Skip to content

Hva skal jeg gjøre med gjengrodde røtter?

21 de juli de 2021

Planter som vi har i potter over tid, går tom for nok plass til røttene. Disse vokser ved å tilpasse seg beholderen, og når de ikke lenger kan gjøre det, kommer de ut gjennom dreneringshullene.

Selv om det ikke er noe problem i seg selv, ville det komme en tid da det ville være ganske vanskelig å utvinne planten hvis vi ikke gjorde noe. Å vite dette, Hva skal jeg gjøre med røttene som har vokst for mye?

Fjern planten forsiktig

Røtter som stikker ut av dreneringshullene

Transplantasjon er det mest anbefalte alternativet. Når røttene har vokst seg så store, er det fordi planten haster med en noe større gryte. Spørsmålet er, hvordan får du det ut? Veldig enkelt, som følger:

  1. Det første du må gjøre er å banke på potten slik at rotkulen blir «løsrevet» fra den.
  2. Så tar vi potten og vipper planten litt ned og legger en hånd i bunnen av den.
  3. Til slutt trekker vi forsiktig ut.

Hvis røttene er veldig sammenflettede, må vi tålmodig løsne dem før vi utfører disse trinnene. Det kan være nødvendig å knuse potten, noe vi kan gjøre med saks eller en takket kniv.

Så gjenstår bare å plante den i en ny beholder med nytt underlag og gi den god vanning.

Trim røttene

Bonsai mame

Når vi for eksempel har en bonsai eller en hard plante som en rosebusk, kan vi (og faktisk må vi gjøre det i første omgang) kutte røttene. Denne oppgaven det vil bli gjort med saks som tidligere er desinfisert med alkohol på slutten av vinteren.

Vi må ta den ut av gryten, og med en pinne eller en liten rake vil vi kamme røttene for å løsne dem. For å gjøre det lettere for oss kan vi legge rotkulen i en bolle med vann. Deretter vil vi kutte ut de som har vokst for mye, og vi vil fjerne de som ser svarte ut.

Til slutt vil vi plante dem i en ny gryte.

Har det vært nyttig for deg? 🙂