Skip to content

Hva er xylem og phloem?

6 de juli de 2021

Inne i karplanter, det vil si angiospermer, gymnospermer og pteridophytes (bregner), er det kanaler som saften transporteres gjennom. Disse kalles xylem og phloem.

Det kan nesten sies at de er som venene til dyr, blant hvilke vi inkluderer oss selv, siden de oppfyller samme funksjon. Men hva er det egentlig?

Hva er xylem og floem, og hva er deres funksjon?

Xylem og phloem, to viktige deler av planter

For å forstå deres betydning, må du først vite hva de er og hva de har. Så la oss komme til det:

Xylem

Xylem Det er et lignifisert vev (det er også kjent som tre) dannet av forskjellige typer celler i form av miniatyrrør. Disse har en sekundær cellevegg som gir dem motstand. Det skilles mellom to typer xylem:

 • Primær: består av en protoksylem og en metaksylem.
  • Protoxylem: det er et primært vev preget av å ha ringformede eller spiralformede kar, i tillegg til fortykning takket være at det kan tilpasse seg når plantene vokser.
  • Metaksylem: det er dannet av retikulerte og skalariforme kar, og de har en større diameter enn protoxylem. Bare unge planter har det. Når de vokser, modnes metaksylemet.
 • Sekundær: det er den som produserer kambium *. Disse elementene utmerker seg:
  • Ledere: de består av fartøy forbundet med perforeringer i veggene, og tracheider som er overliggende rør.
  • Ikke-ledende: de er fibrene til xylem.

*Kambium finnes bare i treaktige plantersom trær. To lag med voksne celler skiller seg ut: det første, som ligger dypt inne i stammen, er det som danner treet, og hvor vekstringene dannes; den andre er derimot assosiert med flommen og er der den forseggjorte saften transporteres.

Hva er funksjonen til xylem?

Tar vare på transporterer vann og mineralsalter fra røttene til bladene. Denne blandingen av «ingredienser» er kjent som rå saft. På grunn av dets egenskaper gir den også stabilitet til planten.

Det er nødvendig å legge til at når planten er i full vekst, er xylem et levende vev, men når det modnes, blir det dødt vev.

Floem

Planter gjør noe som ingen av oss kan: utføre fotosyntese, eller hva som tilsvarer det samme: produsere sin egen mat takket være sollys og karbondioksid. Men For at denne maten skal nå alle delene, er det nødvendig at den har ledende kar, som er kjent under navnet floom., eller liberiske briller.

Vi finner floem gjennom hele planten, slik at vi kan få en idé om hvor viktig det er for det. Den består av to forskjellige typer celler:

 • Siktør: de har en langstrakt form og er ordnet vertikalt. Cellene er delt mellom seg, og har perforerte ender som visse stoffer passerer gjennom.
 • Vedlagte celler: de er mindre i størrelse, og formen er uregelmessig. Dens funksjon er å regulere aktiviteten til silcellene.

Hva er funksjonen til flommen?

Floem er ansvarlig for å transportere næringsstoffer fra bladene til resten av planten. Disse er kjent som bearbeidet saft. Det er derfor levende vev, og det forblir slik til det når slutten av livet.

Hva er forskjellen mellom xylem og phloem?

Planter kan ha xylem og floem

Utover de grunnleggende egenskapene, er hovedforskjellen mellom det ene og det andre det xylem er ansvarlig for å transportere rå saft fra røttene til bladene, og floemsaften produseres i motsatt retning. Hva er de to saftene laget av?:

 • Rå saft: denne typen som inneholder mest er vann, men også mineraler og regelmessig vekst, så vel som andre oppløste stoffer.
 • Behandlet saft: inneholder vann, mineraler, sukker og fytoregulatorer.

Som du kan se, er xylem og floem to veldig forskjellige deler av planter, men med viktige funksjoner.