Skip to content

Hva skal til for å dyrke en plante

23 de juli de 2021

Hvis du nettopp har kommet inn i hagearbeidets verden og vil begynne å ha dine egne spirede planter, må du kjøpe en rekke ting slik at opplevelsen er veldig givende og at grønnsakene dine kan ha en god utvikling.

Så la oss se hva som trengs for å dyrke sterke, sunne planter.

For at en plante skal vokse ordentlig, trenger den lys, luft, fruktbar jord og vann. Bare med dette vil du på kort tid ha en fantastisk terrasse, eller en frukthage som gir deg mange frukter. Når du tar dette i betraktning, er det du må anskaffe deg hvis du ikke allerede har det:

Hotbed

Frøene må sås i frøbed

Hvis du har tenkt å så frø og se dem vokse (husk at såing ikke er det samme som å plante), vil du trenge noe for å tjene som frøbed. Dette kan være frøplantebrett, som de som brukes til å dyrke spiselige planter, eller skogplanter, som er de hvis alveoler har større dybde.

Andre like nyttige frøbed er for eksempel blomsterpotter, så lenge de har hull i basen, eller torvtablettene (eller Jiffy). Sistnevnte er veldig interessante, fordi de ikke bare kommer i forskjellige størrelser, men de er også biologisk nedbrytbare. Dette betyr at den kan begraves i bakken uten å måtte fjerne planten fra pillen, og over tid vil den ikke like uten å skade planten eller miljøet.

Potter

Når de nylig spirede plantene når en høyde på ca. 5-10 cm, må du overføre dem til individuelle potter slik at de kan fortsette å vokse. Det er nødvendig at de har hull i basen, for de eneste som kan være i potter uten hull, er de akvatiske., resten ikke. Det ville faktisk ikke være lurt å velge å legge en tallerken under dem, selv om det er unntak:

 • Det er visse rovdyr, som Sarracenia, som kan ha det. Videre er det nesten obligatorisk i løpet av sommeren, ettersom de bruker mye vann som må destilleres eller regne.
 • Det samme gjelder for noen palmer. For eksempel har ikke Archontophoenix noe imot å ha en tallerken med vann i sommersesongen hvis temperaturen er høy (30 ºC eller mer).
 • De japanske lønnene som dyrkes i Middelhavet, på grunn av de høye temperaturene de når i august, setter også pris på det. Selvfølgelig må du være forsiktig med dem og unngå at platen alltid er full av vann. Det jeg for eksempel gjør, er vann ovenfra, det vil si å fukte jorden, kontrollere mengden vann jeg tilfører, slik at bare litt vann havner i fatet.

Men når du er i tvil, er det alltid bedre å ikke si det. Det er bedre å forhindre.

Land

Det dyrkbare landet må være tilstrekkelig

Avhengig av planten du dyrker, trenger du kanskje en eller annen type jord. Avhengig av om den skal oppbevares i en gryte eller på bakken, må du derfor ta hensyn til følgende:

Potteunderlag

Det er ikke noe ideelt underlag for alle typer avlinger, siden de alle har spesifikke behov for sin art; det vil si at for eksempel plantene som vi kjenner til som sure, vil kunne vokse godt i substrater med lav pH, mellom 4 og 6, for hvis de var i ett med en pH på 7 eller høyere, ville de havne med jernklorose på grunn av mangel på jern.

Noe lignende skjer med orkideer, siden de også generelt er sure planter. Men også husk at mange, for eksempel Phalaenopsis, er epifytter, det vil si at de vokser på grenene til andre planter. Av denne grunn vil ikke substratet være torv, men furubark (til salgs) siden det vil være dette som gjør at røttene får god vekst.

På den andre siden, vi har sukkulenter og lignende. Kaktus, sukkulenter, busker og saftige trær … De er alle veldig, veldig følsomme for overvanning. De vokser i sandjord med utmerket drenering, det er derfor hvis de holdes i potter, anbefales det å blande, for eksempel:

 • Svart torv med 50% perlitt.
 • Akadama med 50% kinn.

