National Xeriscape Council ble grunnlagt i 1986 og mange utdanningsprogrammer ble gjennomført, blir xerogardening gitt betydning, men ikke hva det fortjener, til tross for at ressursene våre er vann.

Hva er dets prinsipper?

En xerojardín er en hage med lite vann

I utgangspunktet har det å ha en xero-hage å ha en hage med planter som ikke trenger vanning, eller veldig lite, og der alt mulig er gjort for å spare så mye som mulig. Av alle disse grunnene er prinsippene for xerogardening:

Hageplanlegging og design

Det er viktig her å bestemme hvilken bruk som skal brukes til hagen, hvor solen stiger opp og går ned, hvis landet har skråninger, hvilken type vegetasjon det er i omgivelsene, hvor hekkene skal plasseres, hva som vil være gjort for å motvirke vinden hvis den blåste kraftig, hvor plantene skal være osv. Jo mer informasjon som samles inn, desto mindre er risikoen for fremtidige problemer.

Jordstudie

Må vite hva er jordens egenskaper, tekstur, drenering, pH. Hvilken type planter som er plantet i den, vil i stor grad avhenge av dette.

Riktig utvalg av plantearter

Hvis vi vil spille det enkelt og trygt, autoktone planter er ideelle å ha i en xerojardín, siden det er de som har tilpasset seg å leve under forholdene i vårt område. Men hvis vi leter etter noe som er originalt, må vi undersøke hvilke som er de som bor på steder med klima som den vi har.

Reduksjon av gressarealer

Gress er et vakkert grønt teppe, men det bruker mye vann. Følgelig det er bedre å ikke si det, eller i så fall bare plante det i de mest prangende områdene i hagen.

Et annet alternativ er å se etter alternativer, for eksempel å plante fotbestandige gress.

Installasjon av et effektivt vanningsanlegg

Det er også dryppet. Hva mer, planter bør plantes sammen med andre som har lignende behov for å spare vann.

Jordbeskyttelse med naturlige produkter

Som furubark. Dette vil bidra til å redusere vanntap fra jorda ved fordampning.

Riktig vedlikehold

Dette medfører unngå bruk av kjemiske produkter så mye som mulig, og beskjæring. Disse vil bare bli utført når det er strengt nødvendig.

7 planter for xerogarden

Å få en liten eller ingen vedlikeholdshage vil ikke være vanskelig hvis du legger planter som lever i lignende klimasoner. Men hvis du trenger hjelp, er det noen av de mest anbefalte:

Albizia julibrissin

Utsikt over blomstene til Albizia julibrissin

Kjent som silketreet eller akasiaen til Konstantinopel, er det et vakkert løvtre som når 15 meter i høyden. På våren produserer den veldig dekorative rosa blomster, og den motstår frost ned til -7 ° C.

Cupressus arizonica

Cupressus arizonica

Kjent som Arizona sypress eller arizónica, det er en eviggrønn bartre som når en høyde på 25 meter. Bladene er mørkegrønne eller blålige, avhengig av sorten og / eller sorten, og den motstår opp til -18 ° C.

Phoenix dactylifera

Date Palm eller Phoenix dactylifera, en palme med et pinnat blad

Kjent som dato, det er en vanligvis flerstammet håndflate (med flere stammer) opptil 30 meter høy med blågrønne pinnate blader. Den produserer frukt, dadler som er spiselige, og motstår opptil -10 ° C.

Hibiscus syriacus

Hibiscus syriacus blomster

Kjent som rosen av Syria, Det er en busk eller et løvtre som er ca 4 meter høyt som produserer blomster i forskjellige farger, for eksempel hvit, rød, lilla eller rosa. Den motstår frost ned til -10 ° C.

Lavandula dentata

Lavandula dentata er en veldig interessant hagebusk

Kjent som krøllet lavendel eller tannet lavendel, det er en busk eller busk 12 til 18 inches høy som produserer lilla blomster om sommeren. Den er i stand til å motstå opp til -6 ° C.

Echinocactus grusonii

Svigermors sete er en veldig tørkebestandig kaktus

Det er kjent som svigermors sete eller fatkaktus, og det er en plante med en kuleformet eller sfærisk stamme bevæpnet med lange, skarpe pigger i en fantastisk gul farge. Den kan nå en høyde på opptil 1 meter, og motstår svak frost ned til -4 ° C, selv om det foretrekker mildere klima.

Hedera helix

Ivy kan ha brogde blader

Kjent som eføy, det er en eviggrønn klatrer som kan nå over 30 meter i høyden hvis du har riktig støtte å klatre på. Bladene er hovedattraksjonen, siden de kan være grønne eller varierte. Motstår opptil -7 ° C.

Xerogardening er et veldig godt alternativ. Med den kan du ha en perfekt hage 😉.