Skip to content

Hva kjennetegner planter?

23 de juli de 2021

Planter er levende vesener som gjør det ingen andre kan gjøre: forvandle solens energi til mat. Denne prosessen, kalt fotosyntese, er eksklusiv for plantevesener. Ingen dyr er i stand til å gjøre det, og kanskje er det derfor de er så spesielle.

Uten dem ville det ikke være noe liv på jorden, eller i det minste ikke slik vi kjenner det. Kjenn planteegenskaper Det er derfor veldig interessant.

Planteegenskaper

Fern frond (blad)

Vegetabilske vesener, selv om de i utseende er veldig forskjellige fra andre levende vesener, gjør de praktisk talt det samme som dem, det vil si: spire (de er født), de vokser, er gjengitt og endelig . Men dette er ikke en enkel vei. Fra det første øyeblikket foreldrene deres deponerer en kopi av genetisk materiale i eggstokken og frøene begynner å modnes, må de møte flere fiender: sopp, insekter, bakterier og virus, samt mulige plutselige temperaturendringer.

Å vokse og holde seg sunn og sterk, de trenger lys fra solen (enten direkte eller indirekte), luft, vann og land. Imidlertid vil de være i stand til å puste, absorbere oksygen (O2) og utvise karbondioksid (CO2), og å utføre fotosyntese, utvise oksygen og absorbere karbondioksid.

Fotosyntese

Som vi vet kan ikke planter bytte plass, så røttene deres har spesialisert seg i å absorbere næringsstoffene som er tilgjengelige i jorden så snart den blir fuktet. Disse næringsstoffene, kjent som rå saft, transporteres av stammen til bladene gjennom de treaktige karene. Når de når dem, de blandes med karbondioksid som ved hjelp av sollys blir omgjort til mat. Som en bivirkning frigjør planter oksygen.

Vegetabilsk respirasjon

Alle levende ting trenger å puste. Når det gjelder planter, de gjør det både dag og natt absorberer oksygen og driver ut karbondioksid.

Hva er plantens deler?

Ardisia wallichii plante

Planteorganismen er delt inn i tre deler:

  • Eiendom: de er i de fleste tilfeller underjordiske. Dens funksjon er å holde dem i bakken og absorbere vannet og næringsstoffene de finner.
  • Stengler: vokser vanligvis loddrett mot lyset. Det kan være treaktig eller urteaktig. Grener, blader, blomster og frukt utvikler seg i den.
  • Ark: de består av bladet, som er den brede delen, og kan ha en petiole, som er en stilk som forbinder dem med grenen. Den øvre delen er kjent som den øvre delen og den nedre delen er kjent som ryggen. Kanten kalles marginen.

I tillegg til disse tre hoveddelene, kan de også ha blomster Y frukt, hvorav det er et stort utvalg av størrelser og former. Det er enkle blomster med et enkelt lag kronblad, dobbelt; rød, rosa, gul, blå, tofarget, … Når det gjelder fruktene, er det noen som er veldig harde og tilsynelatende vanskelige å bryte, og det er andre som er så myke og søte at de kan spises.

Hvilke plantetyper er det?

Vi identifiserer fire typer planter:

  • Trær: er de som har en treaktig stamme, kjent som en koffert, som vokser til en høyde på mer enn fem meter.
  • Buskeri: de er de som har treaktige stammer som forgrener seg fra bakkenivå. De måler mellom en og fem meter.
  • Busker eller underbusker: er de plantene som har treaktige stengler som når en høyde på mindre enn en meter.
  • Urter: er de plantene hvis stilkene er myke, grønne.

Blader av en plante

Vi håper det har vært nyttig for deg 🙂.