Skip to content

Hva spiser planter?

14 de juli de 2021

Planter, som levende vesener som de er, trenger å drikke, men også spise, siden hvis de bare gjorde en av de to tingene, ville de ikke ta lang tid å tørke. For å forhindre at dette skjer med dem, fra det første øyeblikket frøene spirer og avgir sine egne røtter, absorberer de vannet og næringsstoffene som er oppløst i det for å vokse.

Men, Hva spiser planter nøyaktig? Hvis du er nysgjerrig, vil jeg svare på spørsmålet ditt.

Planter, for å overleve, vokse og utvikle seg, trenger mat og vann, og at de gjør takket være røttene og bladene. Førstnevnte, som vi allerede har nevnt, absorberer vannet og næringsstoffene som er oppløst i det fra jorden, som vil bli transportert gjennom de ledende karene til stilkene, grenene og til slutt til bladene. Av denne «maten» kan vi si at det er en «rå mat» (teknisk kjent som rå saft), det vil si at det er en mat som ennå ikke kan være nyttig for deg. For at det skal være må fotosyntese forekomme.

Hva er fotosyntese? Det er en prosess der bladene er i stand til å transformere solens energi til mat. De gjør dette takket være klorofyll, som er det karakteristiske grønne pigmentet av plantevesener. Således, med oksygen pluss lys, kombinert med rå saft, får de karbohydrater, sukker og andre salter som vil hjelpe dem å vokse, blomstre, bære frukt og til slutt holde seg i live.

Bladene på vanlig lilje er lange og lansettformede

Det mest interessante med dette er at under prosessen driver de ut oksygen, gassen som dyr, inkludert mennesker, er avhengige av så mye. Det er derfor nysgjerrig på at mens plantene spiser, kan resten av oss puste. Men vær forsiktig, vi må ikke gjøre feilen ved å tro at de ikke trenger oksygen: planter puster 24 timer i døgnet: de må hvis de ikke vil dø kvalt. Av denne grunn vil jeg aldri anbefale å spraye bladene eller vanne overhead, siden dette ville tette porene.