Skip to content

Hva er xylem av en plante?

14 de juli de 2021

Planter er mye mer komplekse levende vesener enn vi kanskje tror først. Faktisk har de ikke bare måttet finne alt de trenger uten å flytte fra stedet der de spiret, men deres interne struktur har også utviklet seg til å være det den er i dag.

En av de viktigste delene er xylemMen hva er det egentlig, og hva er funksjonen?

Hva er xylem?

Xylem, et ord som kommer fra klassisk gresk som betyr tre eller ved, er et lignifisert plantevev som transporterer vann, mineralsalter og andre næringsstoffer fra røttene til bladene av karplanter. Disse stoffene kalles rå sap.

Den består av flere typer rørformede celler som er preget av å ha en sekundær cellevegg, rør kalt tracheider som ligner spissen av en injeksjonsnål (den som brukes i medisin for å injisere stoffer i kroppen) og som er perforert med ubebygde sekundære veggseksjoner.

Typer

  • Hoved:
    • Protoxylem: under utviklingen av den primære xylem har den et første ledende vev som modnes i voksende organer. Hvis de blir utsatt for stress, er karene deres ringformede eller spiralformede.
    • Metaksylem: finnes i unge planter, men modnes når den er ferdig vokst.
  • Sekundær: kommer fra kambium og består av:
    • Ledende elementer: kar som er forbundet med perforeringer i basale vegger, og rør som overlapper uten perforeringer av de nevnte basale veggene.
    • Ikke-ledende elementer: xylemfibre.

Xylem og floem

Hva er din funksjon?

Funksjonen til xylem er å overfør vannet og næringsstoffene oppløst i det som roten har absorbert til bladene gjennom kofferten og grenene.

Fant du det interessant?