Eller du kan til og med sette 100% pimpstein. I denne artikkelen har du mer informasjon om underlag.

Verft

Avhengig av hvilken type jord vi har i hagen eller frukthagen, kan vi dyrke noen planter eller andre. Så, vi må kjenne landtiden vi har, og for dette kan vi ta en prøve og ta den til å analysere, eller ved å gjøre følgende:

 1. Ta en prøve.
 2. Fukt den (men ikke suge den).
 3. Ta det igjen.
 4. Klem den og slipp den.

Nå kan noen av disse tingene skje:

 • Hvis den faller helt fra hverandre, har du en sandjord.
 • Hvis den opprettholder formen, er den leire.
 • Hvis den faller fra hverandre litt, men holder formen, er det en siltig eller mellomliggende jord.

Det neste trinnet vil være å kjenne pH-verdien din, fordi på denne måten vil du virkelig vite hvilke planter du kan ha. For dette vil det være nok for deg å få en jord-pH-meter (som), og sette den inn i jorden. Du vil umiddelbart se at det forteller deg.

Husk at:

 • Hvis det er mindre enn 6,5, er det en sur jord. Se utvalg av sure planter.
 • Hvis det er 6,6 til 7,5, er det en nøytral bakke.
 • Hvis det er 7,6 eller mer, er det en alkalisk jord.

I denne artikkelen finner du en serie planter som, i tillegg til å motstå tørke, vokser godt i nøytrale og alkaliske jordarter.

Vanningssystem

Det er mange typer vanningsanlegg for dyrking av planter

Det er veldig viktig å vanne plantene. Vann er viktig for livet, så vi kan ikke forsømme vanning. For det du kan bruke en vannkanne, men sørg for at »artisjokken» (der vannet kommer ut) er innarbeidet. En annen måte å vanne plantene på er å installere (eller lage) et drypp vanningsanlegg, eller med en slange.

Forsikre deg om at vannet fukter hele underlaget eller jorda godt under vanning. Hvis du ser at den ikke blir absorbert, hvis du har dem i potten, ta den og legg den i et basseng med vann i en halv time, slik at jorden mykner og gjenoppretter sin absorpsjonskapasitet; Hvis det derimot er på bakken, med en lufter kan du gjennombore bakken litt, noe som letter drenering av vannet.

Gjødsel

Kompost er veldig nødvendig for planter, bortsett fra rovdyr. Gjennom vekstsesongen – vår og sommer – må du betale dem innimellom slik at de ikke mangler noe. Og det er at de trenger næringsstoffer for å utføre sine vitale funksjoner, for eksempel å puste, fotosyntese, vokse eller blomstre.

I dag er det mulig å finne gjødsel til nesten alle typer planter. Disse er vanligvis klare til påføring, men hvis du kjøper de vannløselige, må du oppløse dosen du ser angitt på beholderen i nevnte væske før noe annet. Nå, hvis du foretrekker å drive økologisk hagearbeid eller oppdrett, ikke nøl med å bruke organisk gjødsel.

Guano, gjødsel, humus, kompost … Alle disse gjødselene er helt naturlige og skader ikke miljøet i det hele tatt. Her har du mer informasjon om emnet.

Insektmidler og soppdrepende midler

Kobbersulfat

I tilfelle plantene dine blir syke, må du behandle dem med insektmidler og / eller soppdrepende midler, avhengig av om de er svake som et resultat av skadedyr, eller på grunn av en soppinfeksjon. Disse produktene kan være syntetiske (kjemiske) eller naturlige, som Neem Oil eller kobber.

Hvis du skal bruke kjemiske produkter, bruk minst beskyttelseshansker (bedre hvis de er gummi). I tillegg er det viktig at de brukes på dager med godt vær, uten vind. I tillegg, de må brukes ved solnedgang, når planten som skal behandles ikke lenger får direkte sollys, ellers vil den brenne.

Når du har alt dette, kan du begynne å dyrke plantene dine.