Skip to content

Hva kjennetegner kalksteinsjord?

10 de juli de 2021

De kalksteinsjord de er noe av det mest vi kan finne i mange deler av verden. I Spania, som i store deler av den iberiske halvøya, så vel som på Balearene, må vi holde den veldig tilstede når vi designer en hage hvis vi vil velge plantene godt.

Men hvorfor? Vel, hver jordtype har sine egenskaper; I tillegg har trær, palmer, blomster og resten av plantevesener sine egne preferanser, som egentlig ikke er slike, men på grunn av tusenvis av år med evolusjon de har hatt, er det mange som bare kan vokse på en viss jord.

Hva kjennetegner kalksteinsjord?

Land

Kalksteinsjord er veldig lett å skille, selv med det blotte øye. Fargen er brun, de har vanligvis mange steiner både små og store – selv om sistnevnte bare sees når gravearbeid er utført eller en stor plante skal plantes, og dens evne til å absorbere og filtrere vann er ikke veldig bra.

Men hvis vi stod alene med det, ville vi ikke ha all informasjon om denne typen land. Og det er at disse jordene, som navnet antyder, de er hovedsakelig laget av kalkstein, som fremfor alt er en sedimentær stein som består av kalsiumkarbonat, men den kan også inneholde spor av magnesitt, og mineraler som leire, kvarts eller sideritt, blant andre.

Disse bergartene har gjennom årene – tusenvis og millioner – med kraften av meteorologiske fenomener, jordskjelv og bevegelsen av tektoniske plater gradvis gått (og er) nedbrytende. Dermed kan mennesker i dag nyte de fantastiske egenskapene (fordi de er 😉).

Fordeler og ulemper med kalksteinsjord for gartnere og hagebrukere

Middelhavshage

Fordel

La oss starte med fordelene, med den positive delen. Å fortelle deg først og fremst at de jeg vil fortelle deg er basert på min kunnskap om emnet, men også på min erfaring siden jeg bor i et område på Mallorca (Balearene, Spania) hvor vi har denne typen av jord.

  • De er rik på næringsstoffer like viktige for planter som kalsium, magnesium, fosfor, molybden og mangan.
  • Mange typer planter kan vokse på dem (her har du en liste og her en annen).
  • Dens egenskaper kan forbedres veldig enkelt, tilfører jevnlig organisk gjødsel som kompost og / eller urter som blir kuttet i hagen.

Ulemper

Og la oss nå snakke om ulempene, fordi de også har dem, og det er viktig å kjenne dem.

  • Jeg vet erodere Enkelt.
  • Hvis det er veldig lite regn i området, og når det er, er det vanligvis voldsomt, de flommer veldig raskt.
  • De er fattig i jern, sink, kobber og bor; så acidofile planter kan ikke plantes med mindre pH endres ved å tilsette torvmos (for salg) for eksempel og vanne med surt vann.

Og med dette er vi ferdige. Vi håper det har vært av interesse for deg 🙂. Hvis du trenger mer informasjon om de forskjellige gulvtyper, ikke nøl med å klikke på: